Πλάκα : Η συνοικία των Θεών [ video]

Στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης υπάρχει η αρχαιότερη ίσως συνοικία της Ευρώπης, η Πλάκα. Η μεγαλοπρέπεια της ιστορίας της είναι βαθιά χαραγμένη στα ένδοξα, αρχαία απομεινάρια, στους βυζαντινούς ναούς και στα επιβλητικά, αναπαλαιωμένα νεοκλασικά της εποχής μας. Με ιστορία που ξεπερνά τα 3.500 χρόνια, σας υποδέχεται στα στενά της σοκάκια και σας αποκαλύπτει τα μυστικά της, μόνο εάν είστε και εσείς πρόθυμοι να τα ανακαλύψετε.

Athens, Greece *

Σήμερα, η Πλάκα είναι μία από τις συνοικίες, ίσως και η μοναδική, που αν και στην καρδιά της Αθήνας δεν είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Γεγονός που μάλλον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γραφικότητας και της ατμόσφαιρας γειτονιάς στην περιοχή. Αν και χωρίς αυτοκίνητα, η Πλάκα σφύζει από ζωή, καθώς τη μέρα γεμίζουν οι πολυάριθμες ταβέρνες της, τα πολύχρωμα καταστήματά της και τα αξιοθέατά της και τη νύχτα τα ήσυχα μπαράκια της. Στα πλακόστρωτα δρομάκια, στα ασβεστωμένα σκαλάκια και στα στενά σοκάκια της περπατούν, κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Plaka, Athens                                                                           More

Η προέλευση του ονόματος της περιοχής δεν είναι στην ουσία γνωστή, ως εκ τούτου, πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί σχετικά. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, η Πλάκα οφείλει το όνομά της σε μία μεγάλη πέτρινη πλάκα που βρέθηκε στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας, δίπλα στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου.

Θα μαγευτείτε από την ομορφιά των νεοκλασσικών χρωμάτων των σπιτιών, την αρχιτεκτονική, τους φροντισμένους κήπους, την καλαισθησία και την ατμόσφαιρα της περιοχής. Στην Πλάκα ακόμα και ο αέρας είναι διαφορετικός: πιο ελαφρύς, πιο καθαρός και αρωματισμένος σαν ένα δώρο από τους θεούς.

Athens, Greece

Εάν αποφασίσετε να κάνετε ένα περίπατο στην περιοχή, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα χάρτη, γιατί η Πλάκα είναι ένας λαβύρινθος και είναι πιθανό να αισθανθείτε ότι έχετε χαθεί σε ένα δαίδαλο από στενούς δρόμους και σοκάκια.

Στην οδό Αδριανού, κεντρικό δρόμο της συνοικίας, όπως και σε άλλους δρόμους της περιοχής θα βρείτε καταστήματα με παραδοσιακά είδη, σουβενίρ, είδη ελληνικής λαϊκής τέχνης κ.λπ

d9096302cb08a5f17cf64dad50134ed7

Το πρώτο Πανεπιστήμιο του σύγχρονου ελληνικού κράτους ήταν στην Πλάκα: Στεγάστηκε επί Όθωνα στο σπίτι του αρχιτέκτονα Σταμάτιου Κλεάνθη, που σχεδίασε μαζί με τον Έντουαρτ Σάουμπερτ το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας. «Βάφτισε» για ευνόητους λόγους την οδό Θεωρίας και σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με χειρόγραφα και σπάνια βιβλία, καθώς και το Λάβαρο του Πανεπιστημίου, το οποίο σχεδίασε ο Ν. Γύζης για την επέτειο των πενήντα χρόνων. Κατά καιρούς διοργανώνονται στο μουσείο περιοδικές εκθέσεις, ενώ το δροσερό του αίθριο φιλοξενεί συχνά παραστάσεις θεάτρου και χορού, αλλά και συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο ή με συμβολικό αντίτιμο.

#Anafiotika - #Athens - #Greece | Flickr - Photo Sharing!

Η μόνη γειτονιά στον κόσμο που είναι πιο όμορφη από την Πλάκα , είναι στην Πλάκα: Βρίσκεται κρυμμένη πάνω από τα σκαλάκια που ξεκινούν στο πλάι του Άι-Γιώργη επί της οδού Στράτωνος. Είναι γεμάτη φουντωτές μπουκαμβίλιες, ασβεστωμένα σοκάκια τόσο στενά που μετά βίας χωρά ένας άνθρωπος να περάσει, μπλε παραθυρόφυλλα, αφίσες της Ανάφης, γάτες που χουζουρεύουν και γλαστράκια με βασιλικούς στα περβάζια. Λέγεται Αναφιώτικα, από τους αναφιώτες μάστορες που ήρθαν στην Αθήνα για να χτίσουν το παλάτι του Όθωνα και λάξευσαν στον βράχο κάτω από την Ακρόπολη τα κυκλαδίτικα σπιτάκια τους.

Athens Plaka from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: