Ποιος θέλει να ζήσει για πάντα ;

Ο άνεμος φύσαγε δυνατά στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, όταν ο Jiajing, ο 11ος αυτοκράτορας της δυναστείας των Μινγκ, ακούμπησε μια πορσελάνινη φιάλη διακοσμημένη με σύμβολα της αιώνιας νεότητας στο στόμα του. Αυτή θα ήταν και η τελευταία προσπάθεια του αυτοκράτορα να γίνει αθάνατος. Κάποιοι αδίστακτοι σύμβουλοι τον είχαν πείσει ότι ο θανατηφόρος υδράργυρος που θα κατάπινε ήταν στην πραγματικότητα το ελιξίριο της αιώνιας ζωής.

Ο Jiajing δεν ήταν ο πρώτος αλλά ούτε και ο τελευταίος που αναζητούσε την αιώνια νεότητα. Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να ονειρεύεται, η αναζήτηση της αιώνιας ζωής αποτελεί μόνιμη ανησυχία του. Δυστυχώς, αυτοί οι προβληματισμοί ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας, των θρύλων και των ονείρων -στα βασίλεια του υπερφυσικού, και όχι του επιστημονικού. Ή μήπως όχι;

Μόλις ένας στους πέντε ανθρώπους (21%) θα ήθελε να ζει για πάντα, εάν η επιστήμη του έδινε τη δυνατότητα να είναι αθάνατος. Αυτό δείχνει μια νέα έρευνα, η οποία έγινε στη Βρετανία, για λογαριασμό του περιοδικού «New Scientist», σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.026 ενηλίκων.

Εκτός από το 21% που απάντησε «πολύ πιθανό« έως «σίγουρο» ότι θα αποδεχόταν την προσφορά της αθανασίας, ένα30% είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να εξέταζε μια τέτοια δυνατότητα να ζήσει για πάντα. Αλλά σχεδόν οι μισοί (44%) δήλωσαν ξεκάθαρα ότι «πρέπει να αποδεχθούμε τη φυσική διάρκεια της ζωής», συνεπώς προτιμούν να πεθάνουν.

“Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι υπολογιστές θα είναι το ίδιο έξυπνοι με τον άνθρωπο. Μέχρι το 2045, θα γίνουμε αθάνατοι” υποστηρίζει ο συγγραφέας, εφευρέτης, φουτουριστής και υπερ-εγκέφαλος του ΜΙΤ Ray Kurzweil. Η αθανασία δεν αφορά το ανθρώπινο σώμα αλλά τη νοημοσύνη του ανθρώπου μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Kurzweil είναι επίσης ιδρυτής του πανεπιστημίου νέων τεχνολογιών Singularity και του παγκόσμιου μουσικού συστήματος για άτομα με μαθητικές δυσκολίες Kurzeil, έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία, διαθέτει 17 τιμητικά ντοκτορά ενώ θεωρείται ο διάδοχος και συνεχιστής του Τόμας Έντισον. Το περιοδικό Forbes αναφέρεται σε αυτόν ως “η απόλυτη μηχανή σκέψης”. O Kurzweil πιστεύει ότι πλησιάζουμε σε μια στιγμή που οι υπολογιστές θα καταστούν ευφυείς, και όχι απλώς ευφυείς αλλά πιο ευφυείς από τους ανθρώπους. Όταν αυτό συμβεί, η ανθρωπότητα – το σώμα μας, το μυαλό μας, ο πολιτισμός μας – θα έχουν πλήρως και αμετάκλητα μεταποιηθεί.

1. Αναγεννητικές θεραπείες

Η δυνατότητα υιοθέτησης στρατηγικών γενετικής μηχανικής, οι οποίες προειδοποιούν ή αντιστρέφουν την κυτταρική γήρανση. Αναφέρεται στο εργαλείο της γενετικής επεξεργασίας των βακτηριδίων, το CRISPR (Cas 9). Αποφαίνεται επίσης ότι καινούργια όργανα ή μέρη του σώματος θα μπορούν απλώς να αντικατασταθούν χάρη στην τρισδιάσταση εκτύπωση. «Κανείς δεν θέλει να ζήσει αιώνια στα 95 του, αλλά αν μπορείτε να ξαναγίνετε 30, ίσως και να θέλατε να το κάνετε», λέει. Γεγονός είναι ότι το CRISPR συνιστά μια επανάσταση στη θεραπεία των ασθενειών και των γενετικών διαταραχών. Οι υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι το μοριακό αυτό εργαλείο μπορεί να προγραμματιστεί έτσι που να τροποποιεί στοχευμένα τις αλληλουχίες του DNA, χωρίς να προκαλεί βλάβες σε άλλα τμήματα του γονιδιώματος. Επιπλέον, οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι δεν απέχουμε πολύ από την ικανότητα αναγέννησης οργάνων ή σωματικών δομών, χρησιμοποιώντας καλλιέργεια βλαστικών κυττάρων, συχνά σε συνδυασμό με καλούπια τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα οποία θα παίζουν το ρόλο του οδηγού ώστε η ανάπτυξη του κυττάρου να γίνεται σωστά.

2. Τα ανδροειδή

Αν και η δυνατότητα παρέμβασης ώστε να κρατήσουμε το σώμα μας σε λειτουργία απεριόριστα είναι εφικτή, σαν μια φροντισμένη Toyota του 1990, θεωρείται πως ο πιθανότερος δρόμος για την αθανασία είναι η δημιουργία εξελιγμένων interfaces εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που θα συνδέουν τον εγκέφαλο στο σύνολό του με ένα σύστημα εκμετάλλευσης. Ώς το 2050, το σύστημα θα έχει εξελιχθεί τόσο που θα μπορούμε να καθόμαστε σπίτι μας αλληλοεπιδρώντας με το περιβάλλον μας μέσω τηλεκατευθυνόμενων ανδροειδών.  Τα μικροσκοπικά BCI που εμφυτεύονται χειρουργικά αποδείχτηκαν ήδη ικανά να διευκολύνουν τη λειτουργία μηχανικών προσθετικών μελών ή υπολογιστών από παράλυτα ή ακρωτηριασμένα άτομα και τα εξωτερικά BCI επιτρέπουν σε ασθενείς πλήρως ακινητοποιημένους να απαντούν με ένα ναι ή ένα όχι. Προς το παρόν, πάντως, οι τεχνολογικές δυνατότητες περιορίζονται στην ερμηνεία των σημάτων που προέρχονται από ένα σημείο του εγκεφάλου, όπως ο κινητικός φλοιός, ή στερούνται πλήρως αμφισημίας, όπως στις διαφορές εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν σκεφτόμαστε «ναι» ή «όχι». Συνεπώς, τα BCI που θα είναι ικανά να μεταφράσουν το σχήμα ενεργοποίησης των απαραίτητων νευρώνων για να γράψουμε στίχους στα ελληνικά δεν είναι για το άμεσο μέλλον. Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση, το Facebook και ο θεωρούμενος ως κορυφαίος μελλοντολόγος του κόσμου Elon Musk χρηματοδοτούν όλοι τους την ανάπτυξη των BCI. Βέβαια, η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από τη φυσική λειτουργικότητα των ανδροειδών θα φαντάζει τελείως ξεπερασμένη ώς το 2050, δεδομένης της εξέλιξης που γνωρίζουν σήμερα τα ρομπότ του σεξ.

3. Matrix

Εντέλει,  η ανθρωπότητα θα έχει την ευκαιρία να εγκαταλείψει τελείως το φυσικό της σώμα και να επιλέξει να ζήσει μέσα σ’ έναν εικονικό κόσμο. Πέρα από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το concept αυτό υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ των οπαδών του μετα-ανθρώπινου κινήματος.  Πέρα από τον τεράστιο αριθμό ηθικών και υπαρξιακών ερωτημάτων που αυτές οι προβλέψεις εγείρουν, θα προσθέσουμε ακόμα ένα. Όταν το θέμα του βιολογικού θανάτου έχει τακτοποιηθεί, τι κάνουμε σε περίπτωση μιας ηλιακής καταιγίδας που θα βραχυκυκλώσει όλους τους servers όπου θα έχουν αποθηκευτεί οι συνειδήσεις μας;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: