Ταξιδεύοντας από αέρος στα ομορφότερα χωριά : Αρκαδία – Λεβίδι & Στεμνίτσα

ΛΕΒΙΔΙ

Το γραφικό και ιστορικό Λεβίδι βρίσκεται στο κέντρο της Αρκαδίας και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων, στην ανατολική πλευρά, στους πρόποδες του ελατόφυτου Μαινάλου. Κατά τους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν «Ορχομενίων Χώρα» που δικαίωσε το όνομά της με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματά της που διασώζονται μέχρι σήμερα.

Ο δήμος Λεβιδίου, με έδρα το  Λεβίδι, αποτελείται από τα εξής χωριά και οικισμούς: Βλαχέρνα, Δάρα, Κανδήλα, Καρδαράς, Κώμη, Λίμνη, Ορχομενός, Παλαιόπυργος, Παναγίτσα και Χωτούσα. Το Λεβίδι απέχει 25 χλμ από την Τρίπολη και έχει πληθυσμό 1.140 κατοίκους περίπου.

Σχετική εικόνα

Για το τοπωνύμιο υπάρχουν πολλές εκδοχές όπως ότι ήταν ονομασία κάποιου παλιού κτηματία ή από το γιο του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα και άλλες εκδοχές.

Το Λεβίδι διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην ελληνική ιστορία και είναι φορτωμένο με μνημεία ιστορίας, πολιτισμού και παράδοσης. Στις 14 Απριλίου το 1821 έγινε η μάχη του Λεβιδίου όπου ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Στριφτόμπολας μαζί με 70 ακόμα Έλληνες αντιμετώπισε την επίθεση 3.000 Τούρκων και τους κατατρόπωσε, πεθαίνοντας την ίδια μέρα σ’ αυτή την ένδοξη μάχη.

Η αρχοντική κωμόπολη του Λεβιδίου θα σας εντυπωσιάσει με τα πετρόχτιστα σπίτια του, χτισμένα στα μέσα του 19ου αιώνα και με την γεμάτη ζωή πλατεία του. Το ορεινό, καταπράσινο χωριό του Λεβιδίου διαθέτει στην είσοδό του ένα πανέμορφο δασάκι που δείχνει στον επισκέπτη την πραγματική του ταυτότητα και το ειδυλλιακό του φυσικό τοπίο.

Σχετική εικόνα

Παραδοσιακοί ξενώνες, ξενοδοχεία, όμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια και υπέροχα αρχοντικά που προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες περιμένουν για να σας φιλοξενήσουν και να κάνουν την διαμονή σας ευχάριστη. Στο Λεβίδι θα βρείτε πολλά καφενεία, ταβέρνες και εστιατόρια με τις πιο ωραίες παραδοσιακές γεύσεις, όλα φτιαγμένα με αγνά υλικά.

Το Λεβίδι θα σας αιχμαλωτίσει με την επιβλητική θέα του Μαινάλου και του κάμπου και τη φιλοξενία που είναι αρμονικά δεμένη με τη γραφικότητα και την παράδοση. Χιονισμένο το χειμώνα και χιλιόχρωμο όλες τις άλλες εποχές, με σεβασμό στην μακρόχρονη παράδοση και ιστορία του θα μείνει στην μνήμη σας ως εικόνα μοναδικού κάλλους.

image1

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

Η επιβλητική και πανέμορφη Στεμνίτσα είναι κτισμένη στην άκρη ενός φαραγγιού, σε υψόμετρο 1100 μ. και αποτελεί παράδειγμα παραδοσιακού οικισμού της Αρκαδίας. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Τρικολώνων.
Το κέντρο του χωριού με την πλατεία του, έχει γίνει πόλος έλξης με τα παραδοσιακά του cafe και ζαχαροπλαστεία, ενώ τα πετρόχτιστα αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια παράλληλα με την ζεστή φιλοξενία εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη.
Στα ταβερνάκια της θα απολαύσετε υπέροχα πιάτα με τοπικές παραδοσιακές συνταγές.

Οι κάτοικοι της Στεμνίτσας είναι φιλόξενοι και αγνοί, υποδεχόμενοι πάντα τους επισκέπτες με θέρμη, φιλική διάθεση και πάντα πρόθυμοι να “περπατήσουν” μαζί τους στα γραφικά δρομάκια του χωριού.Το χωριό είναι ήρεμο με στενά δρομάκια (που δυσκολεύουν λίγο την διέλευση των αυτοκινήτων), μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τον επισκέπτη της ορεινής Αρκαδίας, που θέλει να ζήσει μακρυά από πολύβουα αστικά κέντρα.

Κύριο τοπικό προϊόν αποτελεί η βιοτεχνία αργυρο-χρυσοχοΐας, στήριγμα μέχρι σήμερα της οικονομία της. Είναι μία παράδοση που έχει τις ρίζες της στο 17ο αιώνα, αποτέλεσμα της μικρής γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης της περιοχής.
Στη Στεμνίτσα σήμερα υπάρχει δημόσια σχολή αργυροχρυσοχοΐας διετούς φοίτησης και αρκετά καταστήματα και εργαστήρια αργυροτεχνίας που συνεχίζουν την παράδοση.
Φημίζεται ακόμη για τα τοπικά γλυκά (μπουρέκια, δίπλες κλπ) και τα ζυμαρικά, που πωλούνται σε κεντρικά καταστήματα.

Λεβίδι και Στεμνίτσα Αρκαδίας from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: