ΔΕΛΦΟΙ ( βίντεο )

Οι Δελφοί υπήρξαν κατά το παρελθόν η σημαντικότερη ιερή πόλη και μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Οι πρώτες ιστορικές αναφορές προκύπτουν από τα ομηρικά χρόνια όταν καταγράφεται με το όνομα Πυθώ. Ήδη από τα ιστορικά χρόνια συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των σημαντικότερων πόλεων της αρχαίας Φωκίδας ενώ μέσα στους αιώνες που ακολούθησαν εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πανελλήνια κέντρα.
Αποτέλεσμα εικόνας για στους Δελφούς
Αποτέλεσε κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας που αρχικά υπήρξε μια θρησκευτική ομοσπονδία μεταξύ 12 φυλών της Στερεάς και της Θεσσαλίας ενώ αργότερα απέκτησε και πολιτική σημασία. Υπό αυτό το καθεστώς η πόλη εδραίωσε την αυτονομία της, αύξησε την επιρροή της και μεγάλωσε σε έκταση. Τότε ήταν (6ος αιώνας π.Χ.) που αναδιοργανώθηκαν τα Πύθια που ήταν οι δεύτεροι σημαντικότεροι αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς ενώ το Δελφικό Μαντείο άρχισε να γίνεται διάσημο για τους χρησμούς του. Οι χρησμοί θεωρούταν ιδιαίτερα αξιόπιστοι, εκφράζονταν από την Πυθία που ήταν η ιέρεια του μαντείου και ερμηνεύονταν από τους ιερείς του Απόλλωνα. Η φήμη του μαντείου ξεπερνούσε τα όρια του τότε ελληνικού κόσμου και έκανε ηγεμόνες και απλούς ανθρώπους να ταξιδεύουν από τα πέρατα του κόσμου για να ακούσουν τους χρησμούς του.
Αποτέλεσμα εικόνας για στους Δελφούς
Μάλιστα σύμφωνα με τους ιστορικούς οι προβλέψεις του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μεγάλων γεγονότων όπως η Αργοναυτική Εκστρατεία και ο Τρωικός Πόλεμος. Ανέκαθεν οι Δελφοί θεωρούνταν ξεχωριστός τόπος και πολλοί είναι αυτοί που μέχρι σήμερα κάνουν λόγω για την ιδιαίτερη αύρα του που οφείλεται στα μαγνητικά πεδία της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους προϊστορικούς χρόνους κιόλας αναφέρονταν ως ο ομφαλός της γης. Η έναρξή της ανασκαφικής έρευνας ξεκίνησε το 1860 από τους Γερμανούς και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, για να γίνει όμως εφικτή χρειάστηκε η απομάκρυνση του χωριού Καστρί στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις μέρες μας προσελκύει επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και έχει χαρακτηριστεί τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο τοποθετείται το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο ενώ σε απόσταση 10 χιλιομέτρων θα βρείτε την Αράχωβα που θεωρείται ένας εκ των σημαντικότερων χειμερινών προορισμών της κεντρικής Ελλάδας.
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ: Η ενέργεια των αρχαίων ιερών ναών

Nαός του Απόλλωνα

Πρόκειται για το σημαντικότερο μνημείο που σώζεται από το ιερό του Απόλλωνα που βρίσκεται στους Δελφούς. Σύμφωνα με τον θρύλο ανεγέρθηκε στο ίδιο σημείο που βρισκόταν κατά το παρελθόν οι μυθικοί ναοί του Απόλλωνα που ανάλογα με την περίοδο ήταν κατασκευασμένοι από κλαδιά δάφνης, κερί μελισσών και χαλκό.Χτίστηκε το 510π.Χ. με τις χορηγίες πολλών Ελλήνων και ξένων ηγεμόνων, αλλά και την καταλυτική συνδρομή της αθηναϊκής οικογένειας των Αλκμαιωνιδών. Από αρχιτεκτονικής άποψης ήταν δωρικού ρυθμού με 6 κίονες στην πρόσοψη και 15 στις πλευρές. Φιλοξενούσε εξαιρετικό γλυπτό διάκοσμο που αποδίδονταν στον Αντηναγόρα και τα αετώματά του παρουσίαζαν σκηνές που απεικόνιζαν τον ίδιο το θεό Απόλλωνα και τη γιγαντομαχία.

9ead281061e5f788d00563b8757762d2

Το 373 π.Χ. το ιερό κατέφυγε σε έρανο με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του ναού καθώς ένας μεγάλος σεισμός τον κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά. Αρχιτέκτονες του νέου κτίσματος που ήταν επίσης δωρικού ρυθμού και θαυμάζουμε μέχρι σήμερα ήταν οι Σπινθαγόρας ο Κορίνθιος ο Ξενόδορος και ο Αγάθων. Παρόμοια με τον προηγούμενο και αυτός ο ναός διέθετε 6 στήλες στην πρόσοψη και 15 στις πλευρές ενώ τα αετώματα του, που φιλοτέχνησαν ο Πραξίας και ο Ανδροσθένης φιλοξενούσαν σκηνές που απεικόνιζαν τον Απόλλωνα, τις Μούσες και τον Διόνυσο.

Για το εσωτερικό του ναού οι επιστήμονες γνωρίζουν πως περιλάμβανε τον ομφαλό, μια χάλκινη εικόνα του Ομήρου και ένα βωμό του Ποσειδώνα ενώ στο βαθύτερο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς καθώς εκεί εκτυλίσσονταν η μαντική διαδικασία.

https://player.vimeo.com/api/player.js

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: