Οι κατευθυντήριοι λίθοι

Σ’ έναν άγονο λοφίσκο στη βορειοανατολική Τζόρτζια, δεσπόζει το πιο παράξενο μνημείο στην Αμερική. Πρόκειται για πέντε συμπαγείς ογκόλιθους από επεξεργασμένο γρανίτη, που ορθώνονται σε ακτινωτό σχηματισμό. Κάθε στήλη έχει ύψος περίπου 5 μέτρα, και τέσσερεις απ’ αυτές ζυγίζουν πάνω από 20 τόνους η μία. Στην κορυφή τους βρίσκεται η λίθινη κορωνίδα βάρους 12,5 τόνων. Πλησιάζοντας στο κτίσμα, αναπόφευκτα ο νους πάει στο Στόουνχετζ της Αγγλίας, ή ίσως και στον Μαύρο Μονόλιθο από την «Οδύσσεια του Διαστήματος» του 2001. Αυτοί οι σταχτόχρωμοι ογκόλιθοι στήθηκαν εκεί το 1980, και περιμένουν σιωπηλοί το τέλος τού μέχρι τώρα γνωστού μας κόσμου.

Οι Κατευθυντήριοι Λίθοι της Τζόρτζια είναι ίσως το πιο αινιγματικό μνημείο στις ΗΠΑ: πελώριοι γρανιτένιοι ογκόλιθοι, με εγχάρακτες οδηγίες για την ανοικοδόμηση του πολιτισμού στους χρόνους μετά την Αποκάλυψη. Ο μοναδικός άνθρωπος που γνωρίζει αυτόν που τις κατασκεύασε, σωπαίνει. Φωτογραφία: Dan Winters

 

Οι Κατευθυντήριοι Λίθοι της Τζόρτζια είναι ίσως το πιο αινιγματικό μνημείο στις ΗΠΑ: πελώριοι γρανιτένιοι ογκόλιθοι, με εγχάρακτες οδηγίες για την ανοικοδόμηση του πολιτισμού στους χρόνους μετά την Αποκάλυψη. Ο μοναδικός άνθρωπος που γνωρίζει αυτόν που τις κατασκεύασε, σωπαίνει.

Οι Κατευθυντήριοι Λίθοι της Τζόρτζια (Georgia Guidestones) είναι ένα μυστηριώδες μνημείο, που κανείς δεν γνωρίζει με σαφήνεια ποιος το παρήγγειλε και γιατί. Τα μόνα στοιχεία για την ταυτότητά του τα διαβάζουμε σε μια επιγραφή στον περιβάλλοντα χώρο, που δίνει τις διαστάσεις, και εξηγεί ένα περίπλοκο σύμπλεγμα από εγκοπές και ανοίγματα που αντιστοιχούν στις κινήσεις του ήλιου και των αστέρων, αλλά και στις ίδιες τις «κατευθυντήριες οδηγίες» που είναι λαξευμένες πάνω στις πέτρες σε επτά γλώσσες, από αγγλικά μέχρι σουαχίλι, και απηχούν ιδιάζουσες αντιλήψεις της Νέας Εποχής. Μερικές απ’ αυτές έχουν αόριστες προεκτάσεις γενετικής υφής: ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΕ ΣΟΦΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΠΡΟΑΓΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ. Άλλες πάλι, διαπνέονται από το χαρακτηριστικό μυστικιστικό πνεύμα των χίπυδων: ΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ – ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ – ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ – ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ.

Αυτό που γενικά είναι ευρέως αποδεκτό, βασισμένο στα διαθέσιμα στοιχεία, είναι ότι οι Κατευθυντήριοι Λίθοι έχουν σκοπό συμβουλευτικό και απευθύνονται στους απεγνωσμένους επιζώντες μιας επικείμενης βιβλικής καταστροφής, στην προσπάθειά τους να αναδημιουργήσουν τον πολιτισμό. Όμως υπάρχουν και κάποιοι που ενοχλούνται μ’ αυτές τις ιδέες. Λίγες μέρες πριν πάω εκεί ο ίδιος, κάποιοι είχαν πασαλείψει τις στήλες με πολυουρεθάνη κι είχαν γράψει συνθήματα με σπρέι, μεταξύ των οποίων και ένα που έλεγε: «Θάνατος στην Παγκόσμια Νέα Τάξη» (“Death to the New World Order”). Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των Λίθων που έγινε σοβαρή πράξη βανδαλισμού, χωρίς να σημαίνει ότι ήταν και η πρώτη αρνητική αντίδραση στην ύπαρξή τους. Και πράγματι, για πάνω από τρεις δεκαετίες αυτό το απόκοσμο κατασκεύασμα στην καρδιά των νοτίων και μεσοδυτικών Πολιτειών που είναι πιο προσηλωμένες στη Βίβλο (Bible Belt), προκαλεί ποικίλες εκδηλώσεις, από γοητεία μέχρι τρόμο. Οι υποστηρικτές του (μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η Γιόκο Όνο), εξυμνούν τα εγχάρακτα μηνύματα, θεωρώντας τα έναυσμα για λογική σκέψη, σαν κι εκείνη του Τόμας Πέιν στο Η Εποχή της Λογικής (The Age of ReasonThomas Paine). Οι αντίπαλοί του τις καταγγέλλουν ως τις Δέκα Εντολές του Αντιχρίστου.

Πάντως, όποιοι κι αν ήταν οι αρχιτέκτονες αυτών των λίθων, ήξεραν τι έφτιαχναν. Η κατασκευή του μνημείου έχει πολύ προηγμένο σχεδιασμό, και παρακολουθεί επακριβώς την ηλιακή τροχιά. Επιπλέον,  καταφέρνει να εμπνέει αμείωτο θαυμασμό χάρη στην εντέχνως μεθοδευμένη αύρα μυστηρίου που το έχει περιβάλλει. Αυτές οι στήλες πάντως, έχουν προσελκύσει μεγάλο αριθμό υπερασπιστών, που σπεύδουν να τις προστατεύσουν από διάφορους που πολύ θα ήθελαν να τις δουν κατεστραμμένες. Το βέβαιο είναι πως, όποιος κι αν έστησε το μνημείο εδώ, είχε πλήρη επίγνωση ενός πράγματος: ότι ο κόσμος σαγηνεύεται απ’ αυτά που δεν κατανοεί, όσο κι από εκείνα που κατανοεί.

ff_guidestones_f2

Η ιστορία των Κατευθυντήριων Λίθων της Τζόρτζια ξεκίνησε ένα απόγευμα Παρασκευής τον Ιούνιο του 1979, όταν ένας κομψευόμενος γκριζομάλλης κύριος εμφανίστηκε στην Κοινότητα του Έλμπερτ, επισκέφτηκε τα γραφεία της τοπικής εταιρείας επεξεργασίας γρανίτη (Elberton Granite Finishing) και συστήθηκε ως Ρόμπερτ Σ. Κρίστιαν (Robert C. Christian). Ισχυρίστηκε ότι ερχόταν εκ μέρους μια «μικρής ομάδας ευυπόληπτων Αμερικανών», οι οποίοι σχεδίαζαν την εγκατάσταση ενός λίθινου μνημείου ιδιαίτερα  μεγάλων διαστάσεων και αρκετά σύνθετου. Ο Κρίστιαν είχε έρθει ειδικά στο Έλμπερτον, την έδρα της κοινότητας και παγκόσμια μητρόπολη του γρανίτη, διότι θεωρούσε ότι τα λατομεία της παρήγαν το καλύτερο πέτρωμα στον πλανήτη.

Ο Τζο Φέντλεϋ (Joe Fendley), πρόεδρος της εταιρείας Elberton Granite, συγκατένευσε αδιάφορα, προσηλωμένος στο να προλάβει να ετοιμάσει τα εντάλματα εβδομαδιαίων πληρωμών. Αλλά όταν ο Κρίστιαν άρχισε να περιγράφει το μνημείο που είχε κατά νου, ο Φέντλεϋ διέκοψε την εργασία του. Ο άνθρωπος αυτός, όχι μόνο ζητούσε ογκόλιθους σε μέγεθος που ουδέποτε είχαν βγει απ’ τα λατομεία της περιοχής, αλλά τους ήθελε και λαξευμένους, επεξεργασμένους και συναρμολογημένους σ’ ένα είδος ενός τεράστιου αστρονομικού οργάνου.

Μα για ποιο λόγο όλο αυτό; Ρώτησε ο Φέντλεϋ. Ο Κρίστιαν εξήγησε ότι η κατασκευή που είχε κατά νου θα χρησίμευε ως πυξίδα, ημερολόγιο και ρολόι. Επίσης, ότι θα έφερε εγχάρακτες και μια σειρά από οδηγίες, γραμμένες σε οκτώ από τις σημαντικότερες γλώσσες του κόσμου. Και οπωσδήποτε θα έπρεπε να είναι ανθεκτικό στις πιο καταστροφικές συνθήκες, έτσι ώστε τα απομεινάρια της ρημαγμένης ανθρωπότητας να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις οδηγίες, προκειμένου να επανιδρύσουν έναν καλύτερο πολιτισμό απ’ αυτόν που επρόκειτο να αυτοκαταστραφεί.

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

cats

Φτιαγμένοι να αντέξουν και μετά την Αποκάλυψη, οι Κατευθυντήριοι Λίθοι της Τζόρτζια δεν είναι απλώς συμβουλές για το μέλλον, αλλά οι γρανιτένιοι αυτοί ογκόλιθοι λειτουργούν και ως ρολόι, ημερολόγιο και πυξίδα.

Τα αποκαλυπτήρια στις 22 Μαρτίου 1980, ήταν μια επίσημη εκδήλωση όλης της κοινότητας. Το μέλος του Κογκρέσου Νταγκ Μπάρναρντ (Doug Barnard),  του οποίου η διοικητική περιφέρεια περιελάμβανε και το Έλμπερτον, έβγαλε λόγο σ’ ένα πλήθος 400 ατόμων που είχαν κατακλύσει το λόφο, και ανάμεσά τους ήταν και τηλεοπτικοί ανταποκριτές από την Ατλάντα. Σύντομα ο Τζο Φέντλεϋ κατέληξε να γίνει το διασημότερο πρόσωπο του Έλμπερτον από την εποχή του Ντάνιελ Τάκερ, του ιερωμένου του 18ου αιώνα που μνημονεύεται στο παραδοσιακό τραγούδι “Old Man Tucker”. Ανάμεσα στους ποταμούς Σαβάνα (Savannah) και Μπρόαντ (Broad), αλλά πολλά χιλιόμετρα μακριά από το κοντινότερο εθνικό οδικό δίκτυο, «όσο επαρχιακό κι αν είναι», κατά τα λεγόμενα του σημερινού εκδότη της εφημερίδας Star Γκάρυ Τζόουνς (Gary Jones), το Έλμπερτον ξαφνικά μετατράπηκε σε τουριστικό προορισμό με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, που έρχονταν για να δουν τους Κατευθυντήριους Λίθους. «Είχαμε κόσμο μέχρι κι από Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία κι από παντού, που ήθελαν να ανεβούν και να δουν από κοντά το μνημείο,» λέει ο Μάρτιν. Όσο για το καύχημα του Φέντλεϋ για το ότι «είχε βάλει στο χάρτη το Έλμπερτον», κυριολεκτικά επιβεβαιώθηκε την άνοιξη του 2005, όταν ο ταξιδιωτικός οδηγός National Geographic Travelerσυμπεριέλαβε τους Κατευθυντήριους Λίθους στους χάρτες Γεωτουρισμού (Geotourism Map Guide), ως ένα απ’ τα αξιοθέατα στα Απαλάχια Όρη.

Πάντως είναι πολλοί αυτοί που αναστατώθηκαν όταν διάβασαν τι ήταν γραμμένο πάνω στις λίθινες στήλες. Η πρώτη οδηγία ήταν οπωσδήποτε άκρως αποστομωτική:

(1) ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 500.000.000 ΣΕ ΑΕΝΑΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ(maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature). Τότε ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν ήδη 4,5 δισεκατομμύρια, άρα σήμαινε ότι οι 8 στους 9 έπρεπε να αφανιστούν (σήμερα η αναλογία φτάνει το 12 στους 13).

Αυτή η εντολή υπαγορεύεται και επαυξάνεται από τη δεύτερη επιτακτική αρχή:

(2) ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΕ ΣΟΦΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΠΡΟΑΓΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ (guide reproduction wisely—improving fitness and diversity). Δεν ήθελε και πολύ φαντασία για να κάνει κανείς αμέσως συσχετισμό, μεταξύ άλλων, και με τις πρακτικές των Ναζί.

Η τρίτη οδηγία συμβουλεύει τους αναγνώστες να ενώσουν την ανθρωπότητα με μια νέα ζωντανή γλώσσα:

(3) ΕΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (Unite humanity with a living new language). Αυτή η προτροπή έκανε τους ιερωμένους της περιοχής να ανατριχιάσουν, καθότι γνώριζαν πως το Βιβλίο της Αποκάλυψης προειδοποιεί ότι μέσα στις πανουργίες του Αντιχρίστου θα είναι η ενιαία γλώσσα και η παγκόσμια διακυβέρνηση.

Η τέταρτη οδηγία:

(4) ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕ το πάθος, την πίστη, την παράδοση και όλα τα πράγματα ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ (rule passion—faith—tradition—and all things with tempered reason), ήταν κι αυτή εξίσου απειλητική για τους Χριστιανούς, οι οποίοι δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στην πίστη.

Οι τελευταίες έξι οδηγίες έχουν χαρακτήρα φιλάνθρωπου κηρύγματος σε σχέση με τις προηγούμενες:

(5) ΠροστατεύΕτε τους ανθρώπους και τα έθνη με ΧΡΗΣΤΟΥΣ νόμους και δίκαια δικαστήρια(protect people and nations with fair laws and just courts).

(6) ΑΣ ΕΧΟΥΝ όλα τα έθνη ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΟΥΝ τις εξωτερικές διαφορές τους σ’ ένα παγκόσμιο δικαστήριο (let all nations rule internally resolving external disputes in a world court).

(7) Αποφύγετε ΑΝΟΥΣΙΟΥΣ νόμους και ΠΕΡΙΤτους ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ (avoid petty laws and useless officials).

(8) ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ τα ΑΤΟΜικά δικαιώματα με τΑ κοινωνικΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ (balance personal rights with social duties).

(9) τιμάτε την αλήθεια, την ομορφιά, την αγάπη, αναζητώντας αρμονία με το άπειρο (prize truth—beauty—love—seeking harmony with the infinite).

(10) μη ΓΙΝΕΤΕ καρκίνΩΜΑ Στον πλανήτηΑφήστε χώρο Στη φύσηΑφήστε χώρο Στη φύση (be not a cancer on the earth—leave room for nature—leave room for nature).

Guidestones

κι ενώ η τοπική κοινωνία ήταν διχασμένη για την αμφιλεγόμενη αξία αυτών των εντολών, οι δυσοίωνες προβλέψεις του Τράβενστεντ φαίνεται ότι εκπληρώνονταν. Μέσα σε λίγους μήνες, μια αδελφότητα μαγισσών από την Ατλάντα ανακήρυξε τους Κατευθυντήριους Λίθους ως ιερό προσκύνημα, οργανώνοντας συναθροίσεις στο Έλμπερτον για τη διεξαγωγή ποικίλων παγανιστικών τελετουργιών («με χορούς και ψαλμωδίες κι όλα αυτά τα πράγματα,» λέει ο Μάρτιν) και τουλάχιστον μίας γαμήλιας τελετής μεταξύ μάγου και μάγισσας. Ανθρωποθυσίες δεν έγιναν στο βωμό των λίθων, αλλά φημολογείται ότι αρκετές φορές  αποκεφαλίστηκαν κοτόπουλα. Ένα άρθρο το 1981 στο μηνιαίο περιοδικό UFO Report ανέφερε ότι ο Νώνυ Μπάτσελντερ (Naunie Batchelder, ο αποκαλούμενος στο δημοσίευμα ως ο «ονομαστός πνευματιστής της Ατλάντα»[1]), προέβλεψε ότι ο πραγματικός σκοπός των εντολών θα αποκαλυπτόταν «εντός των επόμενων 30 ετών». Σε κάτοψη οι Κατευθυντήριοι Λίθοι έχουν σχήμα Χ, όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα του UFO Report, καθώς το μέρος αποτελεί ιδανικό σημείο προσγείωσης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: