Κυψέλη : Η αριστοκρατία επιστρέφει (drone)

Η Κυψέλη, μια γειτονιά που διακρίνεται για το πολύχρωμο και πολυπολιτισμικό της πρόσωπο, αποτελεί αναμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας. Για δεκαετίες ήταν μία από τις πιο αριστοκρατικές περιοχές της Αθήνας, βρισκόταν στο επίκεντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης, ενώ υπήρξε τόπος κατοικίας πολλών ηθοποιών.

Η πάλαι ποτέ «αριστοκράτισσα» της Αθήνας και μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, άρχισε να υποβαθμίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η μετακόμιση αρκετών κατοίκων της στα προάστια και η εισροή μεταναστών συνέβαλαν στη δημιουργία της αίσθησης ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη περιοχή.

17050169_303

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αλλάζει κάτι. Οι ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι της πόλης που επιλέγουν να μετακομίσουν εδώ, ανακαλύπτουν μια γειτονιά που ούτε καν φαντάζονταν. Νέοι άνθρωποι στήνουν τα νοικοκυριά τους και σοβαροί επαγγελματίες ανοίγουν καινούργια μαγαζιά που σφύζουν καθημερινά από ζωή.

Πολλοί παλιοί, αλλά και νέοι κάτοικοι, θα σας πουν ότι η Κυψέλη είναι μια γειτονιά με την οποία δένεσαι εύκολα και δύσκολα την αλλάζεις. Τα σημάδια της αλλοτινής της αίγλης παραμένουν εμφανή σε διάφορες γωνιές της.

Αν είστε από αυτούς που τους αρέσει να λιώνουν σόλες στους δρόμους της πόλης, θα ανακαλύψετε υπέροχα νεοκλασικά, Bauhaus και Art Deco πολυκατοικίες, καθώς και ενδιαφέροντα πολιτιστικά στέκια, όπως το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ένας χώρος τέχνης, όπου τεχνίτες συναρμολογούσαν κάποτε ασπρόμαυρες τηλεοράσεις) και ο Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια (στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό του ’30 όπου έζησε ο Καραγάτσης).

Επιπλέον, μετά από πολλές περιπέτειες, το «στολίδι» της Φωκίωνος Νέγρη, η Δημοτική Αγορά, έχει πλέον ανακαινιστεί και είναι έτοιμη να μετατραπεί σε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα δημιουργίας.

Πολύ ξεχωριστή είναι και η αναβαθμισμένη πλατεία του Αγίου Γεωργίου, η οποία μοιάζει να έχει διατηρήσει την ατμόσφαιρα που χαρακτήριζε τις αθηναϊκές γειτονιές του μακρινού παρελθόντος. Εκεί θα βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα, νέα αλλά και κλασικά μαγαζιά, που θα σας κάνουν να έρθετε ξανά και ξανά.

Τα ιστορικά στέκια

Au Revoir

au_revoir

Το Au Revoir στην Πατησίων αποτελεί ζωντανό θρύλο της νυχτερινής διασκέδασης στην πόλη, αφού λειτουργεί από το 1958. Πρόκειται για το παλιότερο bar της Αθήνας, το οποίο σχεδίασε ο διεθνούς φήμης Έλληνας αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος.

Κατά τη δεκαετία του ’60 αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το καλλιτεχνικό κοινό της πόλης, το οποίο το τιμούσε για ένα ποτό μετά το θέατρο ή το σινεμά. Το ξύλο είναι το κυρίαρχο στοιχείο στο χώρο με τους επενδυμένους τοίχους και τα φωτιστικά από ψάθα να κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Σήμερα τα ηνία του έχουν περάσει στη δεύτερη γενιά ιδιοκτητών, τα μέλη της οποίας συνεχίζουν με μεράκι την παράδοση αυτού του ρετρό χώρου. Το ουίσκι παραμένει στις σταθερές αξίες της μπάρας μέχρι σήμερα.

Κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960 η Φωκίωνος Νέγρη υπέκυψε στον οικοδομικό οργασμό, καθώς οι μονοκατοικίες και τα διώροφα σπίτια έδωσαν τη θέση τους σε πολυώροφες πολυκατοικίες, που υψώθηκαν και στις δύο πλευρές της. Σταδιακά άλλαξε μορφή, συγκέντρωσε την ανώτερη και μεσαία τάξη και εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας.

Την δεκαετία του 1960 μετατράπηκε σε έναν κεντρικό δρόμο της Κυψέλης, που έγινε διάσημος για τη νυχτερινή ζωή του. Στα κέντρα διασκέδασης, τα κλαμπ, τα καφενεία, τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία της σύχναζαν πολλοί επώνυμοι της εποχής. Μεταξύ αυτών, αξίζει να αναφέρουμε τα καφε-ζαχαροπλαστεία Σελέκτ, Οριεντάλ, Φλόκα, Λαμέρα, το κέντρο διασκέδασης Ιγκλού, το νάιτ κλαμπ Κουίντα, το ροκ κλαμπ Top Hat, το εστιατόριο Θράκα. Μάλιστα, το ζαχαροπλαστείο Σελέκτ, που λειτουργεί στη γωνία με την Επτανήσου από το 1945, αποτέλεσε το στέκι μιας μεγάλης κινηματογραφικής και θεατρικής παρέας με προεξέχοντες τον Νίκο Τσιφόρο, τον Αλέκο Σακελλάριο, τον Κώστα Πρετεντέρη, τον Ορέστη Λάσκο, τον Βασίλη Αυλωνίτη, τον Νίκο Σταυρίδη κ.ά.. Σημαντικός πόλος νυχτερινής ζωής ήταν και το κέντρο Ιγκλού που φιλοξένησε το συγκρότημα των «Φόρμιξ», στο οποίο έπαιζαν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Ντέμης Ρούσος, πριν ξεκινήσουν τη διεθνή καριέρα τους.

κυψελη from georgios georgiou on Vimeo.

 

Από τα πρώτα νυκτερινά κέντρα της Αθήνας ήταν η Κουίντα του Μπάμπη Μουτσάτσου, η οποία  είχε γίνει αγαπημένο στέκι γνωστών Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών που επισκέπτονταν την Ελλάδα. Στη σκηνή της εμφανίσθηκαν πολύ γνωστά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως ο Λούτσιο Ντάλλα. Σημείο αναφοράς αποτελούσε και το φωτογραφείο “Ελίτ” στην οδό Θήρας, με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των αστέρων του κινηματογράφου στη βιτρίνα του.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: