Περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία ( drone video)

Μυρωδιά πεύκου που διαψεύδει κάθε καταστροφολογικό σενάριο για την ομορφιά που χάθηκε έναν εφιαλτικό Αύγουστο. Ηλιοκαμένοι τουρίστες που ακολουθούν ξεναγούς με αριθμημένα σημαιάκια. Μαγαζάκια που πουλάνε υπερτιμημένα σουβενίρ. Παράδοξη ησυχία, σχεδόν ονειρική. Οι εικόνες της Ολυμπίας, αρχαίας και σύγχρονης, με μια πρώτη ματιά μοιάζουν αντιφατικές. Με μια δεύτερη, αποτυπώνουν απλά δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - GAL - 11
Η Ολυμπία είναι αναμενόμενα τουριστική. Ο διαχωρισμός, όμως, του χωριού από τον αρχαιολογικό χώρο –που γίνεται εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, από τις διαφορετικές πινακίδες που γράφουν «Ολυμπία» και «Αρχαία Ολυμπία», για δύο προορισμούς που απέχουν πεντακόσια μέτρα μεταξύ τους– αφήνει την επιλογή της αποφυγής του τουριστικού φολκλόρ, που δεν απλώνεται πέρα από τα όρια των πεζόδρομων της «Ολυμπίας σκέτο».

Ο αρχαιολογικός χώρος
Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο μοιάζει με πέρασμα στον χωροχρόνο. Καθώς το λιθόκτιστο δρομάκι που ξεκινά από το πάρκινγκ κατηφορίζει, περνώντας τη γέφυρα του ποταμού Κλαδέου για να φτάσει στην κύρια είσοδο, οι φωνές των group και των ξεναγών τους δίνουν τη θέση τους στο ανεπαίσθητο θρόισμα των φύλλων που δημιουργούν μικρές, σκιερές οάσεις στο ψημένο από τον ήλιο χώμα.

Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Το δέος που δημιουργεί ο χώρος κάνει τη φωνή ψίθυρο, και τον ψίθυρο να μοιάζει με θόρυβο ικανό να ξυπνήσει τα πνεύματα των Ολυμπιονικών, τα ονόματα των οποίων γράφουν οι διάσπαρτες τιμητικές πλάκες: «Η πόλις η Μεσσηνίων και η Ολυμπιακή Βουλή στεφάνωσαν…», «ο Δήμος των Αθηναίων και η πόλις αφιερώνουν…». 

Η περιήγηση ξεκινά από την Άλτη, το ιερό άλσος της Αρχαίας Ολυμπίας, στο οποίο βρίσκονταν οι ναοί, τα διοικητικά κτίρια, το γυμνάσιο για την προετοιμασία των αθλητών και οι χώροι φιλοξενίας. Ναοί, αφιερώματα και κτίρια διαφορετικών περιόδων σώζονται σήμερα, σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αμάλγαμα στιγμιοτύπων της ολυμπιακής ιστορίας. Ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος είναι έξοχα σηματοδοτημένος σε τρεις γλώσσες –ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά– με λεπτομέρειες για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη θρησκευτική λατρεία και τις ανασκαφές, αλλά και παραλειπόμενα της ολυμπιακής «καθημερινότητας».

88deea0bc24a9896c37848cc8f039e94

Σχεδόν στο κέντρο της Άλτεως, δεσπόζουν τα ερείπια του λαμπρότατου Ναού του Διός, ο οποίος φιλοξενούσε το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία. Με ύψος 12 μέτρων, το διασημότερο των έργων του Φειδία αποτελούσε ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ απαγόρευσε την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και καταστράφηκε, στην πυρκαγιά του 475 μ.Χ. Αξίζει να δείτε τη μακέτα του Ναού με το άγαλμα στο εσωτερικό του –και τον επισκέπτη στην είσοδο, για να αντιληφθείτε τα μεγέθη– που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας.

Κι από το λαμπρότερο οικοδόμημα του ιερού άλσους, στο σημείο όπου ο γλύπτης των θαυμάτων εμπνεύστηκε το χρυσελεφάντινο στολίδι του. Το εργαστήριο του Φειδία βρίσκεται λίγα μέτρα πίσω από τον ναό, και χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. Η σημερινή του εικόνα ξαφνιάζει, καθώς επάνω στα ερείπιά του κτίσθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. παλαιοχριστιανική βασιλική, από την οποία σώζονται σήμερα ανάγλυφα μοτίβα λουλουδιών και σταυροί λαξευμένοι στην πέτρα.

Απέναντι από το Ναό του Δία, ο μικρότερος Ναός της Ήραςχρονολογείται περί το 1.046 π.Χ. και θεωρείται ένας από τους παλαιότερους σωζόμενους ναούς της αρχαιότητας. Εδώ φιλοξενούταν κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, ανάμεσα σε πολλά αξιοσημείωτα έργα τέχνης, και ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη. Το υπέροχο μαρμάρινο άγαλμα κοσμεί σήμερα μία από τις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου και αποτελεί –χωρίς υπερβολές– από μόνο του λόγο επίσκεψης στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Άλτις, βέβαια, δεν τελειώνει εδώ: το Πρυτανείο, έδρα του ιερατείου, το Γυμνάσιο, όπου προπονούνταν οι Ολυμπιονίκες, το Λεωνιδαίο, πολυτελής ξενώνας των επισήμων, το Φιλιππείο, το μοναδικό κυκλικό κτίσμα του άλσους, το οποίο έκτισε ο Φίλιππος ο Β’ της Μακεδονίας προς τιμήν του Δία μετά τη μάχη της Χαιρώνειας, το Πελόπιον, κενοτάφιο που αφιέρωσε στον Πέλοπα ο Ηρακλής, και το Μητρώον, ο Ναός της Κυβέλης, είναι μερικά μόνο από τα highlights της.
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - GAL - 2
Το Στάδιο
Αφού αφιερώσετε όσο χρόνο επιτρέπουν οι αντοχές σας και ο ανελέητος ήλιος στην Άλτη, θα περάσετε τη Στοά της Ηχούς, από την οποία εισέρχονταν οι κριτές, οι αθλητές και οι ήρωες στο Στάδιο της Ολυμπίας. Διαχωρίζοντας εντελώς το στάδιο από το ιερό άλσος της Ολυμπίας, η Επτάηχος Στοά –που πήρε το όνομά της από την ακουστική της, χάρη στην οποία ο ήχος επαναλαμβανόταν επτά φορές– συναγωνίζεται την απεραντοσύνη του Σταδίου και των λόφων που το περιβάλλουν για το ποια θα δημιουργήσει μεγαλύτερο δέος στον επισκέπτη.
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - GAL - 12
Τα πανύψηλα πεύκα του Κρονίου Λόφου, που υψώνεται πάνω από το Στάδιο, μπορεί να χάθηκαν στη φωτιά «εκείνου» του Αυγούστου, αλλά ο χώρος διατηρεί ανέπαφη την απόκοσμη μεγαλειότητα του. Στο κέντρο του Σταδίου, σχεδόν ακούς το πλήθος των σαρανταπέντε χιλιάδων θεατών να επευφημεί τους δαφνοστεμμένους αθλητές. Κάποιοι τουρίστες τρέχουν από τη μια άκρη του σταδίου στην άλλη. Παράξενη παρόρμηση. Την αισθανόμαστε σχεδόν όλοι.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Βγαίνοντας από τον αρχαιολογικό χώρο, θα στρίψετε δεξιά στο εκδοτήριο των εισιτηρίων, για να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές, και τα οποία χρονολογούνται από την παλαιολιθική έως και την πρωτοχριστιανική εποχή, αλλά και τα περίφημα γλυπτά και αγάλματα, για τα οποία είναι περισσότερο γνωστό.

Ο συγκλονιστικός Ερμής του Πραξιτέλη καταλαμβάνει επάξια μία ολόκληρη αίθουσα του μουσείου. Κατασκευασμένο από παριανό μάρμαρο, το φημισμένο για την πλαστικότητά του άγαλμα απεικονίζει τον Ερμή να κρατά τον Διόνυσο βρέφος στην αγκαλιά του, καθώς τον μεταφέρει στις μούσες για να τον αναθρέψουν. Οι πτυχώσεις στο ιμάτιο του φτερωτού θεού, το οποίο έχει ακουμπήσει σε κορμό δέντρου για να ξεκουραστεί, είναι τόσο αληθοφανείς, που δίνουν την εντύπωση ότι αν φυσήξει το ύφασμα θα κουνηθεί.

Στο μουσείο φιλοξενούνται, επίσης, η αναπαράσταση σε κλίμακα του Ναού του Διός που αναφέραμε προηγουμένως, μέρος από τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Δία, αναθήματα από το βωμό του Δία, εργαλεία και αντικείμενα από το εργαστήριο του Φειδία, αλλά και εντυπωσιακά αγάλματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων, και η φημισμένη Νίκη του Παιωνίου, από τα ωραιότερα αγάλματα της κλασικής περιόδου. Η μακέτα στην είσοδο του μουσείου αναπαριστά ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο.
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - GAL - 3
Συνολικά, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο αξίζουν μία ολόκληρη ημέρα χαλαρής περιήγησης. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, υπολογίστε ένα minimum τριών ωρών, για να δείτε μόνο τα highlights του αρχαιολογικού χώρου και τις βασικές αίθουσες του μουσείου.

ancient olympia from Γιώργης Agmastermind on Vimeo.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: