Πρέβεζα , σαρδέλες και ο Καρυωτάκης ( Βίντεο)

Σαρδελάδες τους αποκαλούν οι Ηπειρώτες όπως αντίστοιχα αυτοί αποκαλούν τους Αρτινούς Νερατζόκωλους και τους βορειότερους Γιαννιώτες , παγουράδες ….

Καλώς ήρθατε στην Πρέβεζα 

Στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Αμβρακικού, με το βλέμμα στραμμένο στο Ιόνιο, η Πρέβεζα υφαίνει τον σύγχρονο μύθο της, το πρώην ψαροχώρι αναβαθμίζεται, ενώνεται υποθαλάσσια με το Ακτιο, σηματοδοτείται από μια καταπράσινη, άκρως τουριστική ακτογραμμή και αντί για γαλέρες, τα κατάλευκα ιστιοφόρα της μαρίνας κυριεύουν τον ορίζοντα.

Το όνομά της σημαίνει πέρασμα. Και τέτοιο ήταν πάντα ένα από τα σημαντικότερα περάσματα, δίαυλος ανάμεσα σε Ηπειρο, Στερεά Ελλάδα και Επτάνησα. Ο φύλακας του Αμβρακικού ιδρύεται τον 11ο αι. και αποτελεί επιφανή απόγονο της αρχαίας Νικόπολης, της πόλης-σύμβολο των Ρωμαίων και μίας εκ των σπουδαιότερων του βυζαντινού κόσμου. Ερείπια, διάσπαρτα, ξεπροβάλλουν μες στα κτήματα, δίπλα στις κατοικίες, μην τυχόν και το ξεχάσεις.·Στις παρυφές της συναντάς τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας.

pegasus_LARGE_t_242261_54187192

Σήμα κατατεθέν της πόλης, ο πύργος του ρολογιού. Χτισμένος από τους Ενετούς το 1752, αποτελεί τμήμα του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Χαραλάμπους, ο συγκεκριμένος με μοναδικές, Επτανησιακής Σχολής ελαιογραφίες και ένα επίχρυσο τέμπλο. Εξίσου εντυπωσιακός και ο ξυλόγλυπτος, κατάγραφος ναός του Αγίου Αθανασίου, ένας από τους ελάχιστους που γλίτωσαν τον «Χαλασμό της Πρέβεζας», την τούρκικη κτηνωδία που άφησε το στίγμα της σε μνήμες και συνειδήσεις στα τέλη του 1798.

Αν ψάξεις καλά μες στα σοκάκια κι άλλα έχουν απομείνει απ’ τα παλιά. Τυπογραφεία που λειτουργούν αδιάκοπα από το 1950, κουρεία βγαλμένα σαν από άλλες εποχές και στην οδό Δαρδανελίων μια ορειχάλκινη προτομή αφιερωμένη στον Κώστα Καρυωτάκη.

pegasus_LARGE_t_242261_54187196

Λίγα μέτρα από το σπίτι που έζησε τις 32 τελευταίες μέρες της ζωής του, οι Πρεβεζάνοι τιμούν τον πεσιμιστή ποιητή. Αν και το έργο που έγραψε το 1928 αποτελεί «προϊόν» δυσφήμησης για τον τόπο τους, δεν φαίνεται να τους πολυνοιάζει. Η αλήθεια είναι πως ό,τι εμπνεύστηκε κατά την εδώ απόσπασή του, θα μπορούσε να αφορά σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη της εποχής του μεσοπολέμου.

pegasus_LARGE_t_242261_54187193

Ενα γοητευτικό σκηνικό περιβάλλει το μοναδικά τοποθετημένο εμπορικό και διοικητικό κέντρο. Στον απαράμιλλης ομορφιάς Αμβρακικό, υφάλμυρες λιμνοθάλασσες συμβιώνουν με τα γλυκά νερά του Λούρου, διατρέχουν προσφυγικά χωριά και πλάι τους «φουντώνει» η παρόχθια βλάστηση. Αθελά σου διασχίζεις τα «σύνορα» και στο λιτό εκκλησάκι του Αγίου Βαρνάβα βρίσκεσαι κάτω από λυγερόκορμες ασημόλευκες που πλέκουν ολόκληρα δάση.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: