Χιροσίμα , η βόμβα που σκότωσε ακαριαία 70.000 ανθρώπους .

Στις 6 Αυγούστου 1945 σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Οι Αμερικανοί επιτέθηκαν με το βομβαρδιστικό Β-29, Enola Gay, στις 08.15 το πρωί, στη Χιροσίμα που κατοικείτο από 300.000 κατοίκους.  Το αεροσκάφος έριξε την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου, την οποία οι Αμερικάνοι βάφτισαν “Little Boy”, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο 70.000 άνθρωποι, ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 100.000 – 200.000 άνθρωποι πέθαναν τα επόμενα χρόνια από την πυρηνική ακτινοβολία.

Λίγες ώρες μετά την ρίψη της ατομικής βόμβας ο πρόεδρος Τρούμαν δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι οι ΗΠΑ έριξαν μια βόμβα νέου τύπου στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα και ζητούσε την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας.

Στα φυλλάδια που περούσαν αμερικανικά αεροσκάφη στην Ιαπωνία αναγραφόταν:

«Έχουμε στην κατοχή μας το πιο καταστρεπτικό εκρηκτικό που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος. Μοναχά μία από τις νέες μας ατομικές βόμβες έχει ίση εκρηκτική ισχύ με 2.000 φορτία βομβαρδιστικών B-29. Οφείλετε να αναλογιστείτε το φοβερό αυτό γεγονός και σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι απόλυτα ακριβές. Μόλις ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε αυτό το όπλο κατά της πατρίδας σας. Αν εξακολουθείτε να αμφιβάλετε, ρωτήστε για το τι συνέβη στην Χιροσίμα, όπου έπεσε μοναχά μία ατομική βόμβα».

Οι συνέπειες από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα ήταν ολέθριες. Πάνω από το 90% των ατόμων που βρίσκονταν σε απόσταση 500 μέτρων πέθαναν ακαριαία. Σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου πέθανε το 1/3 του πληθυσμού, ενώ τα θύματα μειώθηκαν σε αποστάσεις άνω των 4 χλμ.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι Αμερικανοί έριξαν μια ακόμη ατομική βόμβα που ονομαζόταν “Fat Man” (Χοντρός) στο Ναγκασάκι, όπου υπολογίζεται ότι πέθαναν ακαριαία 40.000 άνθρωποι.

Στις 15 Αυγούστου 1945, η Ιαπωνία, υπό τον φόβο μια τρίτης πυρηνικής επίθεσης, παραδόθηκε στους συμμάχους…

Δείτε σπάνιες φωτογραφίες από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα:

(AP Photo, File)
(Photo by Keystone/Getty Images)
(Photo by Keystone/Getty Images)
(Photo by Keystone/Getty Images)

(Φωτογραφία: Keystone/Getty Images)
(AP Photo/File)

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: