Το σκεπτόμενο κρέας ….

Το Theyre Made Out of Meat είναι μια σύντομη ιστορία του Terry Bisson. Δημοσιεύτηκε στο Omni το 1990. Αποτελεί ένα διάλογο μεταξύ δύο χαρακτήρων. Πρόκειται για δύο ευφυείς, εξωγήινες μορφές ζωής, που είναι ικανές να ταξιδεύουν με ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτήν του φωτός. Σκοπός τους είναι να ανακαλύψουν και να έρθουν σε επαφή με άλλες μορφές ζωής σε «αυτό το τεταρτημόριο του σύμπαντος». Ώσπου κάποια στιγμή ανακαλύπτουν μια περίεργη οντότητα, που έχει σαν βάση της τον άνθρακα και την ονομάζουν «Σκεπτόμενο Κρέας».

Και η ιστορία εξελίσσεται σε ένα συναρπαστικό, χιουμοριστικό και φιλοσοφικό “ντριμπλάρισμα” μεταξύ ιδεών και ύλης!

Είναι φτιαγμένοι από κρέας – Terry Bisson, 1990

-Είναι φτιαγμένοι από κρέας.

-Κρέας;

-Ναι, κρέας. Είναι φτιαγμένοι από κρέας!

-Κρέας;

-Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Περισυλλέξαμε μερικούς από διάφορα μέρη του πλανήτη, τους βάλαμε στα διαστημόπλοια μας και τους εξετάσαμε επιμελώς κατά το ταξίδι της επιστροφής. Είναι φτιαγμένοι εξ’ ολοκλήρου από κρέας.

-Αυτό είναι αδύνατο. Και τα ραδιοκύματα που έστελναν, τι είναι; Τα μηνύματα που έστελναν στα άστρα;

-Χρησιμοποιούν τα ραδιοκύματα, για να επικοινωνήσουν, αλλά τα σήματα δεν εκπέμπονται από τους ίδιους. Τα μηνύματα εκπέμπονται από μηχανές.

-Και ποιος έφτιαξε αυτές τις μηχανές; Με αυτόν πρέπει να έρθουμε σε επαφή.

Αυτοί έφτιαξαν τις μηχανές. Αυτό προσπαθώ να σου πω τόση ώρα. Κρέατα έφτιαξαν τις μηχανές.

-Αυτό είναι γελοίο. Πώς είναι δυνατόν, ένα κομμάτι κρέας να φτιάξει μια μηχανή. Μου ζητάς να πιστέψω σε νοήμον κρέας;

-Δεν στο ζητάω. Στο λέω. Αυτά τα πλάσματα είναι το μόνο είδος με λογική σε αυτόν τον τομέα και είναι φτιαγμένα από κρέας.

-Μπορεί να είναι σαν τους Orfolei. Ξέρεις…εκείνο το είδος ευφυούς ζωής που βασίζεται στον άνθρακα και περνάει κατά την ανάπτυξή του από ένα στάδιο κρέατος.

-Σε καμία περίπτωση.  Γεννιούνται κρέας και πεθαίνουν κρέας. Τους μελετήσαμε για πολλές γενεές, το οποίο, βέβαια, δεν μας πήρε και πολύ χρόνο. Ξέρεις πόσο λίγο ζούνε;

-Λυπήσου με… Εντάξει, μπορεί να είναι εν μέρει κρέας. Ξέρεις…σαν τους Weddilei. Κεφαλή από κρέας εξωτερικά και εγκέφαλος από πλάσμα ηλεκτρονίων εσωτερικά.

-Αποκλείεται. Το σκεφτήκαμε αυτό, μήπως έχουν κεφαλές από κρέας σαν τους Weddilei. Αλλά σου είπα ότι τους εξετάσαμε. Είναι εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένοι από κρέας.

-Δεν έχουν εγκέφαλο;

-Πράγματι, έχουν έναν εγκέφαλο. Απλά, ο εγκέφαλος τους είναι φτιαγμένος και αυτός από κρέας. Αυτό προσπαθώ να σου πω.

-Και λοιπόν, τι προκαλεί τη σκέψη;

-Καλά δεν καταλαβαίνεις ή δεν θέλεις να καταλάβεις; Αρνείσαι να ασχοληθείς με αυτό που σου λέω. Ο εγκέφαλος τους σκέφτεται. Το κρέας.

-Σκεπτόμενο κρέας! Μου ζητάς να πιστέψω σε ένα σκεπτόμενο κρέας!

Ναι, σκεπτόμενο κρέας! Ενσυνείδητο κρέας! Κρέας που ερωτεύεται. Κρέας που ονειρεύεται. Το κρέας είναι όλη η ουσία! Αρχίζεις να μπαίνεις στο νόημα ή να το ξαναπάρω από την αρχή;

-Ω, Θεέ μου, τότε μιλάς σοβαρά. Είναι φτιαγμένοι από κρέας.

-Σε ευχαριστώ. Τελικά, ναι. Είναι πράγματι φτιαγμένοι από κρέας. Και προσπαθούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας, εδώ και σχεδόν 100 δικά τους έτη.

-Ω, Θεέ μου. Άραγε τι να έχει αυτό το κρέας στο μυαλό του;

-Αρχικά θέλει να μιλήσει μαζί μας. Έπειτα φαντάζομαι ότι θέλει να εξερευνήσει το Σύμπαν, να έρθει σε επαφή με άλλα νοήμονα όντα, να ανταλλάξει ιδέες και πληροφορίες. Ως συνήθως.

-Υποτίθεται ότι μιλάμε με κρέας;

-Έτσι φαίνεται. Αυτό λέει το μήνυμα που έστειλαν με ραδιοκύματα: “Γεια σας. Υπάρχει κανείς εκεί έξω; Κάτι τέτοιο…”.

-Στα αλήθεια μιλάνε, λοιπόν. Χρησιμοποιούν λέξεις, ιδέες, έννοιες;

-Α, ναι. Με την εξαίρεση ότι το κάνουν μέσω κρέατος.

-Μα, νομίζω ότι μόλις μου είπες ότι χρησιμοποιούν ραδιοκύματα;

-Ναι, το κάνουν. Αλλά τι νομίζεις ότι περιλαμβάνουν τα ραδιοκύματα; Ήχους κρέατος. Γνωρίζεις ότι, όταν ραπίζεις το κρέας, αυτό βγάζει ήχους; Μιλάνε μεταξύ τους, μέσω κρεατινo-ταλαντώσεων. Μπορούν ακόμη να τραγουδήσουν με αυτόν τον τρόπο.

-Θεέ μου. Κρέας που τραγουδάει. Αυτό παραπάει. Λοιπόν, τι μου συμβουλεύεις;

-Επίσημα ή ανεπίσημα;

-Και τα δυο.

-Επίσημα, έχουμε ένα αίτημα επαφής, καλωσορίζουμε, και διασύνδεουμε οποιοδήποτε ενσυνείδητο είδος ή πολυείδος σε αυτό το τεταρτημόριο του Σύμπαντος, χωρίς προκατάληψη, φόβο ή εύνοια. Ανεπίσημα, συμβουλεύω να σβήσουμε τις εγγραφές και να ξεχάσουμε το όλο θέμα.

-Ήλπιζα να το πεις αυτό.

-Μοιάζει σκληρό, αλλά υπάρχει και ένα όριο. Θέλουμε πράγματι να επικοινωνήσουμε με κρέατα;

-Συμφωνώ, 100%. Και τι θα τους πούμε; ” Γεια σου, κρέας. Τι κάνεις;”. Θα δουλέψει αυτό; Για πόσους πλανήτες μιλάμε εδώ;

-Μόνο έναν. Μπορούνε να ταξιδέψουν σε άλλους πλανήτες με ειδικά διαστημόπλοια που μεταφέρουν κρέατα, αλλά δεν μπορούν να ζήσουν σε αυτούς. Και όντας κρέατα, μπορούν να ταξιδέψουν μόνο μέσω του χώρου C. Αυτό το πράγμα τους περιορίζει στην ταχύτητα του φωτός και κάνει την πιθανότητα επαφής στο μέλλον πολύ μικρή. Μηδαμινή, στην πραγματικότητα.

-Λοιπόν, μόλις προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει κανείς στο Σύμπαν…

-Αυτό.

-Απάνθρωπο. Αλλά το είπες και μόνος σου, ” Ποιος θέλει να συναντηθεί με κρέατα;” Και τι θα κάνουμε με αυτούς που πήραμε και έχουμε στα διαστημόπλοια μας, αυτούς που μελετήσαμε; Είσαι σίγουρος ότι δεν θα θυμούνται;

-Θα θεωρηθούν τρελοί, εάν το κάνουν. Κάναμε παρέμβαση στον Εγκέφαλο τους και τροποποιήσαμε τα δεδομένα, ώστε να νομίζουν ότι όλα ήταν ένα όνειρο.

-Όνειρο σε κρέας. Πόσο παράξενο, θα μπορούσε να είναι να είσαι όνειρο κρέατος.

-Και μπορούμε να σημειώσουμε αυτόν τον τομέα, ως ακατοίκητο.

-Ωραία. Σύμφωνοι, επίσημα και ανεπίσημα. Η υπόθεση έκλεισε. Τίποτα άλλο; Τίποτα ενδιαφέρον σε αυτήν την πλευρά του Γαλαξία;

-Ναι, κάτι λίγο ντροπαλά, αλλά γλυκά συμπλέγματα ευφυΐας με βάση το υδρογόνο σε ένα ένατης τάξης αστέρι στη ζώνη G445. Είχαμε έρθει σε επαφή μαζί τους δύο γαλαξιακές τροχιές πίσω. Θέλουν να είναι φιλικοί ξανά.

-Αυτό συμβαίνει συνεχώς.

-Και γιατί όχι; Για φαντάσου πόσο ανυπόφορο, ανέκφραστα κρύο θα ήταν το Σύμπαν, εάν ήμασταν μόνοι.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: