Γεωπολιτική τρικυμία

Σαν πίνακας ζωγραφικής από αυτούς που φτιάχνουν εντυπωσιακά οι street artists πετώντας μπογιές και άλλα υλικά στο όπου να ναι και στο φινάλε εμφανίζεται μια μορφή ένα τοπίο ….Τίποτε αρχικά δεν δείχνει που θα το πάει ο καλλιτέχνης .

arista-stis-skeuories-meteksetasteos-stin-geopolitiki_1

Έτσι και στο διεθνή γεωπολιτικό καμβά ο άγνωστος – γνωστός καλλιτέχνης πετάει άσχετα γεγονότα επάνω στο πλαίσιο που δεν διακρίνεται από τους πολλούς που το πάει ..Το χειρότερο είναι ότι ο πίνακας αυτός που θα στηθεί είναι για τα μάτια λίγων !

Ας το πάρουμε από την αρχή . Ας ξεκαθαρίσουμε πως οι βασικοί παίκτες είναι δύο . Οι γνωστοί . Αυτοί που διακρίθηκαν στο πεδίο του πάλαι ποτέ ιστορικού και μυθικού ψυχρού πολέμου . Λίγα άλλαξαν και πολλά νέα πιόνια μπήκαν . Αν διερωτάστε τι είδους πιόνι είμαστε εμείς η απάντηση είναι απλή …του λαγού που πάει στ’ αμπέλι πρώτος …τ’ ανάσκελα όπως λένε και οι κυνηγοί …και από κυνήγι ..δόξα να χει !

Αποτέλεσμα εικόνας για γεωπολιτική

Έχουμε λοιπόν ένα τόξο γεγονότων την τελευταία εβδομάδα …Ξεκινώντας από την πολύπαθη Ουκρανία καταλήγοντας στο Ριάντ στην Σαουδική Αραβία των Σαούντ .Ο κόμβος των γεγονότων συμβαίνει στην γείτονα χώρα ..Τυχαίο ? χμμ

Αρχικά διαβάζουμε όλοι πως η ρήξη του Πατριαρχείου στην Πόλη είναι δεδομένη με το αντίστοιχο της Μόσχας με αφορμή την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής εκκλησίας . Και φυσικά δεν είναι κανείς άνους  να πιστεύει πως η θρησκευτική αγαθότητα δεν εμπλέκεται σε γεωπολιτικές αμαρτίες . Αυτό δεν χρειάζεται καν ανάλυση .

Αποτέλεσμα εικόνας για η ρήξη σχέσεων φαναρίου μόσχας

Η Ελληνική πολιτεία ..σύμπασα ( όλοι περιμένουν ένα μποναμά από τον θείο στο Αμέρικο εξάλλου) ουδέν ασχολήθηκε -ενώ συνήθως πετάει μια γνώμη σε κάθε απίθανο που μπορεί να συμβεί στα εσώτερά της – με το θέμα που αφορά το έναν από τους δύο παίκτες που λέγαμε παραπάνω . Το ότι η Μόσχα ξαναγυρνάει τον τροχό της ιστορίας θέλοντας να ανατάξει την ιδέα της τρίτης βασιλεύουσας με έδρα το σπίτι της έχει φανεί εδώ και μερικά χρόνια . Σε αυτό το μοτίβο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ορθά κοφτά το ξεκόβει ”εμείς και κανείς άλλος ” . Πρακτικά το αν θα είναι αυτοκέφαλη η Ουκρανική εκκλησία ή όχι δεν ενδιαφέρει κανέναν . Ενδιαφέρει μόνο τους μεν Αμερικανούς να εγκλωβίσουν την Ρωσία και τα συμφέροντά της αποκλειστικά στον χώρο της και αφετέρου να την πνίξουν με αντίπαλες ομάδες είτε αυτές αφορούν τα θέματα ενέργειας , μεταφορών , εμπορίου και γιατί όχι θρησκείας …τον δε   Ρωσικό παράγοντα που νοιώθει οτι απειλείται από αυτόν τον στραγγαλισμό να ψάχνει ανοικτές χαραμάδες να διαρρήξει τον τοίχο που μαεστρικά του στήνουν Αμερικάνοι αλλά και Ισραήλ.

Το 2ο συμβάν είναι αυτό του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ( ανιψιού του πάλαι ποτέ γνωστού έμπορα όπλων Αντνάν Κασόγκι -του κολλητού του Ανδρέα ντε -)  που κατακρεουργήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της ίδιας του της πατρίδας .

Σε αυτό το βίαιο και απάνθρωπο γεγονός ξεπερνώ την βία που διαπράχθηκε και στέκομαι εντελώς ψυχρά σε γεγονότα που ούτε αναφέρθηκαν -τεχνηέντως – ούτε σε υπαρκτά ζητήματα που αναιρούν το δήθεν ξεκαθάρισμα ενός εχθρού του Βασιλικού οίκου των Ιμπν Σαούντ .

Γεγονός . Ο Κασόγκι δεν υπήρξε ποτέ εχθρός και λιβελλογράφος απέναντι στον οίκο των Σαούντ . Αντίθετα εργάστηκε σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες και μέσα που φυσικά ελέγχονται απόλυτα από το θεοκρατικό καθεστώς της Σ. Αραβίας είτε εντός είτε στο εξωτερικό . Υπήρξε υπεύθυνος έκδοσης και για την Al Watan αλλά και την Al Hyatt που ανήκουν σε πρίγκηπες του καθεστώτος .

Γεγονός. Παρά τα λεγόμενα ο ίδιος ήταν φανατικός μουσουλμάνος ..ιδεολογικά ενταγμένος στο κίνημα των Ουαχαμπιστών και μέλος της μουσουλμανικής αδελφότητας με πλήθος άρθρων που στήριζαν το κίνημα του ΙΣΙΣ ( όσο ήταν υπέρμαχοι του και οι ίδιοι οι κυβερνώντες ) ενώ στον πόλεμο στο Αφγανιστάν ήταν στο πλευρό των Ταλιμπάν κατά των Ρώσων ενώ συνόδεψε πολλές φορές τον Μπιν Λάντεν και έριξε και μερικές τουφεκιές στο πλευρό του .

Αποτέλεσμα εικόνας για η ρήξη σχέσεων φαναρίου μόσχας

Γεγονός . Ο ίδιος τελευταία άφηνε να διαρρέεται ότι ο προσεχώς βασιλιάς και ισχυρός άνδρας της χώρας του ο πρίγκηπας ή αντιβασιλιάς Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν .Ξαφνικά ο Κασόγκι απο το πουθενά έπεσε σε δυσμένεια ..έκλεισαν στήλες του σε διάφορα αραβικά έντυπα και ο ίδιος άρχισε να αρθρογραφεί στην Ουάσινγκτον Ποστ στην Αμερική όπου κατέφυγε …στην ουσία προσπαθώντας να διαβλέψει για ποιο λόγο έναν καλό μουσουλμάνο τον κυνηγάει η ίδια η πατρίδα του .!

Γεγονός . Η νέα σύντροφός του η Τουρκάλα Χατιτζέ Τζενγκίζ ,είναι μέλος της μυστικής υπηρεσίας της γείτονος χώρας η οποία γείτονας είναι η πιο ισχυρή σύμμαχος της Σ. Αραβίας . Σχετική εικόναΕπίσης αν ο ίδιος είχε φόβο περί απαγωγής του δεν θα πήγαινε σαν σε εκδρομή στο προξενείο για να πιαστεί στη φάκα έχοντας διαβεβαιώσεις από την ίδια την ίδια την Τουρκία ότι όλα είναι υπό έλεγχο.!!

Γεγονός . Η αντίδραση των Τούρκων ήταν περίπλοκη ..αφενός γνώριζαν άμεσα τι είχε συμβεί , αφετέρου δεν μπορούσαν να σπεύσουν διότι πως θα αιτιολογούσαν στους καλύτερους τους φίλους ότι είδαμε και ακούσαμε ? Που σημαίνει σας έχουμε τιγκάρει στους κοριούς και στις κάμερες ….Η δικαιολογία ήρθε από την δήλωση εξαφάνισης που έγινε 7 μέρες αργότερα από την ίδια την σύντροφο του Κασόγκι ….Μέχρι τότε όλα καλά ..άφαντος ο δημοσιογράφος άφαντοι και όσοι συμμετείχαν και να χαμε να λέγαμε . Από την Μόσχα αντίδραση μηδέν !!!! 

Φυσικά γνώστες ήταν απαρχής και οι ημών partners Αμερικανοί αφού είναι πασίγνωστο πως οτι μαθαίνει η ΜΙΤ απο δίπλα μας το μαθαίνει πρώτος απ όλους ο Αμερικανός, με όσα μπορείτε να σκέφτεστε .

Το τρίτο συμβάν είναι η έξοδος του barbaros στα ανοιχτά της Κύπρου ( έφτασε μέχρι την Πάφο και αποτραβήχθηκε ανατολικότερα την ώρα που γράφεται το άρθρο) . Καθ ολοκληρία η είδηση πέρασε στο ντουκου εφόσον συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια συν του ότι εδώ έχουμε άλλα θέματα ..του επιπέδου Καμένος vs Κοτζιάς κτλ κτλ

Αποτέλεσμα εικόνας για το barbaros

Η είδηση είναι το διπλωματικά αριστοτεχνικό άδειασμα των ΗΠΑ ….. ενώ έχουμε γίνει μούτσοι στο αεροπλανοφόρο τους πια (φανερά και όχι ).

Λέει λοιπόν ο Αμερικανικός παράγοντας ότι η Αμερική είναι υπέρ του δικαιώματος εκμετάλλευσης κάθε κράτους στον φυσικό και ορυκτό πλούτο που περικλείεται στην εδαφική κυριαρχία του όπως η περίπτωση των οικοπέδων στην Κύπρο ..καταλήγοντας με την επική δήλωση ..πως η Αμερική συντάσσεται με την αναγκαιότητα της δημοκρατίας της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της που θα βοηθήσει μελλοντικά τις ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ..και τάβλα όλοι …εδώ και στην Λευκωσία !

Από αυτό το τρίπτυχο συμβάντων

αυτοί που πράγματι ευνοούνται ποιοι μπορεί να είναι ?Αποτέλεσμα εικόνας για israel gif

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: