Ανά την Ελλάδα: Αστυπάλαια , η πεταλούδα του Αιγαίου [ εναέριες λήψεις]

«Το νησί της πεταλούδας» την αποκαλούν οι ντόπιοι με αφορμή το ιδιαίτερο σχήμα της, «το νησί που αγαπούν οι άνεμοι» θα έλεγα εγώ… Η Αστυπάλαια, εμφανίζει βλέπετε το χαρακτηριστικό φαινόμενο, να διατηρεί τα νερά των παραλιών της γαλήνια και να μην επηρεάζεται από τους βοριάδες.

Αστυπαλαια

Ανέγγιχτη από το χρόνο και κυρίως αποστασιοποιημένη από την εμπορική διάσταση της τουριστικής ανάπτυξης, κατορθώνει να προσφέρει αυτό που άλλα νησιά «έχασαν» για πάντα∙ μια

Η αρχιτεκτονική και το άνυδρο τοπίο θυμίζουν Κυκλάδες, ο χάρτης όμως (και η απόσταση από τον Πειραιά) γράφει Δωδεκάνησα. Η καρτποσταλική Χώρα με το πανέμορφο βενετσιάνικο κάστρο ορίζει την ταξιδιωτική εικόνα του νησιού, το οποίο αποτελεί τα καλοκαίρια αγαπημένο προορισμό για ταξιδιώτες με σοφιστικέ αλλά και νεανικό προφίλ – καθώς διαθέτει κάμπινγκ και διαχρονικά νυχτερινά στέκια.

f9ce1ec59192adb3afe0a3b9b3201ab5

Απλωμένη σε μια γλώσσα γης ανάμεσα στους όρμους του Πέρα Γιαλού (το παλιό λιμάνι) και των Λιβαδιών, η πρωτεύουσα συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω της μέρα-νύχτα, από τον αυχένα με τους ανεμόμυλους και τα στέκια της πλατείας μέχρι το ενετικό κάστρο των Querini και τα σοκάκια που οδηγούν στις εκκλησίες της Παναγίας της Πορταΐτισσας και της Μεγάλης Παναγιάς.

Το νησί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και διαθέτει ΚΤΕΛ αλλά και τουριστικά σκάφη, τα οποία εξυπηρετούν τις βασικές διαδρομές σας προς το θέρετρο της Μαλτεζάνας και τις παραλιακές ψαροταβέρνες του Σχοινώντα (και τα δύο στην ανατολική πλευρά, μετά το φυσικό στενό που χωρίζει την Αστυπάλαια στο Μέσα και το Έξω Νησί) αλλά και προς τον τουριστικό οικισμό Λιβάδι και τις καλύτερες παραλίες της δυτικής πλευράς (στις Βάτσες και στα Καμινάκια φτάνετε με τουριστικά σκάφη αλλά και με ΙΧ (από χωματόδρομο).

What an amazing dinner spot! By the sea in Astypalea, Greece

Το πολυφωτογραφημένο βενετσιάνικο κάστρο Querini του 15ου αιώνα φέρνει το ηρωικό παρελθόν στο προσκήνιο και σας καλεί να το εξερευνήσετε. Καλό είναι να το επισκεφτείτε απόγευμα την ώρα που ο ήλιος έχει πέσει και να αφεθείτε ολοκληρωτικά σε αυτό το ταξίδι του χθες… Τα χαρακτηριστικά Ξώκαστρα –τα σχεδόν κολλητά πάλλευκα σπίτια- σας καλωσορίζουν στη βάση του Κάστρου και σας μυούν στην τοπική αρχιτεκτονική. Εισβάλλοντας στο Κάστρο, η ιστορία και ο πολιτισμός συνομωτούν στο να προκαλέσουν το θαυμασμό σας, με εξαιρετικούς ναούς και σπάνιες τοιχογραφίες να κερδίζουν την προσοχή κάθε λάτρη της ιστορίας και του πολιτισμού. Την βόλτα σας εδώ, αποχαιρετά η γαλανόλευκη εκκλησία της Πορταΐτισσας αλλά και η εκπληκτική θέα στο νησί.

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Ανακαλύψτε το νησί εξερευνώντας κάθε του γωνιά και δεν θα το μετανιώσετε. Η Αστυπάλαια είναι από τα πιο αραιοκατοικημένα νησιά, αν σκεφτείτε ότι λίγο περισσότεροι από χίλιους κατοίκους είναι μοιρασμένοι σε 4 οικισμούς. Πέραν της Χώρας, οι οικισμοί αυτή είναι η Μαλτεζάνα –πήρε το όνομά της από τους Μαλτέζους πειρατές που έβρισκαν εδώ καταφύγιο- , το Βαθύ που οι ντόπιοι το λένε Έξω Νησί και το ανερχόμενο Λιβάδι, 3 χλμ ανατολικά της Χώρας.

Ανά την Ελλάδα .Αστυπάλαια from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: