Ανά την Ελλάδα: Χίος το μαστιχονήσι [ βίντεο]

Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας με τα μοναδικά στον κόσμο μαστιχόδεντρα, κρύβει τις ιδιαίτερες ομορφιές του στον αριστοκρατικό Κάμπο με τα παλιά αρχοντικά και τα εσπεριδοειδή, τα μεσαιωνικά χωριά με την υποδειγματική αρχιτεκτονική και τις παραλίες με την άγρια ομορφιά. Στη μακραίωνη ιστορία της, η Χίος γνώρισε μεγάλη άνθιση αλλά και ολοκληρωτική καταστροφή. Δείτε τις μεγάλες μορφολογικές και ιστορικές αντιθέσεις του νησιού σαν μια πρόκληση για ν’ ανακαλύψετε τα μυστικά του. Περιηγηθείτε στα μαστιχοχώρια και νιώστε τον χρόνο να σταματάει.

entrance to heaven !!! Chios Greece

Κολυμπήστε σε χρυσαφένιες παραλίες, διασχίστε φαράγγια και διασκεδάστε σε κάποιο από τα πολλά πανηγύρια, απολαμβάνοντας το διάσημο ούζο του νησιού. Η χιώτικη κουζίνα θα σας χαρίσει στιγμές απόλαυσης. Και το άρωμα της μαστίχας θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη σας!

Η πόλη της Χίου: Μεγάλη πόλη με πολλούς μόνιμους κατοίκους, συγκεντρώνει την κοινωνική εμπορική και πολιτιστική ζωή του νησιού. Χτισμένη αμφιθεατρικά στην ανατολική πλευρά του νησιού απέναντι από τις τουρκικές ακτές, η πόλη της Χίου είναι μια παραθαλάσσια νησιωτική πρωτεύουσα μ’ ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό Κάστρο ν’ αγκαλιάζει σφιχτά τμήμα του οικισμού της. Απολαύστε μια βόλτα στη μεγάλη προκυμαία με την εμπορική κίνηση, την πολύβουη «Απλωταριά», που αποτελεί την παλιά, αλλά και τη σύγχρονη αγορά της πόλης. Θαυμάστε τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια αλλά και τον δροσερό Δημοτικό Κήπο με τους φοίνικες, τα πεύκα και τους ευκαλύπτους. Εδώ θα δείτε το μπρούτζινο άγαλμα του Χιώτη ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Κωνσταντίνου Κανάρη.

View from Volissos Castle | Chios Island, Greece. My family is from Chios- one day I want to go there.

Το Κάστρο: Χτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα από τους Βυζαντινούς. Η σημερινή του μορφή είναι το αποτέλεσμα πολλών προσθηκών και επισκευών από Γενουάτες, Βενετούς και Τούρκους, από τις αρχές του 14ου αιώνα μέχρι και την Ελληνική Επανάσταση. Σήμερα το εσωτερικό του κατοικείται κανονικά. Κάνοντας μια βόλτα στο Κάστρο, θα δείτε το Τουρκικό Κοιμητήριο, το Μπαϊρακλή Τζαμί, τον ναό του Αγίου Γεωργίου και τα ερείπια των τουρκικών λουτρών. Επίσης μέσα στο κάστρο μπορείτε να επισκεφθείτε το αναπαλαιωμένο Μέγαρο Ιουστινιάνι (τηλ. +30 22710 22819) που λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί εκθέσεις βυζαντινών και μεταβυζαντινών αγιογραφιών, εικόνες και ξυλόγλυπτα.

Anavatos -Ανάβατος

Ο Κάμπος: Μια πανέμορφη πεδινή έκταση μόλις 6 χλμ νότια της πόλης, ο Κάμπος είναι η πράσινη όαση που αποκαλύπτει την πραγματική αρχοντιά του νησιού. Τόπος αναψυχής των αριστοκρατικών γενοβέζικων και ντόπιων οικογενειών, χαρακτηρίζεται από την μοναδική αρχιτεκτονική του 14ου αιώνα. Καταπράσινα μυρωδάτα περιβόλια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά κι ένα πυκνό δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών, καθιστούν τον Κάμπο απαραίτητη στάση στην χιώτικη περιήγηση. Αν και υπάρχουν πολλά κτίρια κατεστραμμένα από την καταστροφή της Χίου, αρκετά είναι ανοιχτά στους επισκέπτες όπως το Αργεντίνικο, το Μαυροκοδάτικο, το Citrus και το Ρίζικο.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση με τίτλο «Χίος τ’ έναλος πόλις Οινοπίωνος», στην οποία περιλαμβάνονται ευρήματα από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού ως την ύστερη αρχαιότητα, γλυπτά, ανάγλυφα, κεραμικά, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, γυάλινα, χρυσά και χάλκινα αντικείμενα και κοσμήματα.
Διεύθυνση: Μίχαλων 10, τηλ.: +30 22710 44239

Βυζαντινό Μουσείο Χίου: Στεγασμένο στο οθωμανικό τζαμί, περιέχει εκθέματα που χρονολογούνται από τον 5ο ως το 18ο αιώνα. Στον προαύλιο χώρο του εκτίθενται πέτρινα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε μουσουλμανικούς και εβραϊκούς τάφους και κανόνια του 17ου αιώνα. Θα δείτε επίσης τοιχογραφίες από την εκκλησία της Παναγίας της Κρίνα από τις οποίες ξεχωρίζει «το θαύμα του Αγίου Νικολάου», που φιλοτεχνήθηκε από το Μιχάλη Χοματζά και χρονολογείται στο 1734.

Δημοτική Πινακοθήκη: Σε ένα πολύ ιδιαίτερο κτίριο σε σχέδια Δεσποτόπουλου που κάποτε στέγαζε τα Δημοτικά Λουτρά, η Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου φιλοξενεί μια εξαιρετική συλλογή από έργα των μεγάλων Χιωτών καλλιτεχνών Μηταράκη και Γιαλούρη. Επίσης περιέχει τη συλλογές με έργα δυτικοευρωπαϊκών ζωγράφων της  οικογένειας Διοματάρη.

2592d1cb0f697839008f1b2fabefe8ed

Ο Βροντάδος: Σχεδόν ενωμένος με την πόλη της Χίου, ο Βροντάδος φημίζεται για τη ναυτική του παράδοση, τα γραφικά σπιτάκια, τους κήπους και τους ανεμόμυλους. Επίνειο του, η Δασκαλόπετρα με τη βοτσαλωτή παραλία που είναι γνωστή ως «Βρύση του Πασά». Στο λόφο πάνω από την παραλία, βρίσκεται μια αρχαία πέτρα που σύμφωνα με το θρύλο ήταν το σημείο που καθόταν ο Όμηρος και δίδασκε.

Mastihohora, Chios Island, Greece

Η Βολισσός: Το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας Χίου βρίσκεται 40 χλμ βορειοδυτικά της πόλης και απλώνεται κάτω από τη σκιά του μεγάλου κάστρου με τους έξι πύργους. Φερόμενη ως γενέτειρα του Ομήρου, η Βολισσός σήμερα αποτελεί αγαπημένο τουριστικό θέρετρο με σημαντικά αξιοθέατα το κάστρο, το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλας αλλά και τις όμορφες παραλίες της.

xios from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.

Τα μεσαιωνικά καστροχώρια: Εντυπωσιακά και ανέγγιχτα από το χρόνο, τα καστροχώρια ή μαστιχοχώρια του νότου γοητεύουν με την ιδιαίτερη οχυρωματική αρχιτεκτονική τους. Στο πιο καλά διατηρημένο χωριό, τα Μεστά, τα γραφικά καλντερίμια συναντιούνται στην κεντρική πλατεία, ενώ τα πέτρινα σπίτια είναι χτισμένα σφιχτά το ένα με το άλλο για να σχηματίσουν ένα συμπαγές τείχος. Πανέμορφη και η αρχοντική Βέσσα με τις τοξωτές καμάρες και τα κομψά σοκάκια, οι Ολύμποι αλλά και τα Αρμόλια με τα διάσημα εργαστήρια αγγειοπλαστικής. Ένα από τα καστροχώρια του Νότου, το Πυργί ξεχωρίζει χάρη στις υπέροχες ζωγραφισμένες προσόψεις των σπιτιών που του δίνουν το προσωνύμιο «ζωγραφιστό χωριό».

Anavatos Village - Chios Island - Greece

Το χωριό φάντασμα: Μια σιωπηλή πέτρινη πολιτεία, ο Ανάβατος μοιάζει να αναδύεται από τη γη. Γνωστός και ως «Μυστράς του Αιγαίου», ο μεσαιωνικός αυτός οικισμός βρίσκεται στο κέντρο της Χίου και είναι χτισμένος πάνω σε έναν κωνικό βράχο ύψους 450 μέτρων. Το επιβλητικό αυτό χωριό εγκαταλείφθηκε μετά τη Σφαγή του 1822 και σήμερα αποτελεί ιστορικό μνημείο για τη Χίο.

Mavra Volia Beach, Chios Island, Greece ☀️

Οι Οινούσσες: Ένα νησί απίστευτης φυσικής ομορφιάς, οι Οινούσσες βρίσκονται μόλις 2 μίλια από τις βορειοανατολικές ακτές της Χίου. Η γραφική πόλη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές λόφων, με κτίρια που παρουσιάζουν ένα μείγμα νησιώτικης και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Μπορείτε να πάτε με καραβάκι που φεύγει καθημερινά από την πόλη της Χίου (παίρνει και αυτοκίνητα) ή με θαλάσσιο ταξί από τη Λαγκάδα.

Παραλίες: Εντυπωσιακές και πολύ διαφορετικές είναι οι παραλίες της Χίου. Ο Κάρφας είναι οργανωμένη παραλία με ψιλή, χρυσαφένια άμμο, 7 χλμ. νότια της Χώρας. Τα Μαύρα Βόλια είναι η διάσημη παραλία που πήρε το όνομά της από τα μαύρα ηφαιστειακά βότσαλα. Οι παραλίες της Βληχάδας, του Ναγού και του Γιόσωνα, βορειοανατολικά του νησιού, συνδυάζουν αρμονικά τη θάλασσα και την πλούσια βλάστηση. Κοντά στο χωριό Καλλιμασιά θα συναντήσετε τις παραλίες της Αγίας Φωτιάς, με τα λευκά βότσαλα, και του Αγίου Αιμιλιανού. Στα δυτικά του νησιού θα κολυμπήσετε στις παραλίες Ελίντα, Τιγάνι, Μάναγρος, Λήμνος και Αγία Μαρκέλλα.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: