9-12 Αυγούστου 1953.Το τριήμερο που διέλυσε τα Επτάνησα .[ φωτό & βίντεο]

Το 1953 ήταν μια από τις πιο δραματικές χρονιές που έζησε η Κεφαλονιά και άλλα νησιά του Ιουνίου, καθώς σημειώθηκε ένας από τους καταστροφικότερους σεισμούς που έζησε ποτέ η Ελλάδα.

Ο σεισμός που ισοπέδωσε τα Επτάνησα το 1953

Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 9 Αυγούστου, με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης.

Ο δεύτερος -μεγέθους 6,8 Ρίχτερ– σημειώνεται στις 11 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν δέκα μετασεισμοί την ίδια μέρα, οι μεγαλύτεροι των οποίων έχουν μέγεθος 5,3 και 5,1 Ρίχτερ.

Την επόμενη ημέρα, στις 12 Αυγούστου, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ θα αποτελέσει το προμήνυμα για την καταστροφή που θα ακολουθήσει αργότερα την ίδια μέρα.

Πρόκειται για τον μεγάλο σεισμό μέγεθος 7,2 Ρίχτερ (η έντασή του οποίου προσδιορίστηκε ως Χ+), που ισοπέδωσε κυριολεκτικά την Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο και την Ιθάκη, καθώς τα νησιά είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τους προηγούμενους σεισμούς.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: τουλάχιστον

871 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 1.690 τραυματίστηκαν, ενώ 145.052 έμειναν άστεγοι.

Από τις 33.000 οικοδομές στην Κεφαλονιά, κατέρρευσαν οι 27.659 (μόνο 467 σώθηκαν, κυρίως στη βόρεια Κεφαλονιά, στην περιοχή της Ερίσου), ενώ οι υπόλοιπες υπέστησαν σοβαρές ή ελαφρύτερες ζημιές.

Στη Ζάκυνθο, την καταστροφή συμπλήρωσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην πρωτεύουσα του νησιού. Ο  συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.

Αποτέλεσμα εικόνας για ο σεισμός στα επτανησα σπάνιες εικόνες

Ο σεισμός του 1953 της Κεφαλονιάς στους πιο καταστροφικούς από 1900

Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκε πανικός, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση, υπό τον φόβο ερήμωσης, απαγόρευσε την εγκατάλειψη των νησιών.

Κανένας ωστόσο δεν μπορούσε να συγκρατήσει χιλιάδες κατοίκους να διαφύγουν τρομαγμένοι και απελπισμένοι με κάθε μέσο προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σημαντική ήταν η διεθνής βοήθεια που προσφέρθηκαν από πολλές χώρες προς τα σεισμόπληκτα νησιά του Ιονίου.

Βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ για τους σεισμούς του 1953


“Η γη κουνιόταν λες και ήθελε να ξεράσει τα σωθικά της”

“Την Τρίτη το χάραμα όμως κατά τις 5 τοπική ώρα, άρχισε η γη να κουνιέτε δυνατά, λες κι ήθελε να ξεράσει τα σωθικά της, κι απάνω σ’ αυτή τη στιγμή πετάχτηκα από το κρεβάτι και τρέχοντας μέσα στο σαλόνι, κρατούσα με φωνές πατέρα μάνα κι αδέλφια νάμαστε όλοι μαζί, παρακολουθούντες την καταστροφή, ανήμποροι και μικροί για να επηρεάσουμε το θεριό πάνω στου θυμού του την έξαρση. Η προσευχή και οι επικλήσεις, όσες κι αν ήτανε δε φτάνανε στο Θεό κείνες τις ώρες.

Αφού τέλειωσε η μάνα γη τον θυμό της, κοιταχτήκαμε στο θαμπό φως του χαράματος, για να διαπιστώσουμε πως ήμασταν ολάσπροι από την σκόνη, μα και γιατί δεν είχαμε μέσα μας αίμα ζεστό, είχε παγώσει, κυκλοφορώντας αδύνατα σε οργανισμούς, υποστάντας βαρύ το σοκ. Το σπίτι σαραβαλιάστηκε, είχε καταστεί ετοιμόρροπο πλέον, όπως και άλλα σπίτια της γειτονιάς.

Σαν και ήλθε το πλήρωμα του χρόνου «ώρα 11 και 20 λεπτά», ο ανθρώπινος νους δε μπορεί να φανταστεί το ανακάτωμα της γης μας, το τι γινόταν γύρω μας και αποκάτουθέ μας.

Όλο το έδαφος ταλανιζόταν σ’ ένα τρομερό χορό ΖΙΚ-ΖΑΚ με επιταχυνόμενη παλινδρόμηση με τα κτίρια να χορεύουν να κρέμονται και μετά να πέφτουν καταγής, ή και τόνα πάνω στ’ άλλο, μέσα σε ανατριχιαστικούς τριγμούς, άλλα να χάνονται μέσα από τα θεμέλια, οι δρόμοι να σκίζονται, οι βράχοι των βουνών να κυλούν με δαιμονισμένη ταχύτητα στη θάλασσα, τα δέντρα της λεωφόρου να ξεριζώνονται, να νοιώθεις τη γη κινούμενη χωρίς σταματημό.

Ισορροπία δεν ήταν δυνατό για να κρατηθεί, στηρίχτηκα από τα χέρια σε δυο χωροφύλακες που βρεθήκανε κοντά μου στη μέση της λεωφόρου, κι έξω από την Εμποροναυτική σχολή. Αμάθητοι από τέτοια συντέλεια φωνάζανε Θεέ μου-Θεέ μου. 

Και σαν να μην έφτανε ο χορός, μια νέα σεισμική ιδιοτροπία μας έφερνε στα χαμηλά οπότε νοιώσαμε πως βυθιζόμαστε για να μας ανεβάσει ψηλά, νέα παλινδρόμηση πάνω-κάτω και ξανά μείναμε ψηλά. Το ανεβοκατέβασμα τούτο χωρίς υπερβολή θάτανε 50 πόντοι. Δεν υπήρχε πολιτεία, όλα ερείπια, όλα φλάτ“.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πορεία προς τον 21ο αιώνα».

Βίντεο για τους σεισμούς από βρετανικά επίκαιρα


Βίντεο με φωτογραφίες από την καταστροφή στην Κεφαλονιά

Βίντεο του Γιώργου Κωνσταντάτου για το αρχείο του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: