Ανά την Ελλάδα : Ηγουμενίτσα η πύλη της Ελλάδας [ drone vid ]

Ο νομός Θεσπρωτίας είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Είναι ένας νομός που διαθέτει γραφικές ορεινές αλλά και όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές. Βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της Ηπείρου στα σύνορα με την Αλβανία και βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Ηγουμενίτσας η οποία με το σημαντικό λιμάνι που διαθέτει χαρακτηρίζεται «πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη». Ο νομός περιλαμβάνει επίσης και σημαντικές κωμοπόλεις, που είναι εμπορικά και διοικητικά κέντρα των γύρω περιοχών. Μερικές από αυτές είναι τα Σύβοτα, η Πέρδικα, η Παραμυθιά, οι Φιλιάτες, η Σαγιάδα, η Πλαταριά, το Σούλι κ.ά.

Ηγουμενιτσα

Η Ηγουμενίτσα είναι μια κοσμική παραλιακή πόλη, χτισμένη στο βόρειο τμήμα του νομού, απέναντι από την Κέρκυρα. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας και απέχει 480 χλμ από την Αθήνα και 470 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Το όνομά της οφείλεται πιθανότατα σε ηγούμενο μοναστηριού που υπήρχε. Ο Θουκυδίδης ονομάζει το λιμάνι «Λιμήν Έρημος».

Το μεγάλο λιμάνι της είναι κόμβος επικοινωνίας τόσο με τα λιμάνια της Ελλάδας όσο και της Αδριατικής. Αποτελεί σημαντική θαλάσσια πύλη της χώρας προς την Ευρώπη. Η Ηγουμενίτσα συνδέεται ακτοπλοϊκά με τους Παξούς, την Κέρκυρα την Πάτρα και λιμάνια της Ιταλίας όπως το Μπάρι, το Πρίντεζι, η Βενετία και η Ανκόνα.

8b6feb3183abdc280822096a0ee11b9b

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη καθώς και τον Πύργο Ράγιου ο οποίος βρίσκεται πάνω σε λόφο 85 μέτρων, 3 χλμ από την παραλία του Δρεπάνου της Ηγουμενίτσας. Το κάστρο αυτό προστάτευε τον οικισμό της χερσονήσου της Λυγιάς . Από το τείχος σώζονται τμήματα ύψους 5 μέτρων και πάχους 3,7 μέτρων. Μην παραλείψετε να δείτε το τον οικισμό των ελληνιστικών χρόνων Γιτάνη, τη σκάλα της Τζαβέλαινας (ηρωίδα σουλιώτισσα) καθώς και το Δέλτα του ποταμού Καλαμά, ένας υγροβιότοπος με ιδιαίτερα μεγάλη οικολογική αξία.

ηγουμενιτσα

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, η ομορφιά της πόλης και οι απέραντες χρυσόλευκες ακτές μαγεύουν τον επισκέπτη. Οι μεγάλες πεντακάθαρες παραλίες του Δρέπανου και του Μακρύγιαλου, μήκους 7 χιλιομέτρων, προσφέρουν ηρεμία, ξεκούραση, καλό φαγητό και ιδανικές διακοπές στους επισκέπτες. Οι Δυο αυτές παραλίες βραβεύονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με το σήμα«Γαλάζιες Σημαίες».

Ανα την Ελλάδα . Ηγουμενίτσα from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: