Θήρα : Στο στόμα της φωτιάς ( video)

Η Σαντορίνη δεν θα υπήρχε χωρίς το ηφαίστειο. Ή τουλάχιστον, δεν θα ήταν η Σαντορίνη έτσι όπως την ξέρουμε. Μέσα στα τελευταία 400.000 χρόνια το ηφαίστειο ξέσπασε ξανά και ξανά, μα μία από τις εκρήξεις του ήταν η πλέον καθοριστική, αυτή που άλλαξε τον χάρτη της περιοχής.

Φτάνεις στη Σαντορίνη πιστεύοντας πως είσαι υποψιασμένος. Ξέρεις πως είναι από τα πιο εντυπωσιακά, από τα πιο ιδιαίτερα νησιά του πλανήτη και έρχεσαι επιτέλους να δεις με τα ίδια σου τα μάτια αυτά που τόσες φορές σε έχουν αφήσει με το στόμα ανοιχτό, όταν τα έβλεπες σε φωτογραφίες και δεν πίστευες πως μπορεί να είναι αληθινά.

pegasus_LARGE_t_242261_54682966

Το μαγικό ηλιοβασίλεμα, την breathtaking θέα στην καλντέρα, την πανδαισία χρωμάτων, την ανεξάντλητη ποικιλία σχημάτων και γραμμών στην Οία, στα Φηρά, στα χωριά της ενδοχώρας. Και δεν πιστεύεις στα μάτια σου, όταν συνειδητοποιείς πως η πραγματικότητα της Σαντορίνης ξεπερνά κατά πολύ όλα όσα νόμιζες πως ήξερες.

copyright: ATHANASIADIS THEODOROS/VIEWS OF GREECE. www.viewsofgr

Γιατί αυτό το νησί ξεπερνάει τους πάντες. Τον φωτογράφο που θα προσπαθήσει να αποτυπώσει την ομορφιά της, τον δημοσιογράφο που θα βάλει τα δυνατά του να την περιγράψει, τον ταξιδιώτη που θα έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου. Ακόμη και τους ίδιους τους κατοίκους της, που μέσα τους ξέρουν πως έχουν χτίσει τη ζωή τους πάνω σε ένα ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να θυμηθεί πως είναι ενεργό.

Εν αρχή ην το πυρ

Η Σαντορίνη δεν θα υπήρχε χωρίς το ηφαίστειο. Ή τουλάχιστον, δεν θα ήταν η Σαντορίνη έτσι όπως την ξέρουμε. Μέσα στα τελευταία 400.000 χρόνια το ηφαίστειο ξέσπασε ξανά και ξανά, μα μία από τις εκρήξεις του ήταν η πλέον καθοριστική, αυτή που άλλαξε τον χάρτη της περιοχής.

pegasus_LARGE_t_242261_54682988

Το πότε ακριβώς συνέβη είναι ακόμα υπό έρευνα, μια άποψη την τοποθετεί περίπου στο 1500 π.Χ. και τη θεωρεί υπεύθυνη για την καταστροφή της μινωικής Κρήτης. Μια λιγότερο «επιστημονική», μα δημοφιλής θεωρία είναι αυτή που χρεώνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης την καταστροφή της μυθικής Ατλαντίδας! Μια άλλη τοποθετεί την έκρηξη κοντά στο 1650 π.Χ.: ήταν τόσο  σφοδρή που ο ηφαιστειακός κώνος κατέρρευσε με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η καλντέρα, περίπου όπως τη βλέπουμε και σήμερα.

Το ηφαίστειο φυσικά δεν έμεινε ήσυχο. Στους επόμενους αιώνες ξύπνησε άλλες οκτώ φορές και οι διαδοχικές εκρήξεις του γέννησαν τα νησάκια της Παλιάς και της Νέας Καμένης, στο μέσο της καλντέρας. Τελευταία φορά που οι Σαντορινιοί έζησαν τον τρόμο της λάβας ήταν μόλις το 1950, ενώ το 1956 ήρθε και ο σεισμός για να συνεχίσει το καταστροφικό έργο και να θυμίσει το εφήμερο των έργων του ανθρώπου απέναντι στη δύναμη της φύσης…

Η καλντέρα που βλέπεις σήμερα έχει διάμετρο περίπου 16 χιλιόμετρα, κατατάσσεται στις μεγαλύτερες του κόσμου, και -σαν αντάλλαγμα λες για τα όσα έχει προκαλέσει το ηφαίστειο στο νησί- είναι ο πρώτος και κύριος λόγος που η Σαντορίνη έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου.

pegasus_LARGE_t_242261_54682994

Σχεδόν στη μέση του ημικυκλίου της Σαντορίνης, τα Φηρά, πρωτεύουσα του νησιού, μοιάζουν να απλώνονται σαν λευκή λάβα στα βράχια της καλντέρας. Πιο κοσμοπολίτικος οικισμός από την Οία, είναι ένας σωστός παράδεισος του shopping και του nightlife.

Στο peak της τουριστικής σεζόν (που διαρκεί κάμποσους μήνες), τα Φηρά στενάζουν από το αδιάκοπο πηγαινέλα των τουριστών, ειδικά στην οδό Υπαπαντής, τον πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο, τον λεγόμενο και Gold Street, λόγω των πολλών  κοσμηματοπωλείων.

Η αρχαία Θήρα είναι από τις λίγες σωζόμενες αρχαίες ελληνικές πόλεις όπου δεν φαντάζεσαι απλά το περίγραμμά της, μα μπορείς και να περπατήσεις ανάμεσα στα οικοδομικά τετράγωνα.

pegasus_LARGE_t_242261_54682979

Προσπάθησε να διακρίνεις το ανάγλυφο δελφίνι στο Τέμενος του Αρτεμίδωρου, δες την Αγορά και το Θέατρο, και απόλαυσε μια αεροπλανική άποψη της Περίσσας, της μεγαλύτερης παραλίας της Σαντορίνης, από την πίσω πλευρά του αρχαιολογικού χώρου.

Από αυτό το κομμάτι του νησιού μέχρι και το Ακρωτήρι, στο νότιο άκρο της, η Σαντορίνη είναι γεμάτη αμπέλια. Ο αμπελώνας της καλλιεργείται αδιάκοπα από τον 15ο αι., είναι από τους αρχαιότερους της Ευρώπης (για κάποιους, ο αρχαιότερος), δεν έχει πληγεί ποτέ από φυλλοξήρα και καλύπτει έκταση περίπου 14.000 στρεμμάτων.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: