Καλάμι : Το εγκαταλελειμμένο χωριό της Κρήτης

Το Καλάμι είναι 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου δίπλα από την Άνω Βιάννο.

Το χωριό μετρά σήμερα οκτώ μόνιμους κατοίκους, όλοι ηλικιωμένοι. Κάποτε κάθε του γωνία έσφυζε ζωή, όμως οι περίπου εξακόσιοι κάτοικοί του άρχισαν να μετεγκαθίστανται  σε άλλες κοντινές περιοχές ή αστικά κέντρα στα μέσα της δεκαετίας του 70.

i-rena: Kalami Creta...Ηράκλειο...έρημο το χωριό Καλάμι στ...

Πλέον, το πανέμορφο χωριό απομένει έρημο, με τις πόρτες και τα παράθυρα των εγκαταλειμμένων σπιτιών να απομένουν ορθάνοιχτα για να υπογραμμίζουν την τραγικότητα της κατάστασης.

Το χωριό έχει γίνει αγαπημένος τόπος κινηματογραφιστών , φωτογράφων και εσχάτως droners που σε όλες τις κάθε είδους λήψεις το στοιχείο που κυριαρχεί είναι η εγκατάλειψη

Σχετική εικόνα

Τα παλαιότερα χρόνια, οι κυριότερες ασχολίες των Καλαμιωτών, περιστρέφονταν γύρω από την καλλιέργεια ελαιόδεντρων, σιτηρών, οπωροφόρων δέντρων, κυρίως εσπεριδοειδών, χαρουπιάς, αμπελιών και σε μικρότερο βαθμό ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Όλες οι ασχολίες τους απέβλεπαν στο να καλύψουν ίσα-ίσα τις ανάγκες των οικογενειών τους. Η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων άρχισε μετά το 1960, όταν οι ασχολίες στράφηκαν στην καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών και μπανανοκαλλιέργεια.

Creta-Kalami-5-700x525-Αντιγραφή-1200x6301200630

Το Καλάμι, ως κύριο κέντρο κατοικίας του αγροτικού πληθυσμού, όπως και οι περισσότεροι ορεινοί οικισμοί, είχε δευτερεύουσα σημασία κατά τους χειμερινούς μήνες κυρίως και είχε δώσει την πρώτη θέση στους χειμερινούς οικισμούς (χειμαδιά), που βρίσκονταν χαμηλότερα και με ηπιότερες κλιματολογικές συνθήκες.

Το Καλάμι πιθανώς χτίστηκε στα τέλη της ενετοκρατίας και τις αρχές της τουρκοκρατίας. Φυσικοί παράγοντες, κυρίως λόγοι προστασίας από εχθρικές επιδρομές, συντέλεσαν ώστε να χτιστεί σε ημιορεινή περιοχή. Έτσι, ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, αυτή δεν φαίνεται για λόγους ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα χωριά του δήμου, επειδή φοβούνταν τους διάφορους πειρατές της Μεσογείου, οι οποίοι λεηλατούσαν και βιαιοπραγούσαν κατά των κατοίκων των παραθαλάσσιων περιοχών. Έτσι ήθελαν τα χωριά τους να μην έχουν οπτική επαφή με τη θάλασσα.

δες το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο

https://streamable.com/s/jm8ae/xztfqu

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: