Ανά την Ελλάδα : Μάθε για το Κιλκίς ( βίντεο drone)

Με την πόλη του Κιλκίς στην κεντρική Μακεδονία ολοκληρώνουμε για την ώρα τα βίντεο που έχουμε από την Βόρεια Ελλάδα .

Ας δούμε λοιπόν την μικρή αυτή πόλη πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού με την μεγάλη ιστορία όπως όλες οι πόλεις της περιοχής και μερικά σημεία ενδιαφέροντος του νομού .

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Χτισμένο στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Γεωργίου, το Κιλκίς είναι μία σύγχρονη πόλη που διατηρεί στοιχεία από την παράδοσή της. Πολύ κοντά σε πανέμορφα φυσικά τοπία, το Κιλκίς ενδείκνυται για να εγκατασταθείς εκεί και να οργανώνεις μικρές εξορμήσεις στις γύρω περιοχές.

Το κέντρο της πόλης, ιδανικό για χαλαρή βόλτα, είναι για όλα τα γούστα. Βρίσκει κανείς από παραδοσιακά ταβερνάκια με ντόπιους μεζέδες μέχρι μοντέρνες καφετέριες και μπαρ. Στο Κιλκίς δεν γίνεται να βαρεθείς, μιας που σε όλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα πρωτότυπο είναι το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας, που το απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, που παρουσιάζει αξιόλογα ευρήματα από τις ανασκαφές σε όλο το νομό, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο που διατηρεί ζωντανές τις τοπικές παραδόσεις μέσα στο χρόνο.

39026177524_747b2ab348_o

Ο λόφος του Αγίου Γεωργίου πάνω από την πόλη είναι για όλες τις ώρες της ημέρας. Ανηφορίζοντας το πρωί, απολαμβάνεις τη θέα της πόλης από ψηλά. Εκεί βρίσκεις το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου, για μια αξέχαστη επίσκεψη. Τα απογεύματα ανεβαίνουν στο λόφο οι πιο ρομαντικοί, για να απολαύσουν το σούρουπο.

κιλκίς from georgios georgiou on Vimeo.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Η ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά την εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου. Από την εποχή του Τρωικού πολέμου η περιοχή είναι γνωστή ως κατοικία των Παιόνων, στην οποία αναφέρεται και ο Όμηρος, ενώ κατά το 12ο αιώνα π.Χ. κατοικήθηκε από Κρήτες. Στα κλασσικά χρόνια αποτέλεσε τμήμα του Μακεδονικού βασιλείου και στα ρωμαϊκά χρόνια ονομάστηκε «Κάλλικουμ», από όπου έχει πάρει το όνομά του το σημερινό Κιλκίς.

SONY DSC

Όπως όλη η Κεντρική Μακεδονία, στη συνέχεια το Κιλκίς λεηλατήθηκε από τους Γότθους, τους Ούνους, τους Άβαρους και τους Σλάβους. Κατά τη βυζαντινή περίοδο αποτέλεσε μέρος της Αυτοκρατορίας, όπου αναπτύχθηκε ιδιαίτερα. Μετά την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, το 1430, και το Κιλκίς βρίσκεται υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Οι κάτοικοι του Κιλκίς συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821, αλλά η απελευθέρωσή του θα έρθει στο δεύτερο μισό του 19ουαιώνα, με την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα. Οι κρίσιμες μάχες των Βαλκανικών πολέμων απελευθερώνουν τελικά το Κιλκίς τον Ιούνιο του 1913. Μία δεκαετία αργότερα, η Μικρασιατική καταστροφή φέρνει πολλούς πρόσφυγες στο νομό. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, και το Κιλκίς θα βρεθεί υπό Γερμανική κατοχή, ενώ συνιστά κέντρο αντάρτικης αντιστασιακής δράσης μέχρι την απελευθέρωσή του το 1944.

4508877660_a92f3f8b3a_o

Η μακρά και πολυτάραχη ιστορία του Κιλκίς έχει αντίκτυπο στο σύγχρονο πολιτισμό του. Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί τόποι αναδεικνύουν την ιστορία και υπενθυμίζουν τα σημαντικότερα γεγονότα που βίωσε μέσα στο χρόνο η περιοχή.

Αν βρεθείς στον ομώνυμο νομό μπορείς να δεις

1. Οι καταρράκτες του Σκρα

Οι καταρράκτες του Σκρα βρίσκονται μεταξύ των χωριών Σκρα και Κούπα του νομού Κιλκίς. Το χωρίο Σκρα απέχει 4 χλμ από τα Σκόπια και βρίσκεται στο όρος Πάϊκο και πήρε το όνομα του από την πιο κοντινή κορυφή του βουνού Σκρα ντι Λέγκεν (στα ελληνικά Λίκνο εκ Βράχων). Αλλεπάλληλοι καταρράκτες πέφτουν με ορμή από μια μικρή πλαγιά και σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό. Εκεί μπορεί να συναντήσει κανείς τη λίμνη Σκρα ή αλλιώς «Γαλάζια λίμνη», η οποία δημιουργείται από τους καταρράκτες και οφείλει το χρώμα της στους απολιθωμένους οργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της.

2. Η λίμνη Δοϊράνη

Η Λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβίας, 75 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης και 140 χιλιόμετρα νότια των Σκοπίων. Ο υγρότοπος, με την πολυμορφία της βλάστησης και τον πλούτο της πανίδας, συνδυάζεται με τα στοιχεία της πρόσφατης ιστορίας της περιοχής, για να συνθέσουν ένα ιδιαίτερο λιμναίο τοπίο. Τη δεκαετία του 1980 η λίμνη Δοϊράνη ήταν δημοφιλής τουριστικός προορισμός και η παραλία της γέμιζε από λουόμενους τα Σαββατοκύριακα. Η κακή διαχείριση των υδάτων της όμως είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης και το τράβηγμα των νερών αρκετά μέτρα από την ακτή. Στην λίμνη έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς 18 είδη ψαριών με κυριότερα το γριβάδι, τον γουλιανό, την πλατίτσα και το περκί και περί τα 36 είδη πουλιών με σημαντικότερα από αυτά τη Λαγγόνα και τον Αργυροπελεκάνο.

3. Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου

Το Σπήλαιο βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Γεωργίου και αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Η επιφάνεια του είναι σχετικά μεγάλη και ξεπερνά τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει δύο ορόφους. Η υγρασία του παραμένει σταθερή στο 95% και η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Το σπήλαιο παρουσιάζει μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Έχουν βρεθεί περισσότερα από 300 δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων σε πολύ καλή κατάσταση.

4. Στρατιωτικό Μουσείο Κιλκίς

Το στρατιωτικό μουσείο του Κιλκίς είναι ίσως το παλαιότερο μουσείο που ίδρυσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, καθώς λειτουργεί από το 1966. Βρίσκεται σε απόσταση ενός χλμ. από την πόλη, στο λόφο που έγινε η φονική μάχη του Κιλκίς (19-21 Ιουνίου 1913) μεταξύ του ελληνικού και του βουλγαρικού στρατού στη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και η οποία έκρινε μαζί με εκείνη του Λαχανά την έκβαση του πολέμου υπέρ της Ελλάδας. Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ντοκουμέντα από το 1912-1913, προσωπικά αντικείμενα των αξιωματικών που πήραν μέρος στη μάχη του Κιλκίς, στολές, όπλα (όλμους, οβίδες, πυροβόλα κ.α.), και σημαίες συνταγμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανάγλυφος χάρτης και η οπτικοακουστική παρουσίαση της μάχης.

5. Άγιος Γεώργιος

Χτισμένος γύρω στο 1830, ο Άγιος Γεώργίος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τρίκλιτης βασιλικής του 19ου αι. Σημαντικό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, διακοσμημένο με εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη, έργα των αγιογράφων Γεώργιου από τη Χαλάστρα και Εμμανουήλ από τα Γιαννιτσά. Ενδιαφέροντα και τα ζωγραφιστά ταβάνια έργα του 1879.  Επίσης, τα μορφολογικά στοιχεία και ο διάκοσμος του Αγίου Γεωργίου αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα εκκλησιασικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 19ου αιώνα στο χώρο της Μακεδονίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: