Το μονοπάτι του νερού( βίντεο).

Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Η άμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνά αθέατη σχεδόν από δίπλα μας εδώ και δεκαετίες, με συνέπειες τόσο ολέθριες για την υγεία που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή μας.

52 photo ideas photography projects for 2015 water drops

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του άρθρου. Αν προσέξουμε τα πεδία των διεθνών συγκρούσεων  θα δούμε ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι  εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας. Η διαμάχη για το νερό βρίσκει προκάλυμμα ως τώρα σε διαμάχες για πετρέλαιο , αέριο κλπ

Слике – Google+

Μόλις το 3% των υδάτινων αποθεμάτων του πλανήτη είναι στη διάθεση των ανθρώπων και των ζώων ως πόσιμο νερό, εκ των οποίων όμως το 2% είναι παγωμένα – ενώ τα μεγαλύτερα αποθέματα υπάρχουν στη Βραζιλία και στη Ρωσία.

η μουσική του νερού from georgios georgiou on Vimeo.

 

Περαιτέρω, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, έως το 2035 το 40% του παγκοσμίου πληθυσμού θα ζει σε συνθήκες λειψυδρίας. Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων, η άνοδος της γεωργίας και η βιομηχανοποίηση, θα αυξήσουν τις ανάγκες φρέσκου, καθαρού νερού διεθνώς κατά 55% έως το 2050, σε σχέση με τις σημερινές ποσότητες.

Natalya Shtern - Google+

Η συνωμοσία του νερού

Συνεχίζοντας, ο οργανωτής όλων των διεθνών φόρουμ για το νερό είναι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ύδατος (World Water Council, WWC) – στο οποίο εκτιμάται πως ανήκουν 323 εκπρόσωποι από τους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, των τοπικών κυβερνήσεων και των υπουργείων τους, των ιδιωτικών τραπεζών, της Παγκόσμιας τράπεζας, καθώς επίσης διαφόρων στρατιωτικών δεξαμενών σκέψης, όπως το Atlantic CouncilΟι επικεφαλείς των πολυεθνικών επιχειρήσεων εκπροσωπούνται με ποσοστό 30%, όταν οι κοινωνίες μόλις με 17% – ενώ στους ισχυρότερους παίχτες ανήκουν οι ενεργειακοί όμιλοι, όπως η γαλλική EDF και η ισπανοϊταλική ENTESA, καθώς επίσης οι πολυεθνικές τροφίμων και ποτών, κυρίως η ελβετική Nestle.

Aqua Photography: mermaid under water calm, hauntingly beautiful! (via blog: Elenakalis.squarespace.com)

Τα φόρουμ αυτά πιέζουν για  μία εκ νέου ερμηνεία της χρήσης του νερού. Με απλά λόγια, επειδή αυξάνεται η λειψυδρία, απαιτούν να πάψει να θεωρείται το νερό ως ένα αγαθό που διατίθεται ελεύθερα στους ανθρώπους – αλλά ως ένα εμπόρευμα, με την έννοια πως θα μπορεί να γίνεται η εμπορική εκμετάλλευση του. Για να καταλάβει κανείς τη σημασία της έννοιας αυτής, οφείλει να γνωρίζει πως μόνο το εμπόριο μεταλλικού νερού το 2017 παγκοσμίως ήταν 250.000.000.000 λίτρα – ενώ μόλις δύο χρόνια πριν ο τζίρος του ήταν 80.000.000.000 $

1bcc311472a1e5fbf0d75c2c6e34cbbf

Στα πλαίσια αυτά, τα οποία ενδιαφέρουν την Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο λόγω των ιδιωτικοποιήσεων των εταιριών ύδρευσης που σχεδιάζονται αλλά, επίσης, εξαιτίας των τεράστιων δυνατοτήτων παραγωγής υδροηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ με την κατασκευή φραγμάτων, προωθούνται οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ) – οι οποίες, υπό την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, προγραμματίζεται να παραδώσουν στους διεθνείς ομίλους τον έλεγχο των υδάτινων πόρων όλων των χωρών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: