Διαδρομές: Λιβαδειά , δεν είναι μόνο κοψίδια ..( βίντεο drone)

Δεν σας έχει τύχει κάποια ηλιόλουστα χειμωνιάτικα πρωινά να θέλετε να πάρετε το αυτοκίνητο και να κάνετε μια μεγάλη βόλτα αλλά να μην ξέρετε πού να πάτε;Λοιπόν πάμε στη Λιβαδειά .

Λιβαδειά from georgios georgiou on Vimeo.

Το βίντεο είναι λίγο κουνημένο εξαιτίας ισχυρών πλάγιων ανέμων 

 

Η πόλη αυτή όπως όλες που έχουν την ατυχία να βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα ( Αθήνα ) ζει την φράση ..” έλα μωρέ που να πάμε εκεί , μόνο σουβλάκια έχει ” ή στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελεί τη στάση των νεογιάπηδων στις διαδρομές από και προς Αράχοβα και των άλλων κυριλέ χώρων του Παρνασσού για ένα γρήγορο σουβλάκι ή των εκδρομέων οπαδών ανα 15νθημερο που ακολουθούν τις ομάδες τους στα ματς εναντίον της τοπικής ομάδας ..πάλι για σουβλάκι…

Είναι όμως έτσι ?

5378735187_74453f9b53_o

Γεωγραφικά

Η Λιβαδειά είναι πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, απέχει μόλις 170χλμ από την Αθήνα και βρίσκεται σε έναν οδικό κόμβο με μεγάλη εκδρομική και τουριστική κίνηση. Συνδέεται με την Αράχοβα, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, τους Δελφούς, αλλά και άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Χτισμένη ανάμεσα σε δύο βουνά, τον Παρνασσό και τον Ελικώνα και ενώ διασχίζεται από τον ποταμό Έρκυνα, χαρακτηρίζεται από γραφικότητα και εικόνες φυσικής ομορφιάς. Ολόκληρη η λαογραφική παράδοση της Ρούμελης καθρεφτίζεται στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία αυτής της πόλης που είναι γεμάτη ιστορικά μνημεία.

5327991407_02716c337c_o

Τρεχούμενα νερά, αιωνόβιοι πλάτανοι , πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι και μικροί καταρράκτες συνθέτουν το τοπίο στη πανέμορφη περιοχή της Κρύας στη Λιβαδειά. Ένας πανέμορφος και μαγικός περίπατος νόμιζα πως βρισκόμουν σε μία όαση πρασίνου, μία αίσθηση απερίγραπτα μοναδική. Οι πηγές της Κρύας, όπως λέγονται οι πηγές της Έρκυνας, αποτελούν τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Είναι ένας τόπος εκπληκτικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά, όπου ο άνθρωπος και η φύση συνεργάζοναι αρμονικά

Αξιοθέατα

SONY DSC

Συνοπτικά τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε πριν αφήσετε πίσω σας τη Λιβαδειά είναι:

  • Η τοποθεσία Κρύα με δέντρα και νερά
  • Το πέτρινο θέατρο της Κρύας
  • Οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, στον ποταμό Έρκυνα, από τις οποίες υδρεύεται και σήμερα η πόλη
  • Τα ερείπια του μαντείου Τροφωνίου
  • Το βυζαντινό κάστρο, που επεκτάθηκε από τους Φράγκους και τους Καταλανούς
  • Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που είναι κτισμένο κοντά στα ερείπια ναού του Διός Βασιλέως
  • Το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής, δίπλα στο εκκλησάκι του Αϊ-Μηνά

5703663250_4dc6bce8d6_o

  • Η μονή Λυκουρέση, της οποίας η σκεπή (ήταν φτιαγμένη από μόλυβδο) χρησιμοποιήθηκε κατά τη περίοδο της Τουρκοκρατίας για τη κατασκευή φυσιγγίων.
  • Ο Πύργος του Ρολογιού, ο οποίος χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως πυρσός. Το 1803, ο λόρδος Έλγιν, χάρισε στην πόλη ένα Ρολόι, προκειμένου να μην τον εμποδίσουν οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες και αγάδες στις ανασκαφές του Μαντείου του Τροφωνίου. Το ρολόι τοποθετήθηκε στον Πύργο λόγω της περίοπτης θέσης του και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία στην Λιβαδειά.
  • Ο οικισμός του Πέρα Χωριού με τη θέα που παρέχει (οι κάτοικοι της Λιβαδειάς το ονομάζουν και μικρό Παρίσι για την ομορφιά του).

Σχετική εικόνα

Ξεκινήστε με ευχάριστη διάθεση και με όρεξη να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε αυτή την πόλη που πλημμυρίζεται από τα καταπράσινα πλατάνια και ακούγοντας να πέφτουν σαν κρύσταλλο τα τρεχούμενα νερά από τους καταρράχτες, θα σας σαγηνεύσει.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: