Διαδρομές : Δυτικό Ζαγόρι ( εικόνες-βίντεο)

Στο Δυτικό Ζαγόρι είναι τα χωριά Β.Δ των Ιωαννίνων. Η Αρίστη χτισμένη σε μια χαρισματική θέση απέναντι από τους βράχινους πύργους της Τύμφης, τη Γκαμήλα, προσφέρεται για περιπλάνηση στα καλντερίμια. Από τη γέφυρα του Βοϊδομάτη πιο κάτω ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στις πηγές του ποταμού. Πολύ κοντά στην Αρίστη το χωριό Βίκος και στο βάθος της πυκνόφυλλης πλατανιάς το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας σκαρφαλωμένο στο βράχο

27227518249_17b97a9f6c_o

Στη Βίτσα, απ’ όπου κατάγονταν σημαντικοί ευεργέτες και άνθρωποι των γραμμάτων, το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών συγκεντρώνουν πετρόχτιστα αρχοντικά και σπίτια αυθεντικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια, η Βριζοπούλειος Σχολή, οι παλαιές εκκλησίες (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Γεώργιος – Ταξιάρχες, Κοίμηση Θεοτόκου), η πλατεία της Κάτω Βίτσας, η σκάλα της Βίτσας (τμήμα του μονοπατιού που οδηγεί από την Κάτω Βίτσα στο γεφύρι του Μίσιου) και το δίτοξο γεφύρι του Μίσιου (το έχτισε το 1748 ο άρχοντας Αλέξιος Μίσιος στο φαράγγι του Βίκου), καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής (στη διαδρομή προς το Μονοδένδρι). 

5155529000_749a331f20_o

Η περιήγηση στο βόρειο τμήμα του Δυτικού Ζαγορίου ξεκινά από την Αρίστη, χωριό με παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα και θέα στο εξαίρετο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Στα αξιοθέατα της Αρίστης συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου (1767) και του Αγίου Αθανασίου, η κοιλάδα του Βοϊδομάτη, η μονή της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, η γέφυρα του Βοϊδομάτη και τα «Καγκέλια», φιδωτό τμήμα της διαδρομής από τη γέφυρα του Βοϊδομάτη προς το Πάπιγκο.

37480928660_d39474af29_o

Το Βίκο, χωριό χτισμένο εντός των ορίων του εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου, –δες το βίντεο – στολίζουν η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, οι πηγές του Βοϊδομάτη στο φαράγγι του Βίκου και η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

27451294147_e071ee59e5_o

Το οδοιπορικό στο Δυτικό Ζαγόρι ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο.

Εδώ τα εξαίρετης αρχιτεκτονικής πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, οι περίτεχνες αυλόπορτες και οι λουλουδιασμένες αυλές, οι εκκλησίες (Άγιος Βλάσιος, Αγία Παρασκευή, Άγιοι Απόστολοι και Αγία Κυριακή στο Πάπιγκο, Ταξιάρχες στο Μικρό Πάπιγκο), τα γραφικά καλντερίμια και οι βρύσες συνθέτουν μια μαγευτική εικόνα.

5356942400_d066a8804d_o

Από τα στολίδια της φύσης ξεχωρίζουν η επιβλητική Αστράκα («Πύργοι Αστράκας»), κορυφή της Τύμφης, οι λιμνούλες «Οβίρες» ή «Ρογκοβό», το σπηλαιοβάραθρο Προβατίνα και η Δρακόλιμνη της Τύμφης (υψόμετρο 2.050), κοντά στην κορυφή Γκαμήλα.

Δυτ. Ζαγόρι , ΒΙΚΟΣ from georgios georgiou on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: