Όρος ΣΙΝΑ – βίντεο .

Ενα από τα πιό σημαντικά προσκυνήματα ή ταξίδια αποτελεί η επίσκεψη στο  όρος Σινά, το όρος δηλαδή, στην κορυφή του οποίου ο Θεός έδωσε τις πλάκες των εντολών στον Μωϋσή και δια μέσου του Μωϋσή σε όλους τους ανθρώπους και τις φυλές. Και επισφράγισε ο Θεός την επίσκεψή Του στη γή , με το να επιτρέψει στον Μωϋσή να δεί το πίσω μέρος του φωτοειδούς χιτώνα Του, εξ΄ού και από τότε το όρος Σινά πήρε το προσωνύμιο «Θεοβάδιστο όρος», γιατί πάνω στις πέτρες του βάδισε  ο Παντοκράτωρ.

mount-sinai-37689-3840x2160.jpg 500×281 pixels

Το όρος το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο αποτελεί τόπο συνάθροισης , Χριστιανών, Ιουδαίων , Μουσουλμάνων , περίεργων , φυσιολατρών , αναρριχητών κ.α . Οι περισσότεροι ξεκινούν γύρω στις 2 το πρωί από την μονή της Αγίας Αικατερίνης για να φτάσουν στην ιερή κορυφή βρίσκοντας στην ανηφορική διαδρομή τρία πρόχειρα καταλύματα Βεδουίνων οι οποίοι έχουν αναλάβει τον ρόλο των οδηγών προς αυτή . Οι Βεδουίνοι είναι όλοι Μουσουλμανικής πίστης ανάμικτη με ανιμιστικές δοξασίες ενώ θεωρούν ότι ο θεός των Χριστιανών και των Εβραίων κατοικεί στο βουνό  και τρέφουν αμέριστο σεβασμό για αυτό.

Πλησιάζοντας στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ξαφνικά το τοπίο της θινοειδούς ερήμου αλλάζει. Τους χαμηλούς αμμόλοφους διαδέχεται ένα επιβλητικό σύμπλεγμα βράχων, πού προβάλλει ξαφνικά στα αριστερά μας και ένα ρίγος διαπερνά τη σπονδυλική  στήλη. Είναι το Ορος Σινά και στους πρόποδές του, δεσπόζει το εξ΄ίσου επιβλητικό Κάστρο της ιεράς Μονής της  Αγίας Αικατερίνης.

climbing Mount Sinai

Η εντός των Τειχών Μονή

Ο χώρος που περικλείεται από το Φρούριο του Ιουστινιανού, σχετίζεται άμεσα με τα μεγάλα προσκυνήματα γύρω από τα οποία άρχισαν κατά την πρώτη Χριστιανική περίοδο να συγκεντρώνονται οι ασκητές της σιναϊτικής ερήμου, τη θέση της Φλεγομένης Βάτου και το Φρέαρ του Μωυσέως. Για την εξομάλυνση του επικλινούς εδάφους κτίσθηκαν ισχυρά τόξα και κυλινδρικοί θόλοι, όπου βασίσθηκαν τα δάπεδα των κελιών και των παρεκκλησίων. Πλέον των είκοσι θόλων και τόξων σώζονται ακόμη στο ιστορικό αυτό φρούριο. Κτηριολογικά δεν υπάρχει μία κεντρική αυλή αλλά διάφορες διαπλατύνσεις, διάδρομοι και διαβατικά για την επικοινωνία των διαφόρων τμημάτων της Μονής. Εν γένει η αρχιτεκτονική των κτισμάτων είναι απλή με ευτελή υλικά, συμβατά της ασκητικότητας των Σιναϊτών Πατέρων. Ο τοπικός γρανίτης, ξύλα και πλίθρες είναι τα κύρια οικοδομικά υλικά, χρησιμοποιημένα κατά τον πιο απλό τρόπο. Όλες οι στέγες των κτισμάτων εκτός ορισμένων παρεκκλησίων και του Καθολικού, είναι επίπεδες με αργιλόχωμα για τη στεγάνωσή τους. Αυτό που ξεχωρίζει στο όλο σύνολο, είναι το Καθολικό της Μονής κοσμημένο με τα λαμπρά Ψηφιδωτά της Ιουστινιάνειας δωρεάς, τις Τοιχογραφίες, τις Εικόνες και τα Εκκλησιαστικά Κειμήλια ΜεταλλοτεχνίαςΧρυσοκεντητικήςΞυλογλυπτικής και εν γένει της Μικροτεχνίας, όλα αφιερώματα πιστών. Τέλος η Βιβλιοθήκη της Μονής με τα Χειρόγραφα, τις Μικρογραφίες τους, τα Έντυπα και το Αρχείο της, υποστήριζε ανά τους αιώνες τη μόρφωση και το έργο των Σιναϊτών Πατέρων.

EGYPT - Saint Catherine’s Monastery can be found just below Mount Sinai. It is the oldest working monastery in the world.

ΦΡΕΑΡ ΤΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ

Στη Βόρεια πλευρά του Καθολικού στην περιοχή του Σκευοφυλακίου διατηρείται ως σήμερα το Φρέαρ στο οποίο ο Μωυσής κατά την Αγία Γραφή (΄Εξ.2.15-22) συνάντησε τις επτά θυγατέρες του Ιοθώρ και τις βοήθησε στο πότισμα των προβάτων τους. Τρεις χιλιάδες τετρακόσια μετά, η Μονή χρησιμοποιεί εν μέρει ακόμη το ίδιο Φρέαρ εξασφαλίζοντας οικονομία ύδρευσης. Από τις αρχές του 20ου αιώνα η άντληση του νερού λαμβάνεται με χειροκίνητη μηχανική αντλία κατασκευασμένη μάλλον στο Κάιρο.

SAINT CATHERINE'S MONASTERY: lies at the mouth of a gorge at the foot of Mount Sinai. It is controlled by the Eastern Orthodox Church. Built between 548-565, the monastery is one of the oldest Christian monasteries in the world, & it contains the world's oldest continually operating library. The oldest record of monastic life at Sinai comes from the travel journal written in Latin by a woman named Egeria.

Η ΑΓΙΑ ΒΑΤΟΣ

Κατά την ερμηνεία των Πατέρων της Εκκλησίας η Αγία Βάτος προεικόνισε τη Θεοτόκο, η οποία αν και συνέλαβε στα σπλάχνα της το πυρ της Θεότητος δεν κατεκάη, αλλά γέννησε το Κύριο και Θεάνθρωπο παραμένοντας Παρθένος.

Η θέση της Βάτου συμπίπτει με εκείνη της Αγίας Τράπεζας του Παρεκκλησίου της Αγίας Βάτου, η οποία δεν έχει θεμελιωθεί επάνω σε Άγια Λείψανα, αλλά στη ρίζα της Αγίας Βάτου. Το ίδιο το φυτό ακόμη σήμερα θάλλει, μεταφυτευμένο Ανατολικότερα στον ανοικτό παρακείμενο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το είδος της Βάτου αυτής είναι το μόνο που υπάρχει στη Σιναϊτική χερσόνησο.

Το Παρεκκλήσιο της Αγίας Βάτου, το τεταρτοσφαίριο της κόγχης του οποίου κοσμεί ψηφιδωτός Σταυρός του 10ου αιώνος, ευρίσκεται πίσω ακριβώς από το Άγιο Βήμα του Καθολικού της Μονής, εορτάζει δε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Εδώ κάθε Σάββατο τελείται η Θεία Λειτουργία. Ακόμη και σήμερα ο προσκυνητής εισέρχεται στον Αγιότατο αυτό τόπο ανυπόδητος, σε ανάμνηση της εντολής του Θεού προς το Μωυσή. Ο τόπος της Βάτου και σήμερα δεν διαφέρει από τηνπεριγραφή της Αιθερίας προσκυνήτριας του τέλους του 4ου αιώνα από την Ισπανία, η οποία είχε επισκεφθεί τότε αυτό τον τόπο.

ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

Εκτός από το Φρέαρ του Μωυσέως και το Παρεκκλήσιο της Αγίας Βάτου, στις περιτειχισμένες εγκαταστάσεις της Μονής συγκαταλέγονται κυρίως το Καθολικό της Μονής αφιερωμένο στην Παναγία της Βάτου, αν και πολλές φορές αναφέρεται ότι συνδέεται με τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος-λόγω του Ψηφιδωτού της Κόγχης. Το κυρίως Καθολικό περιστοιχίζεται από εννέα Παρεκκλήσια και το Κωδωνοστάσιο ενώ εντός του όλου συγκροτήματος διασώζονται άλλα Δώδεκα ανεξάρτητα Παρεκκλήσια. Δυτικά του Καθολικού ευρίσκεται το Τέμενος, παλαιά Τράπεζα και ο Μιναρές, παλαιό Κωδωνοστάσιο της Μονής. Στον παρακείμενο Νοτιοδυτικά πύργο της Αγίας Ελένης είναι το Επισκοπείο και το Παρεκκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής. Εν γένει η Δυτική πλευρά του συγκροτήματος καλύπτεται με χρήσεις υποδοχής και φιλοξενίας των προσκυνητών. Παράλληλα προς τη Βόρεια πλευρά του Καθολικού είναι ενταγμένοι Βοηθητικοί Χώροι με δραστηριότητες διοικητικής μέριμνας της Μονής με το Οικονομείο και την Σκευοφυλακεία. Ανατολικά υπάρχει ο αρχαίος φούρνος της Μονής και η Τράπεζα. Βορειοανατολικά εκτείνονται τα Κελιά των Πατέρων. Στο σύνολό της η Νότια πτέρυγα καλύπτεται από το νέο κτήριο του 1951, όπου έχουν ενταχθεί η Βιβλιοθήκη και διάφοροι χώροι ανάπαυσης , μελέτης κ.λ.π

ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ , Ag mastermind from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.
ΠΩΣ ΦΤΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΟΡΟΣ 

Μέρι το 2012-13 η προσέγγιση στο Σινά , γινόταν από τρεις κατευθύνσεις .

Η πρώτη αφορά αεροπορικό ταξίδι από Ελλάδα στο Κάιρο . Πούλμαν από το Κάιρο στο Σουέζ και από εκεί στο Σινά με προσέγγιση από τα βορειοδυτικά . Μέσος χρόνος Κάιρο Σινά 4 ώρες .

Η δεύτερη διαδρομή αεροπορικώς πάλι στο Κάιρο και από κει με νέα αεροπορική ανταπόκριση στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ ή στο Ρας Μοχάμεντ στα νότια της χερσονήσου και από εκεί οδικώς , είτε με πούλμαν είτε με ενοικίαση οχήματος και οδηγών στο Σινά με προσέγγιση από τα νότια . Μέσος χρόνος  Σαρμ Ελ Σειχ  , Σινά από 5  ως 7 ώρες ανάλογα αν κινηθείτε ιδιωτικά ή με πούλμαν ή αν κινηθείτε από το Ρας Μοχάμεντ.

Η 3η διαδρομή και μετά την εμφάνιση των Τζιχαντιστών απαγορευμένη είναι αυτή από την Ιερουσαλήμ στο αεροδρόμιο Ρας Μοχάμεντ ( δίπλα στα Σαρμ Ελ Σειχ)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: