Σαν παραμύθι : Όταν η Κρήτη έφτασε μια ανάσα πριν καταστεί ενεργειακά αυτόνομη . Μια απίστευτη αληθινή ιστορία

Είναι μερικές φορές που ακούς ή διαβάζεις πράματα που σε βγάζουν από τα ρούχα σου. Ο γράφων είχα την τύχη να γνωρίσω να ακούσω και να διαβάσω επιβεβαιώνοντας όσα μου ειπώθηκαν αναφορικά με την απίστευτη προχειρότητα , αδιαφορία , ωχαδερφισμό , κομματική υποτέλεια και όσα άλλα για να μη μπω καν στον κόπο να βρίσω ..που αφορούν την μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση και δωρεάν παρακαλώ που θα γινόταν στην χώρα από καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία . Το αν έμενε μόνο σε σχέδια και όνειρα το κατέρριψε το γεγονός πως γι αυτό τον σκοπό ο ιδιώτης ξόδεψε περίπου 135 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να πάρει ένα φάσκελο …..

Διαβάστε λοιπόν ένα πραγματικό παραμύθι που έχει γραφεί σε βιβλίο και θα αναφέρουμε σε δύο μέρη …

Τέλη 1991 ο καθηγητής Δημήτρης Καραμπουρνιώτης , αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή σχετικά για την μη αξιοποίηση από το Ελληνικό κράτος ενός κυκλικού επιταχυντή πλάσματος ( παραγωγή υψηλών ποσοτήτων ενέργειας ) με το όνομα ΤΟΚΑΜΑΚ –  TCA που προσέφερε δωρεάν σε οποιοδήποτε μέλος της η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος και του νεοφώτιστου τότε CERN , επειδή οι προδιαγραφές της κολοσσιαίας αυτής μηχανής δεν τηρούσαν το χωροταξικό μοντέλο του CERN .

Αποτέλεσμα εικόνας για κυκλικός επιταχυντής πλάσματος
ο περίφημος κυκλικός επιταχυντής πλάσματος TOKAMAK

Το άρθρο διάβασε στο Λονδίνο ένας Έλληνας επιχειρηματίας και πλοιοκτήτης . Ο captain Σπύρος Καρνέζης ιδρυτής της EUROPEAN NAVIGATION και πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της αλματωδώς ακμάζουσας Elin Oil , της γνωστής εταιρείας πετρελαιοειδών .

Ο επιχειρηματίας εξουσιοδότησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ELIN OIL Χάρη Κυνηγό να έρθει σε επαφή με τους κατ΄εξοχήν ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να προσφέρει στην μεταφορά και εγκατάσταση του σπάνιου για τα δεδομένα της χώρας μηχανήματος ( μιλάμε για εγκατάσταση τερατώδους μεγέθους και όχι για ‘ένα απλό μηχάνημα ) .

Δημήτρης Καραμπουρνιώτης 

Ο Χάρης Κυνηγός ήρθε αρχικά σε επαφή με τον καθηγητή αρθρογράφο Δημήτρη Καραμπουρνιώτη όπου του μετέφερε τις σκέψεις του captain Καρνέζη αφήνοντάς τον έκπληκτο αναφορικά με τις ιδιωτικές προθέσεις ενός Έλληνα της διασποράς να βοηθήσει την πατρίδα του . Ο Καραμπουρνιώτης έφερε σε επαφή τον Κυνηγό με τον Dr Kris Kapetanakos – Χρήστος Καπετανάκος – επικεφαλή του προγράμματος DAPRA των ΗΠΑ που σαν υπεύθυνος επιστήμονας με αντικείμενο την ενέργεια με χρήση επιταχυντή πλάσματος είχε αναλάβει την εφαρμογή του προγράμματος πόλεμος των άστρων του προέδρου Ρήγκαν με κύριο έργο την ενίσχυση του ναυτικού των ΗΠΑ σε ενδεχόμενο δορυφορικό πόλεμο!!

Ο Cpt Καρνέζης έφερε με ιδιωτικά έξοδα τον Δημήτρη Καραμπουρνιώτη και τον Dr Καπετανάκο στο Λονδίνο όπου εξήγησε ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει την μεταφορά και εγκατάσταση του επιταχυντή στην Ελλάδα σε μέρος που θα αναλάμβανε ο Καπετανάκος να βρει και να γίνει υπεύθυνος συναρμολόγησης και λειτουργίας σε αρχικό στάδιο του έργου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χαρης Κυνηγος
Χάρης Κυνηγός

Τα δύσκολα αρχίζουν από εκεί. Ο Καπετανάκος ένθερμος Έλληνας αλλά και πραγματιστής αναλύει στον cpt Καρνέζη , και στους Καραμπουρνιώτη και Κυνηγό το τεράστιο κόστος του εγχειρήματος . Αφενός α) η μεταφορά ενός τέτοιου μηχανήματος απαιτεί ένα κτίριο λίγο μικρότερο από το ξενοδοχείο Χίλτον με τέτοιες υποδομές και ενίσχυση τοιχίων που ουσιαστικά είναι σαν να το κτίζεις εξ αρχής β) ο επιταχυντής περίπου 150 μέτρων μήκους και 15 ύψους χωρίς τους θηριώδεις μαγνήτες ( 6 τον αριθμό μεγέθους διπλού Εγγλέζικου λεωφορείου ) πρέπει να διαλυθεί σε εκατοντάδες κομμάτια με μέγεθος από μια καρφίτσα  ως ένα μεγάλο εξάρτημα και εν συνεχεία να μεταφερθεί σε δεκάδες κοντέινερ και να συναρμολογηθεί εκεί που θα εγκατασταθεί ,γ) το τεχνικό προσωπικό που θα χρειασθεί για την λύση και συναρμολόγηση μετά ξεπερνά τα 500 άτομα τα οποία συνάμα θα πρέπει να γνωρίζουν την τεχνολογία πλάσματος και προς αυτό θα πρέπει επιστήμονες να δελεασθούν χρηματικά για να έρθουν , αφετέρου ένα τέτοιο έργο σίγουρα θα πρέπει να πάρει το ΟΚ από την κρατική αρχή δλδ την Κυβέρνηση .

IST COLLEGE / Event British embassy
Cpt Σπύρος Καρνέζης

Ο cpt Καρνέζης ζήτησε μια λεπτομερή μελέτη απο τον Δρ Καπετανάκο και την υψηλού κύρους ομάδα του σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης του εγχειρήματος τον τόπο εγκατάστασης τα δεδομένα κέρδους της χώρας από την λειτουργία και φυσικά το συνολικό κόστος .

Τον Απρίλιο του 1992 ο Dr Καπετανάκος που ήδη είχε πάρει την έγκριση από το NRL          ( Naval Research Laboratory ) των ΗΠΑ για αποδέσμευσή του από τις έρευνες που διεξήγαγε ( Το πρόγραμμα πόλεμος των άστρων είχε εγκαταλειφθεί ) ετοίμασε έναν ογκώδη φάκελο σχετικά με το σχέδιο του επιχειρηματία το οποίο με πολυμελή ομάδα συνεργατών του έφερε στην Γλυφάδα στην Αθήνα όπου ο επιχειρηματίας περνούσε τις γιορτές του Πάσχα .

Η πρώτη ενέργεια του dr Καπετανάκου ήταν η σκέψη του να εγκαταλειφθεί η ιδέα μεταφοράς του ΤΟΚΑΜΑΚ δεδομένου κάποιας αστάθειας που είχε παρουσιάσει η πλατφόρμα βάσης των μαγνητών την οποία επιβεβαίωνε και ο dr Δημήτρης Νανόπουλος διευθύνων επιστημονικός σύμβουλος στο CERN και επικεφαλής του ινστιτούτου θεωρητικής φυσικής του πανεπιστημίου του Τέξας και να μεταφερθεί ο ήδη σε λειτουργία επιταχυντής του NRL , Modified Betatron accelarator ( MBA ) o οποίος και νεότερης τεχνολογίας ήταν ,  πιο ασφαλής αλλά κυρίως είχε σε ετοιμότητα το επιστημονικό προσωπικό που είχε εργαστεί επάνω του και το επίσης σημαντικό πως το Naval Research Laboratory έδινε την άδεια να μεταφερθεί στην Ελλάδα !!

particleaccelerator
MBA ( Modified Betatron accelarator )

Η αρχική μελέτη του Δρ Καπετανάκου μιλούσε για ένα έργο που σε βάθος 3ετίας θα έφερνε την χώρα σε θέση να πουλά ενέργεια !! και όχι να αγοράζει ακόμη και από την γειτονική Αλβανία ενώ σε απώτερο μέλλον θα χρησίμευε και στην αμυντική θωράκιση της χώρας εφόσον οι πολιτικοί ταγοί είχαν την ευχέρεια να πάρουν τέτοια απόφαση σκεπτόμενοι και την γεωστρατηγική θέση της χώρας τους συμμάχους και εχθρούς κλπ.

Ο καθηγητής Καραμπουρνιώτης που σε όλες αυτές τις επαφές ήταν παρών μαζί με τον Χάρη Κυνηγό , όντας επίκουρος καθηγητής στο φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης επέμενε σαν την πλέον ενδεδειγμένη λύση την εγκατάσταση του επιταχυντή στην Κρήτη δεδομένης της θέσης του νησιού στην Μεσόγειο , την ύπαρξη λιμανιού που θα βοηθούσε στην γρήγορη αποφόρτωση και μεταφορά του επιταχυντή από τα φορτηγά πλοία αλλά κυρίως την ύπαρξη και λειτουργία του μόνου εν Ελλάδι τμήματος φυσικής πλάσματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης υπό την ηγεσία του ίδιου του πρύτανη Γιώργου Γραμματικάκη .

Το έργο σύμφωνα με τους μηχανικούς του Dr Καπετανάκου θα χρειαζόταν περίπου μια διετία να λειτουργήσει και οι φυσικοί ενέργειας που ήρθαν από τις ΗΠΑ σε ειδική παρουσίαση που έγινε στο ξενοδοχείο Φοίνιξ στη Γλυφάδα την 26 Απριλίου 1992 παρουσία ακόμη και του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη έδωσαν την εκτίμηση πως εντός τριετίας η νήσος Κρήτη θα έχει ενεργειακή αυτονομία ύψους 78+% η χώρα θα μειώσει την αγορά ενέργειας κατά 34% ενώ σε βάθος εξαετίας δεν θα χουν πρόβλημα οι Έλληνες να αφήνουν το Χριστουγεννιάτικο δένδρο αναμμένο όλο το χρόνο όπως έκλεισαν με χιούμορ οι ομιλητές .

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Γραμματικάκης
Γιώργος Γραμματικάκης 

Το κόστος μέχρι το σημείο που ο επιταχυντής σε κομμάτια μεγέθους βίδας θα εγκαθίστατο σε κτίριο υπολογίστηκε στα 110 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ !!!!

Η αγορά κτιρίου ή ανέγερση η συναρμολόγηση οι μελέτες δοκιμές το επιστημονικό προσωπικό μέχρι της τελικής έγκρισης των φορέων δεν ήταν δυνατόν να υπολογισθεί αλλά σίγουρα θα μετριόταν σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια .

Το ίδιο βράδυ στα γραφεία της ELIN OIL στην Κηφισιά ο cpt μετά από μια σύντομη οικογενειακή συζήτηση παρουσία του Χάρη Κυνηγού αποφάσισε να χρηματοδοτήσει σε πρώτη φάση το έργο με τα 110 εκατ. δολάρια και ανέθεσε στον Χάρη Κυνηγό να ετοιμάσει ομάδα για να μεταβεί στην Κρήτη και στον πρύτανη καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη …

Συνεχίζεται …

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: