Κάθε πέρσι και καλύτερα ?

Άλλη μια χρονιά έφυγε, άλλη μια χρονιά που οι περισσότεροι από μας αποχαιρετάμε με γαμωσταυρίδια και αφορισμούς. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, στο τέλος κάθε χρόνου άκουγα από παντού το ίδιο ρεφραίν: «Κάθε πέρσι και καλύτερα». Κανείς δεν ήταν ικανοποιημένος με τη χρονιά που τελείωνε, αλλά παραδόξως όλοι καλοδέχονταν τον νέο χρόνο, ελπίζοντας ότι θα έφερνε την αλλαγή. Λες και ο νέος χρόνος ήταν ένας τύπος με μαγικό ραβδάκι, που θα μεταμόρφωνε μεμιάς τα σκατά σε χρυσάφι.

Σχετική εικόνα

Ίσως είμαστε κι εμείς λίγο αχάριστοι. Σε εποχές οικονομικής ευρωστίας, στραβομουτσουνιάζαμε με τη φορολογία ή με κάποιες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και γκρινιάζαμε ότι «κάθε πέρσι και καλύτερα». Κι όμως, εκείνο το πέρσι ήταν μια χαρά – αλλά εμείς το στέλναμε κακήν κακώς στη λήθη, για να το θυμηθούμε και πάλι την επόμενη χρονιά και να πούμε «ααααα, πρόπερσι ήταν πολύ καλή χρονιά, καμία σχέση με την κωλοχρονιά αυτή, κάθε πέρσι και καλύτερα».

Αποτέλεσμα εικόνας για η πιο άτυχη χρονιά στην ιστορία

Από την άλλη είναι κατανοητό όταν βιώνουμε μια απώλεια  σε φυσική παρουσία ή έχουμε μια μεγάλη αποτυχία , αλλά γενικά ….νομίζω ότι πρόκειται για κατασκευαστικό λάθος: Ο άνθρωπος από τη φύση του δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος με αυτό που έχει και θέλει πάντα το κάτι παραπάνω. Αν υποθέσουμε ότι μας έφτιαξε ο Θεός, τότε έχει πολλή δουλειά να κάνει όταν η ανθρωπότητα αυτοκαταστραφεί και κληθεί να φτιάξει το μοντέλο «Άνθρωπος 2.0» (προσωπικά θα ήθελα να εισηγηθώ ένα διακοπτάκι on/off στον σβέρκο, για να εξαλειφθούν οι αϋπνίες και οι δυσκολίες στο πρωινό ξύπνημα), ενώ αν πιστέψουμε τη θεωρία της Εξέλιξης, τότε απλά πρέπει να περιμένουμε μερικά εκατομμύρια χρόνια μέχρι να διορθωθεί από μόνο του το λάθος.

Αν νομίζεις ότι το 2018 ήταν μια κακή χρονιά, πού να δεις τι τράβηξαν οι άνθρωποι κάποτε

Οι αρκετά διαβασμένοι θα μπορούσαν να απαντήσουν πως αυτή ήταν το 1349, η χρονιά που η βουβωνική πανώλη έκανε το είδος μας ν’ αναστενάξει, ειδικά στην Ευρώπη, που πέθανε ο μισός πληθυσμός. Αλλά ούτε και το 1918, όταν η πανδημία της ισπανικής γρίπης προσέβαλε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως επισημαίνει σήμερα το Science Magazine, η χειρότερη χρονια για να ζει κανείς ήταν το 536 μ.Χ.

Αποτέλεσμα εικόνας για η πανώλη του ιουστινιανού

Οι ιστορικοί του Μεσαίωνα χαρακτηρίζουν την εν λόγω εποχή «Σκοτεινή» και πώς να μην είναι, αφού στην κυριολεξία όλα σκοτείνιασαν εξαιτίας μιας σαρωτικής ηφαιστειακής έκρηξης στην Ισλανδία που σήκωσε τεράστιες ποσότητες στάχτης στον ουρανό. Η στάχτη με τη σειρά της έγινε μυστηριώδης ομίχλη που έκρυψε για τουλάχιστον 18 μήνες τον ήλιο από πολλά μέρη του πλανήτη. Οι συνέπειες, ανυπολόγιστες. Γιατί δεν ήταν μόνο πως οι άνθρωποι υπέφεραν από ατέλειωτο σκοτάδι, αλλά ακόμα χειρότερα, τόποι ολόκληροι απο την Ασια μέχρι την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή πάγωσαν, οι σοδειές καταστράφηκαν κι ο λιμός δεν άργησε να εξαπλωθεί. Πέντε χρόνια αργότερα, η βουβωνική πανώλη έκανε την πρώτη της «μεγάλη» εμφάνιση. Έμεινε στην ιστορία ως η Πανώλη του Ιουστινιανού, η οποία εξολόθρευσε περίπου 25-50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Σχετική εικόνα

Για χρόνια οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τι ήταν αυτό που σκοτείνιασε τον κόσμο πριν 1480 περίπου χρόνια, οδηγώντας τον στη χειρότερη ίσως στιγμή να είσαι ζωντανος από καταβολής του. Σύμφωνα όμως με μία έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge πριν μερικούς μήνες, η αιτία ήταν αυτή η ηφαιστειακή έκρηξη.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θ’ ακούσει κάποιον να λέει πως «ζούμε στις πιο μαύρες εποχές της ιστορίας» και να το εννοεί, ενημέρωσέ τον τι έπαθαν οι προγονοί μας το μακρινό 536. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και χειρότερα.

this is our home from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.

 

Καλή χρονιά!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: