Yellowstone: Το θαύμα της φύσης που μπορεί να γίνει ο εφιάλτης της .( video)

Έχουν αναφερθεί δεκάδες περιπτώσεις που το τέλος του πλανήτη θα μπορούσε να έρθει εξ ουρανού είτε με έναν γιγάντιο αστεροειδή , είτε με ένα άλλο διαστημικό σώμα . Επίσης η συμπεριφορά του ήλιου θα μπορούσε να στείλει θανατηφόρες εκλάμψεις . Ακόμη εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων ( Σουπερνοβα ) ή δέσμες ακτίνων Γ είναι ικανές να ψήσουν κυριολεκτικά τον πλανήτη . Τέλος υπάρχουν και οι συνωμοσιολόγοι που βλέπουν καταστροφές από ουράνια σώματα ( Νιμπίρου λχ ) ή την έλευση κακών εξωγήινων κτλ.

logan-pass-glacier-national-park-montana-x-post-from-rmontana--28127

Το πιθανότερο όπως τονίζουν οι επιστήμονες είναι ένας τέτοιος όλεθρος να προήρχετο όχι από εξώκοσμα στοιχεία αλλά από φυσικά γεγονότα που βρίσκονται επάνω στη γη ή για την ακρίβεια μέσα της.

Η NASA έτσι , θεωρεί τα υπερηφαίστεια (υπάρχουν περίπου 20 σε όλο τον πλανήτη) ως μεγαλύτερο κίνδυνο για καταστροφικό για τη ζωή συμβάν από το ενδεχόμενο πτώσης μετεωρίτη ή άλλου φαινομένου της 1ης παραγράφου .

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μελέτες, φαίνεται ότι το Γελοουστόουν που ανήκει στα ηφαίστεια αυτά ανήκει στην κατηγορία που ενώ μπορούν να βρίσκονται εν υπνώσει για χιλιετίες, το ξύπνημά τους, όταν συμβεί, θα είναι απότομο και απροειδοποίητο.

Στις 29 Αυγούστου 1870 ο τριαντάχρονος Γκουστάβους Ντον, υπολοχαγός του αμερικανικού στρατού και μέλος μιας ερευνητικής αποστολής στην περιοχή του Γέλοουστοουν, σκαρφάλωσε στην κορυφή του όρους Γουόσμπερν.

Κοίταξε προς το νότο και έμεινε εμβρόντητος όταν διαπίστωσε ότι κάτι έλειπε από την οροσειρά των Βραχωδών Ορέων: τα βουνά. Η επιφάνεια ήταν επίπεδη για αμέτρητα χιλιόμετρα και μόνο στο βάθος διακρίνονταν κάποιοι απομονωμένοι όγκοι που έμοιαζαν να περιβάλλουν περιμετρικά μια τεράστια δασωμένη έκταση.

Ο Ντον βρήκε μόνο μία εξήγηση. «Η μεγάλη πεδιάδα» έγραψε «πρέπει να ήταν κάποτε ένας τεράστιος κρατήρας κάποιου ανενεργού πλέον ηφαιστείου».

Είχε δίκιο: Το Γέλοουστοουν είναι ηφαίστειο, και μάλιστα όχι συνηθισμένο. Το παλαιότερο και πιο διάσημο πάρκο των ΗΠΑ βρίσκεται πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Γης. Ο Ντον έκανε ένα μόνο λάθος, και μάλιστα σοβαρό: Το ηφαίστειο του Γέλοουστοουν δεν είναι ανενεργό. Αντίθετα, είναι ανησυχητικά ενεργό.

Ετοιμάζεται να ξεσπάσει, για πρώτη φορά μετά από 600.000 χρόνια, το μεγαλύτερο σούπερ-ηφαίστειο στον κόσμο, αφανίζοντας τα δύο τρίτα των ΗΠΑ και στέλνοντας όλον τον πλανήτη σε μια νέα εποχή των παγετώνων ?

Το υπερ-ηφαίστειο κάτω από το εθνικό πάρκο Yellowstone στο Wyoming έχει αρχίσει να υψώνεται με ρυθμό ρεκόρ από το 2004.

Το έδαφος στην ηφαιστειακή καλντέρα που εκτείνεται σε απόσταση 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων υψώνεται προς τον ουρανό με ρυθμό τουλάχιστον 7,62 εκατοστών τον χρόνο, δηλαδή τριπλάσιο απ΄ ότι έχει παρατηρηθεί έως σήμερα στη γη.

Θα εκραγεί με δύναμη χίλιες φορές πιο ισχυρή από την έκρηξη του Mount St Helens το 1980.

Νέες ανακοινώσεις της Αμερικανικής Σεισμολογικής Εταιρείας αναφέρουν ότι το απόθεμα του μάγματος που βρίσκεται συγκεντρωμένο στα σωθικά του ηφαιστείου είναι τουλάχιστον 50% μεγαλύτερο από ό,τι εκτιμούσαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα.

Η ακριβής γνώση των διαστάσεων αλλά και της σύστασης του μάγματος που βρίσκεται στην “κοιλιά” του ηφαιστείου έχει τεράστια σημασία για την πρόβλεψη σχετικά με μελλοντικές εκρήξεις του ηφαιστείου.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το Γελοοστόουν κάθεται πάνω σε ένα καυτό στρώμα πέτρας που έχει αναδυθεί απευθείας από το μανδύα της Γης.

Καθώς η πλάκα της βόρειας Αμερικής κατεβαίνει σιγά – σιγά προς το σημείο, ο λόφος του ηφαιστείου του Γελοουστόουν διατρυπά το φλοιό της Γης και αναδύεται σπέρνοντας μικρούς κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί από τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις. Η τελευταία έκρηξη που γέννησε νέο κρατήρα έγινε πριν 640.000 χρόνια. Ακολούθησαν όμως και άλλες, μικρότερες εκρήξεις.

THE YELLOWSTONE from georgios georgiou on Vimeo.

Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν ότι το μάγμα κάτω από το Γελοουστόουν είναι χωρισμένος σε μικρότερες μπάλες αλλά πρόσφατα ανακάλυψαν ότι είναι ένα ενιαίο σώμα που μπορεί να προκαλέσει σαφώς ισχυρότερες εκρήξεις.

Να σκεφτείτε ότι μιλάμε για ένα εθνικό πάρκο με έκταση όσο τα 2/3 της Κρήτης με το ηφαίστειο και την καλδέρα του να έχουν μέγεθος ίσα με τον νομό Ρεθύμνου και κατα τι μεγαλύτερο !

Το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν , που ιδρύθηκε από το Αμερικάνικο Κογκρέσο ως Εθνικό Πάρκο στις 1 Μαρτίου 1872 , βρίσκεται κυρίως στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ, και επεκτείνεται στη Μοντάνα και στο Αϊντάχο . Το πάρκο ήταν το πρώτο του είδους του και είναι γνωστό για την άγρια ​​ζωή του και τους πολλούς θερμοπίδακες του, ειδικά το Μέγα Γκέιζερ, γνωστό με την ονομασία «γεο-πιστός», ένα από τα πιο δημοφιλή θεάματα του πάρκου.
Το πάρκο έχει πολλά είδη οικοσυστημάτων , αλλά το κυρίαρχο είναι το υποαλπικό δάσος. Περίπου οι μισοί θερμοπίδακες του πλανήτη βρίσκονται στο Γέλοουστοουν, τροφοδοτούμενα από αυτήν την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Εκατοντάδες είδη θηλαστικών, πτηνών, ψαριών και ερπετών έχουν καταγραφεί, συμπεριλαμβανομένων αρκετών απειλούμενων ειδών. Τα τεράστια δάση και τα λιβάδια περιέχουν μοναδικά είδη φυτών. Αρκούδες Γκρίζλι , λύκοι , και ελεύθερα κοπάδια από βίσονες και άλκες ζουν στο Πάρκο. Πυρκαγιές συμβαίνουν κάθε χρόνο στο πάρκο. Το 1988 μεγάλες πυρκαγιές έκαψαν σχεδόν το ένα τρίτο του πάρκου

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: