Ταξιδεύοντας απο αέρος στα ομορφότερα χωριά : Πύλη Τρικάλων – Αμπελάκια Λάρισας

ΠΥΛΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η κωμόπολη της Πύλης (παλιότερα Πόρτα και ακόμη παλιότερα Πόρτα-Παζάρ).

Η Πύλη βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας προς τα ορεινά της Πίνδου. Τα δύο αντικριστά βουνά: Κόζιακας και Ίτανος που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό (Πορτιάτη) ποταμό σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη Πύλη, απ’ όπου και το όνομα της κωμόπολης.

Πύλη Τρικάλων

Στην Πύλη μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη μοναδική βυζαντινή εκκλησία η οποία βρίσκεται απέναντι, στην Πόρτα-Παναγιά και χρονολογείται από την εποχή της Άννας Κομνηνής (1283 μ.Χ.). Χαρακτηριστικό αυτής της εκκλησίας είναι ότι έχει τοποθετημένες εκατέρωθεν της Κύριας Πύλης στο ιερό, τις εικόνες της Παναγίας και του Χριστού. Οι ίδιες δε εικόνες είναι μοναδικές, ολόσωμες, κατασκευασμένες από πολύχρωμες ψηφίδες.

Το πετρινο γεφυρι στην Πυλη Τρικαλων

Η Πύλη υπήρξε πολλές φορές πεδίο σοβαρών μαχών εξαιτίας της θέσης της. Καταστράφηκε επανειλημμένα από τους κατακτητές. Τελευταία φορά πυρπολήθηκε από τα Ιταλικά στρατεύματα την 8η Ιουνίου 1943.

ΠΟΡΤΑ ΠΑΝΑΓΙΑ(ΠΥΛΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ)

Σήμερα είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου και αριθμεί περίπου 2.500 κατοίκους, ενώ ολόκληρος ο Δήμος Πύλης φτάνει τους 4.500.

Από την Πύλη διέρχεστε… «θέλετε δε θέλετε» προκειμένου στη συνέχεια να μεταβείτε στην Ελάτη, το Περτούλι, τον Ασπροπόταμο, τα Στουρναραίικα, την Άρτα.

52632aa953be71735028a65dd7f9e8fd

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

“Αμπελάκια” το όνομα προέρχεται ή λόγω της ύπαρξης πολλών αμπελιών, την εποχή της καλλιέργειά τους, (έχει διασωθεί μητρώο αμπελιών του έτους 1899) όπου καλλιεργούνταν 1.100 στρέμματα αμπελιών , ή από το Αμφιλάκκια, λόγω των πέντε λάκκων που διασχίζουν ακόμη και σήμερα το χωριό.
Η ίδρυση των Αμπελακίων, ανάγεται στα μέσα του 14ου αιώνα μ.Χ. και είναι ένας από του Θεσσαλικούς οικισμούς της ύστερης Βυζαντινής εποχής.

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η κωμόπολη των Αμπελακίων, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, κυρίως για την ίδρυση το έτος 1778, του πρώτου συνεταιρισμού στον κόσμο, με την ονομασία “Κοινή Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελακίων”, που αντικείμενο είχε, την παραγωγή, επεξεργασία, βαφή -από τις ρίζες του φυτού “ριζάρι”,- και εμπορία, κόκκινων, άλικων, (δηλ. που δεν ξεβάφουν) νημάτων.

Old Door / Παλιά ξύλινη Πόρτα / Αμπελάκια by Lefteris Zopidis, via Flickr

Στο χωριό υπάρχουν δεκατρείς (13) βρύσες (κρήνες), εντός και εκτός των ορίων του οικισμού. υπάρχουν ερείπια των ισογείων από τρεις (3) προϋπάρχοντες πύργους που χτίστηκαν εντός του οικισμού γύρω στα 1750. υπάρχει το ισόγειο ενός ανεμόμυλου, σε απόσταση 500 μέτρων από τον οικισμό, ο οποίος καταστράφηκε το έτος 1797, από επιδρομή τουρκαρβανιτών. (ύψος περίπου 2 μέτρα). υπάρχει ένα διώροφο κτίριο το οποίο λειτουργούσε ως εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα, σε χώρο συνολικής επιφάνειας 350 τ.μ., ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Αστερίου Αλεβίζου. (Σώζονται αργαλειοί μέχρι σήμερα). είναι ηλικίας περίπου 150 χρονών και αρχικά ήταν η ιδιόκτητη κατοικία του Αστερίου Αλεβίζου, σώζονται μέχρι και σήμερα τοιχογραφίες και βρίσκεται 50 μέτρα από την πλατεία των Αμπελακίων. Το ισόγειο του κτιρίου παραχωρήθηκε για χρήση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελακίων και για την δημιουργία και λειτουργία εκεί του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Αμπελακίων.

Από Πύλη στα Αμπελάκια from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: