Διαδρομές . Μέτσοβο Ιωάννινα από τον παλιό δρόμο ( βίντεο)

Κάναμε τη διαδρομή Μέτσοβο Ιωάννινα από τον παλιό δρόμο αποφεύγοντας την ταχεία Εγνατία . Οι λόγοι ήταν ότι είχαμε την άνεση του χρόνου και θέλαμε να δούμε την κατάσταση του δρόμου που ήταν για δεκαετίες το πέρασμα από την Ήπειρο στην Θεσσαλία .

5431720635_99a5b9d984_o

Και ναι όποιος ξέρει μιλάμε για την διαδρομή που παίρνει την θρυλική ταυτότητα ..το πέρασμα της Κατάρας ..Κανονικά η διάβαση της Κατάρας είναι ένα τμήμα της Εθνικής οδού ( ο θεός να την κάνει Εθνική ) ανάμεσα στα όρια των νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων . Το κυριότερο αστικό κέντρο της περιοχής είναι το Μέτσοβο στον νομό Ιωαννίνων και η Καλαμπάκα πιο μακρυά σίγουρα στον νομό Τρικάλων .

Katara pass - Katara, Ioannina

Αμφότεροι όμως οι κάτοικοι αυτών των νομών όταν έμπαιναν στην διαδρομή από Καλαμπάκα για Ιωάννινα ή αντίθετα πάντα μίλαγαν για το πέρασμα της Κατάρας . όλη λοιπόν αυτή η διαδρομή των 100 περίπου χλμ ονομαζόταν Κατάρα ……

Σε αυτό λοιπόν το κομμάτι από Μέτσοβο προς Ιωάννινα ( η Κατάρα έχει μείνει πίσω ) μπήκαμε και σίγουρα για όποιον έχει περάσει από αυτήν την διαδρομή ξέρει ότι είναι εξίσου δύσκολη όσο και η αυθεντική διάβαση της Κατάρας .

Πρώτα λοιπόν λίγα χλμ μακρυά απο το Μέτσοβο βρίσκουμε το Βοτονόσι …Οι ντόπιοι κάτοικοι βλάχικης καταγωγής το λένε χαριτολογώντας συμπρωτεύουσα . Η διαδρομή είναι μαγευτική ανάμεσα σε δασώδη έκταση αλλά και σε χαώδης γκρεμούς , ίδιον όλης της διαδρομής που ονομάζεται Κατάρα . Το πρόβλημα στη διαδρομή συναντάται από ξαφνικές κατολισθήσεις σαν αυτή που την άνοιξη που πέρασε κατέβασε στο δρόμο σχεδόν όλο το βουνό κόβοντας για μέρες τις τοπικές συγκοινωνίες του δήμου Μετσόβου

Σχετική εικόνα

Στη συνέχεια επάνω στο δρόμο βρίσκουμε τα χωριά Τρία Χάνια και Φράγκικο και ανάμεσά τους δεξιά ανηφορίζει ο δρόμος για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της λίμνης των πηγών Αώου την οποία θαυμάζουμε περνώντας από το δεύτερο σε μέγεθος χωριό μετά το Μέτσοβο  , την Χρυσοβίτσα

Σχετική εικόνα

Συνεχίζουμε με τα χωριά Σωλιάδες και Ανάληψη και πλέον η διαδρομή υποθετικά ομαλοποιείται ..στο σημείο να μη σταματάς να περάσει μια νταλίκα απο την αντίθετη διαδρομή . Επόμενο σημείο η ιστορική γέφυρα Μπαλντούμας . Βρίσκεται στο πίσω μέρος του Δρίσκου που περικλείει το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων ( μαζί με άλλα βουνά) και από εδώ ξεκινά ο ιστορικός Άραχθος . Παλιά το ποτάμι στο οποίο χύνεται και ο ποταμός Μετσοβίτικος ( οι ντόπιοι λένε το σημείο διπόταμος ) ήταν διαπερατό μόνο με βάρκες !

Ο δρόμος ανηφορίζει στις πλαγιές του Δρίσκου . Περνάμε μέσα σε οξιές και έλατα και μόλις βγούμε στον αυχένα του το μαγευτικό τοπίο της λίμνης των Ιωαννίνων εμφανίζεται από ύψος .

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για η λίμνη Ιωαννίνων απο τον Δρίσκο

Η διαδρομή με στάσεις διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα , δεν έχει φυσικά διόδια ενώ στον Δρίσκο θα βρείτε καφέ για να δροσιστείτε ή να τσιμπήσετε κάτι γρήγορο.

TRAVELING from georgios georgiou on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: