Πάρνηθα με drone

Πόσο καλά γνωρίζουμε την Πάρνηθα; Προτού ανηφορίσουμε,  μαθαίνουμε ότι είναι το μεγαλύτερο σε έκταση αλλά και το υψηλότερο του νομού. Βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. βόρεια του κέντρου της Αθήνας και απαρτίζεται από 16 κορυφές άνω των 1.000 μ. –με ψηλότερη την Καραβόλα στα 1.413 μ.–, 46 πηγές συνεχούς ροής, σπήλαια και βάθρα…

parnis1 from georgios georgiou on Vimeo.

 

Αποτελεί επίσης κεντρική αρτηρία για τη διέλευση προς τον Βορρά, αφού το εθνικό μονοπάτι 22, που περνάει από το Μπάφι, οδηγεί στον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα, ενώ καταλήγει στον Παρνασσό.

 Η ανάβαση στην Πάρνηθα  έχει αγχολυτική επίδραση

Από τα βόρεια φαίνεται πως ήρθαν και οι λύκοι που εμφανίστηκαν ξανά τον τελευταίο καιρό στην Πάρνηθα, μετά τη σχεδόν καθολική εξαφάνισή τους λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007.

Σχετική εικόνα

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, οι πληγές του βουνού είναι ακόμη ανοιχτές, ωστόσο η φύση αντιστέκεται όσο μπορεί· μαζί της και όσοι αγαπούν το βουνό και αγωνίζονται καθημερινά για τη φροντίδα και την προστασία του. Μια γνωριμία με τους ανθρώπους του καταφυγίου Μπάφι (που ξαναφτιάχτηκε) είναι αρκετή για τα σχετικά συμπεράσματα.

 Η θέα από το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας συναρπάζει

Καταφύγιο Μπάφι – Σκίπιζα
Ολόκληρη η διαδρομή, σε πυκνό ελατόδασος, έχει καλή σηματοδότηση και είναι κυκλική, με συνολικό μήκος 8 χλμ. (περίπου 3 ώρες, βαθμός δυσκολίας 2/5). Είναι η ωραιότερη ίσως διαδρομή της Κεντρικής Πάρνηθας. Από το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας δε, η θέα είναι φανταστική.

Καταφύγιο Μπάφι – Μόλα
Αν και στο οροπέδιο της Μόλας μπορείτε να φτάσετε και με το αυτοκίνητο (γεγονός που συνεπάγεται αρκετή πολυκοσμία τα σαββατοκύριακα), ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε το σημείο είναι πεζοπορώντας ανάμεσα στα έλατα και αφού περάσετε από τις πηγές Κορομηλιά και Μεσιανό Νερό. Η σηματοδότηση είναι καλή, κυρίως με κόκκινα σημάδια, ενώ το σύνολο της διαδρομής –συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής στο Μπάφι– φτάνει στα 8,3 χλμ. (περίπου 2,5 ώρες, βαθμός δυσκολίας 2/5).

photo-1920x1074-min

Γύρος της Χαράδρας της Χούνης
Πρόκειται για την πιο γνωστή ανάβαση της Πάρνηθας, η οποία όμως χρειάζεται λίγη παραπάνω μελέτη κι εμπειρία (7,2 χλμ., 4 ώρες, βαθμός δυσκολίας 3/5). Έχει ωστόσο κάποια σημεία που θα σας μείνουν αξέχαστα, όπως η θέα από την κορυφή Φλαμπουράκι. Η δε επιστροφή θυμίζει την άγρια ομορφιά των Λευκών Ορέων. Για φαγητό και ξεκούραση αυτή η διαδρομή εξυπηρετείται από το καταφύγιο Φλαμπούρι.

 Στάση για ανασυγκρότηση στα καταφύγια του βουνού

Βούντιμα – Αγία Μαρίνα
Εύκολη, μικρή, υπέροχη (3,2 χλμ., 1,5 ώρα, βαθμός δυσκολίας 1/5). Και το κυριότερο: μπορείτε να την κάνετε και όσοι δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, καθώς αρχίζει και τελειώνει πολύ κοντά στη στάση Αυλώνας του προαστιακού σιδηροδρόμου. Γιατί να έρθετε σε τούτη την πλευρά του βουνού; Για την πολύ ενδιαφέρουσα θέση Βούντιμα, όπου παλιά υπήρχαν θερινές κατοικίες κτηνοτρόφων, αλλά και για να δείτε τις δύο βραχοσπηλιές και λίγο πιο κάτω τη χτισμένη σε βράχο εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (12ος αι.).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: