Ηλίου πόλης …(drone)

Η Ηλιούπολη είναι δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, στο νομό Αττικής. Βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα της Αθήνας, συνορεύει με το δήμο Βύρωνα, βορειοδυτικά με το δήμο Δάφνης-Υμηττού, δυτικά με τους δήμους Αγίου Δημητρίου και Αλίμου, νότια με το δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης και ανατολικά με τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Απέχει περίπου 6,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, με μέσο υψόμετρο 150 μέτρα.

Σχετική εικόνα

Στην αρχαιότητα, η περιοχή ήταν γνωστή ως Δήμος Ευωνύμου, ένας από τους δέκα δήμους της αρχαίας Αθήνας. Αρχαιολογικές ανασκαφές, επιβεβαιώνουν μυκηναϊκούς οικισμούς, με πολυπληθή ευρήματα. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η περιοχή ακολουθεί την πορεία της πόλεως των Αθηνών. Κατακτητές, διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Βυζαντινοί, Φράγκοι, Καταλανοί, Βενετσιάνοι, Τούρκοι. Κατά την Τουρκοκρατία αφέντης ήταν ο Καρρά-Αλή, από τον οποίο πήρε το όνομα η περιοχή-τσιφλίκι του. Από το 1830 και αφού πέρασε από διαδοχικούς ιδιοκτήτες, κατέληξε το 1922 στον κτηνοτρόφο Αλ. Νάστο σύμφωνα με τον οποίο, το κτήμα που αγόρασε ήταν περίπου 13.000 τ.μ. και περιελάμβανε όλο το σημερινό δήμο, το δασικό χώρο του Υμηττού, την Αργυρούπολη και τμήμα του Δήμου Αλίμου. Οι κληρονόμοι του, ακόμα και σήμερα βρίσκονται στα δικαστήρια με το ελληνικό δημόσιο. Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες.

ilioupoli

Την σημερινή της μορφή, η πόλη οφείλει κυρίως στον κρητικό Παύλο Δρανδάκη, ο οποίος σπούδασε στην Ηλιούπολη του Καΐρου στην Αίγυπτο. Όταν το 1924 επέστρεψε στην Αθήνα, μέσω του οικοδομικού του συνεταιρισμού, αγόρασε από το Νάστο 1030 στρέμματα και τα οικοπεδοποίησε. Ονόμασε την πόλη Ηλιούπολη, απαθανατίζοντας τον τόπο των νεανικών του χρόνων και σπουδών. Στην αρχή κατασκευάστηκαν κυρίως εξοχικές κατοικίες μεγαλοαστών, με κήπους και ανεμόμυλους. Κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής ήταν τα πολλά βοσκοτόπια και άφθονα ρεύματα.

Το 1928 αποσπάστηκε από την κοινότητα του Αγ. Δημητρίου και απετέλεσε ξεχωριστή κοινότητα. Τότε δεν υπερέβαινε τους 1500 κατοίκους. Στους δρόμους δόθηκαν ονομασίες το 1945, και ηλεκτροφωτισμός έφτασε το 1948. Το 1964 ανακηρύχθηκε δήμος. Στην απογραφή του 2001 είχε περίπου 76.000 κατοίκους. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από αρκετό πράσινο και υψηλής ποιότητας  ρυμοτομία στο μεγαλύτερο μέρος της. Υπάρχουν πάρα πολλές πλατείες μεταξύ των οποίων και πέντε κυκλικές καθεμία από τις οποίες αποτελεί ένα κέντρο των καμπύλων δρόμων που χαρακτηρίζουν την Ηλιούπολη. Η πόλη είναι πλήρως οργανωμένη με ιδιαίτερη παρουσία στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού.

    

MY HOME from georgios georgiou on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: