Λευκάδα οι ακτές ( βίντεο)

Πού σμίγουν Λευκάδα και Ακαρνανία; Τι είναι τεχνητό και τι φυσικό; Πού καταλήγουν κι από πού ξεκινούν οι κορδέλες στεριάς που ζωγραφίζουν τη λιμνοθάλασσα γύρω σου; Σκαρφαλωμένος στα τείχη του κάστρου της Αγίας Μαύρας, στην ακτή της Αιτωλοακαρνανίας, μπουρδουκλωμένος ανάμεσα σε ευθείες γραμμές, αμμώδη τόξα, γέφυρες και μπαζώματα που ως κι οι χάρτες αδυνατούν να ερμηνεύσουν, κοιτάς γύρω αχόρταγα, ζητώντας απαντήσεις.

pegasus_LARGE_t_242261_54478434

Δεκάδες χιλιόμετρα εξωπραγματικών παραλιών από τις ωραιότερες της Μεσογείου, αλλεπάλληλοι κόλποι και μικρονήσια πριγκιπικά, αέρηδες που κάνουν τους σέρφερ του κόσμου να υποκλίνονται και ασφαλή νερά που φέρνουν τους ιστιοπλόους από όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

pegasus_LARGE_t_242261_54478439

Τι περιμένεις από μια πόλη 8.000 κατοίκων; Που συν τοις άλλοις είναι χτυπημένη πολλάκις απ’ τον Εγκέλαδο; Που ψιλοθυμάται τον ενετικό αλλά και προβάλλει τον κατοπινό αντισεισμικό αγγλικό της σχεδιασμό; Ενάντια στη διαδεδομένη πεποίθηση που συνδέει τα ευτελή υλικά με την ασχήμια, στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας, αυτά αναβαθμίζονται. Κι η ανάγκη για προστασία από τον σεισμό ανάγεται χάρη στην αγάπη, το γούστο, τη στοργή (ένας θεός ξέρει χάρη σε τι!) σε πρωτότυπο σκηνικό.

pegasus_LARGE_t_242261_54478469

Οταν ο ήλιος γείρει τα χρώματα στην πόλη της Λευκάδας δεν παύουν. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Εκρήγνυνται στην πλάτη της, στον δυτικό μόλο. Οι άνθρωποι που μαρμαρώνουν στο ξύλινο γεφυράκι, οι ερωδιοί, οι «καϊτσερφάδες» των Μύλων, ως και τα «πριάρια» των ψαράδων του ιβαριού που αντανακλώνται στα νερά του καναλιού μοιάζει να σωπαίνουν για λίγο, όσο η λιμνοθάλασσα της Γύρας να βυθιστεί στο σκοτάδι.

pegasus_LARGE_t_242261_54478436

Τώρα στη δυτική ακτή κάνε το σταυρό σου, κάνε και κανά τάμα στον Αγιο Δονάτο γιατί δεν σε βλέπω να ξεμπερδεύεις εύκολα. Εδώ είναι ο παράδεισος, το ξέρεις.

Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί είναι οι διασημότερες και όχι άδικα. Οι Εγκρεμνοί μάλιστα φιγουράρουν φέτος στην 24η θέση των καλύτερων παραλιών του κόσμου (1η της Ελλάδας!) σε ψηφοφορία του CNN. Είναι και η πιο δύσκολη στην πρόσβαση όμως αφού άμμο πατάς μετά από 350 σκαλιά!

pegasus_LARGE_t_242261_54478472


Μύλος, Κάθισμα, Γυαλός, Πευκούλια, Αγιος Νικήτας, Βοϊδόμαντρα, Ποτισιές, Καλαμίτσι, Πόρτο Κατσίκι…Beach bars και μουσικές, ήσυχες γωνιές, παιχνίδια και καλοκαιρινή ραστώνη. Τίποτα, τίποτα… να σε ξεχά-σουν εδώ, μόνο αυτό εύχεσαι. Κι όταν χορτάσεις το «αχόρταγο» ανέβα μόνος σου στα ορεινά και δεν θα χάσεις. Εκεί στα ψηλά, σε περιμένουν πράματα και θάματα!

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: