Χειμώνας στο Ρέθυμνο , καιρός για μουσεία ..( εικόνες – βίντεο )

 

SONY DSC

Xειμώνας στην πόλη  – κόντρα απέναντι με την εικόνα του χιονισμένου Ψηλορείτη – βόλτες στο ενετικό λιμάνι και τα στενά σοκάκια της πόλης, άγρια θάλασσα  το σκάσιμο της φύσης στη Φορτέτζα, επισκέψεις σε παλιά παραδοσιακά μαγαζιά και λαχταριστά παντοπωλεία με όλα τα καλούδια της κρητικής γης και πολλά πολλά κεράσματα ρακής και εκλεκτών μεζέδων ήταν οι κλασσικές και χαρακτηριστικές πινελιές της πόλης .

Η πόλη ξαποσταίνει από την καλοκαιρινή ένταση μέσα στη ραστώνη χειμωνιάτικων πρωινών και απογευματινών περιπάτων…βλέπεις μια ανάσα χρειάζεται αφού έρχονται οι γιορτινές μέρες και μετά ..μετά είναι ο χαμός ..ο καρνάβαλος !

Ευκαιρία λοιπόν αν βρεθείς στο χειμωνιάτικο αυτό μέρος να πάρεις στη σειρά μουσεία ..

Ναι μουσεία που ο νομός έχει πολλά ..

Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου και στεγάζεται στην βενετσιάνικη εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. Τα ευρήματα που εκτίθενται στο χώρο του Μουσείου χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή μέχρι την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας.

Η συλλογή περιλαμβάνει ευρήματα από σπηλιές, οικισμούς και νεκροταφεία της μινωικής εποχής, καθώς και αντικείμενα από τις γεωμετρικές, αρχαϊκές, κλασικές, ελληνιστικές και ρωμαϊκές εποχές που έφεραν στο φως αρχαιολόγοι κατά τις ανασκαφές στις αρχαίες πόλεις και τους οικισμούς από την ευρύτερη περιοχή.

Μερικά από τα σπουδαιότερα εκθέματα είναι το κράνος που καλύπτεται από δόντια αγριόχοιρου, οι λειψανοθήκες από το υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων, το άγαλμα της Αφροδίτης από την Αργυρούπολη, οι σφραγίδες και οι συλλογές χρυσών κοσμημάτων και νομισμάτων.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπολιτικού Ναού Ρεθύμνου

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ρεθύμνου λειτουργεί από το 1995, χάρη στη πίστη και στην αφοσίωση του πρωτοπρεσβύτερου του Ναού π. Χαράλαμπο Κ. Καμηλάκη. Τα ιερά αυτά κειμήλια που βρίσκονται στο Μουσείο αποτελούν δημιουργήματα πίστης του λαού μας, όπως εικόνες, ιερά σκεύη, βιβλία.

Τα εκθέματά μας προέρχονται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνου. Έτσι με την προτροπή του Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, και με την απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, απεφασίσθη η λειτουργία του Εκκλησιαστικού Μουσείου.

Εκθέτονται αντικείμενα που μαρτυρούν την ιστορία του πολιτισμού μας και της θρησκείας μας, από το 1816 μέχρι και το 1992.

Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

Το  κτίριο του Ιδρύματος χρονολογείται από  το 17ου αι. Και πρόκειται για ένα Βενετσιάνικο κτήριο μοναδικού κάλους. Προσφέρει έναν μοναδικό χώρο για την παρουσίαση των συλλογών ενώ η λειτουργία του συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του μνημείου.

Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου χωρίζονται σε πέντε (5) αίθουσες και περιλαμβάνουν κυρίως αντικείμενα της παραδοσιακής χειροτεχνίας και λαϊκής τέχνης προσφέροντας στον επισκέπτη μια μοναδική ευκαιρία να έλθει σε επαφή με τα λαογραφικά στοιχεία του τόπου από το 17ο αιώνα έως και σήμερα. Το Μουσείο διαθέτει σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα Ευρωπαϊκών μουσειακών προδιαγραφών καθώς και αίθουσα για εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις,

Μουσείο Ιεράς Μονής Αρκαδίου

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της νεότερης Κρήτης, βρίσκεται 23 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στη μονή περνούν από περιοχές με φυσική ομορφιά και ιστορικό ενδιαφέρον.

Η θυσία, των πολιορκημένων από τους τούρκους, επαναστατών και λαού στην επανάσταση του 1866 κατέστησε τη Μονή Αρκαδίου παντοτινό σύμβολο θυσίας, ανδρείας και ελευθερίας.

Πολλά κειμήλια από την εποχή αυτή φυλάσσονται στο μουσείο, το οποίο βρίσκεται στη νότια πτέρυγα της μονής, όπου συναντούμε το ιερό λάβαρο του αρκαδικού δράματος, εικόνες μεταβυζαντινής κυρίως περιόδου, όπλα της επαναστάσεως, διάφορα αντικείμενα λατρείας, άμφια, χειρόγραφα, σφραγίδες και άλλα.

Μουσείο Ιεράς Μονής Πρέβελη

Η Μονή Πρέβελη, που βρίσκεται σε απόσταση 37 χιλ. από το Ρέθυμνο περιλαμβάνει δύο μοναστήρια που απέχουν μεταξύ τους 3 χιλ: την «Κάτω Μονή» που είναι εγκαταλειμμένη και το «Πίσω Μοναστήρι» που λειτουργεί και είναι επισκέψιμο.

Πολλά από τα διασωθέντα ιερά κειμήλια και εικόνες εκτίθενται στο  καλαίσθητο μουσείο που βρίσκεται μέσα στη μονή. Σώζεται ένας σημαντικός αριθμός από φορητές εικόνες (περίπου 100) που προέρχονται από τις κατά καιρούς διακοσμήσεις του Καθολικού, τα διάφορα εξωκκλήσια και το Καθολικό του Προδρόμου.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Ποταμιάνου

Το μουσείο είναι ένα από τα δύο μουσεία κέρινων ομοιωμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία του γλύπτη Διονύση Ποταμιάνου. Βρίσκεται στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου, στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη.

Περιλαμβάνει 104 κέρινα ομοιώματα, που σε φυσικό μέγεθος αναπαριστούν, μπροστά στα μάτια του θεατή, σκηνές από την ιστορία της Κρήτης. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για το μουσείο χώρο 1000 τ.μ. και με διακόσμηση ανάλογη της θεματολογίας, προβάλλονται σκηνές όπως του Ελ. Βενιζέλου, του Κορνάρου, του Αρκαδίου, του Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη και πολλές άλλες μορφές.

Μουσείο Ξυλογλυπτικής Κρήτης Γιώργη Κουτάντου

Το Μουσείο Ξυλογλυπτικής στο κέντρο της Κρήτης και στους πρόποδες του Ψηλορείτη είναι μια μόνιμη συλλογή του γλύπτη Γεωργίου Κουτάντου. Λειτουργεί ταυτόχρονα Mουσειακός και Eργαστηριακός χώρος και είναι το αποτέλεσμα είκοσι χρόνων ενασχόλησης με τη γλυπτική. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν στις 14 Μαρτίου 2010.

Συγκεκριμένα στην Αξό Μυλοποτάμουμία ώρα από τις πόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, μέσα στο φυσικό περιβάλλον, εκτίθενται σε ένα διώροφο νεόκτιστο χώρο 300 τ.μ., περισσότερα από εκατό γλυπτά, χειροποίητα έργα τέχνης από ένα σφυρί και ένα σκαρπέλο.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, από το 2009, αποτελεί έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο υψηλών προδιαγραφών, περίπου 1000 τ.μ. ο οποίος, μετά από τις εργασίες επέκτασης και πλήρους αναστήλωσής του, συμπλήρωσε την παλιά Δημοτική Πινακοθήκη «Λ.Κανακάκις» (1992) και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας (1995).

Διαθέτει μία μόνιμη συλλογή περίπου 650 έργων. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα της δουλειάς του Ρεθύμνιου καλλιτέχνη Λευτέρη Κανακάκι και έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής πραγματικότητας από το 1950 ως σήμερα.

Οικία Νίκου Ξυλούρη

Στην κεντρική πλατεία των Ανωγείων μπορεί κανείς να επισκεφθεί το ταπεινό σπίτι του Νίκου Ξυλούρη, του διασημότερου λυράρη του νησιού, του Αρχάγγελου της Κρήτης. Το σπίτι – μουσείο είναι ουσιαστικά ένα μικρό δωμάτιο όπου υπάρχουν κειμήλια και φωτογραφίες του θρυλικού «Ψαρονίκου» και το οποίο έχει διαμορφώσει η αδερφή του Ζουμπουλιά, η οποία απεβίωσε το 2016.

Αυτό το σπίτι έχουν επισκεφτεί χιλιάδες Έλληνες για τους οποίους η φωνή του Ξυλούρη είναι σύμβολο ελευθερίας αλλά και ήθους .

Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Το Τέμενος Μασταμπά, με την ιδιάζουσα αρχιτεκτονική των 9 τρούλων, τα συνεχόμενα κελιά, το «Ηγουμενείο» και τον περιβάλλοντα χώρο του αποτελεί αυτό καθ’ αυτό μνημείο της πόλης του Ρεθύμνου. Έχει παραχωρηθεί στο Μ.Γ.Φ.Ι. με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης και την εκτέλεση της σχετικής μουσειολογικής μελέτης, λειτουργεί ως Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου – Γουλανδρή Φ.Ι.

Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου

Το Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου φιλοξενείται σε μια βενετσιάνικη έπαυλη του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο Νότιο άκρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Χρωμοναστηρίου του Δήμου Ρεθύμνου και στις βόρειες παρυφές του όρους Βύρσινα, σε υψόμετρο 380 μ. Κατασκευάστηκε το 1610 και αποτέλεσε τη θερινή κατοικία οικογένειας Βενετών ευγενών με την επωνυμία «Claudiο». Οι εξοχικές κατοικίες των Ενετών είχαν αγροκτηνοτροφικό κυρίως χαρακτήρα και τυπολογία που περιελάμβανε, το αρχοντικό κύριο κτίσμα, καταλύματα για τους εργάτες, αποθήκες και στάβλους.

Συνολικά το κτίριο διαθέτει οχτώ (8) ξεχωριστές αίθουσες με εκθέματα και στολές από διάφορες περιόδους της Στρατιωτικής Ιστορίας. Αρχικά, στο ισόγειο υπάρχουν δύο αίθουσες με οπλισμό από την Ελληνική επανάσταση κατά των Τούρκων (1821), τον Μακεδονικό αγώνα (1904-1908), τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) και από τον Α’ (1914-1918) και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (1940-44). Ακόμη στις αίθουσες αυτές απαντάται βενετσιάνικο πατητήρι και εσωτερικό τζάκι στον χώρο, που κατά την ενετική περίοδο, αποτελούσε το χώρο διαμονής του εργατικού προσωπικού της έπαυλης.

Αυτή ήταν η μικρή μας βόλτα στα μουσεία του νομού ….

πάμε και το καθιερωμένο drone βιντεάκι

χειμώνας στο Ρεθυμνο from georgios georgiou on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: