aristocracy και νεοπλουτισμός ( βίντεο)

Ένα από τα πιο φροντισμένα και κοσμοπολίτικα προάστια της Αθήνας, η Γλυφάδα, βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση μόλις μισής ώρας από το κέντρο της Αθήνας. Ιδανικός τόπος κατοικίας για αυτούς που αγαπούν τη θάλασσα, αλλά και αγαπητός προορισμός για διασκέδαση και αγορές. Κοντά στις γραμμές του τραμ βρίσκεται το κέντρο της αγοράς με επώνυμα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ.

aristocracy from georgios georgiou on Vimeo.

 

Ανακαλύψτε τις πολλές επιλογές στους γύρω δρόμους, όπως στη Ζησιμοπούλου, στη Μεταξά, στην Κύπρου, στη Λαμπράκη και φυσικά στην παραλιακή (Ποσειδώνος). Εδώ βρίσκονται τα μεγαλύτερα beach clubs και οι πίστες της πόλης. Όμορφη στάση για βόλτα και καφέ είναι και η μαρίνα της Γλυφάδας, από τις πιο παλιές της Αττικής. Το σημερινό όνομά της οφείλεται στα γλυφά νερά των πηγαδιών της περιοχής, ενώ παλαιότερα ονομαζόταν Αιξωνή, λόγω της μεγάλης ποσότητας αιξωνικής τρίγλης, του σημερινού μπαρμπουνιού, που αλιευόταν στην περιοχή.

Γλυφάδα

Οk ! Αυτά θα τα διαβάσετε και σε οδηγούς τουριστικούς ή τοπικούς διανθισμένα με wow φωτογραφίες ..

Ο νεοπλουτισμός της Γλυφάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, πεθαίνει αργά και σταθερά, και πολύ δύσκολα θα ανακάμψει. Τουλάχιστον όχι με το πρόσωπο που είχε μέχρι σήμερα, το πρόσωπο δηλαδή του εγωιστή που θεώρησε πως η καλοπέρασή του μπορεί να κρατήσει για πάντα, με τον ίδιο να φυτοζωεί εις βάρος των άλλων. Για τους απλούς κατοίκους της περιοχής, αυτούς που χωρίς να φταίνε ζουν με τη ρετσινιά του νεόπλουτου, δεν θα αλλάξει τίποτα. Ίσως οι -πλέον νεόπτωχοι- γείτονές τους πάρουν ένα μάθημα από αυτούς και καταφέρουν εν τέλει, να ορθοποδήσουν.

Γλυφάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως για πολλά χρόνια, η ευρύτερη περιοχή των νοτίων ζούσε ουσιαστικά από το Αεροδρόμιο στο Ελληνικό και την Αμερικανική βάση. Οι δραστηριότητες για τις οποίες μιλάμε παραπάνω εμφανίστηκαν όταν αυτά έφυγαν από την περιοχή. Ο νεοπλουτισμός έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα ’80s, για να συνεχίσει -με την πολύ σημαντική βοήθεια που προσέφερε η εμφάνιση των lifestyle περιοδικών και εκπομπών- δυναμικά στα ’90s, μέχρι να δεχτεί το πρώτο μεγάλο πλήγμα που δεν ήταν άλλο από το χρηματιστηριακό κραχ του 1999.

Γλυφάδα

Το μεγάλο μπαμ, ό,τι αφορά στον νεοπλουτισμό στην περιοχή έγινε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Εκεί υπήρξαν τα πρώτα σημάδια νεοπλουτισμού. Εκείνη την εποχή έβγαινες έξω στην πόλη και έβλεπες αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, στα εστιατόρια έμπαινε κόσμος με ακριβά ρούχα και πούρα (Cohiba και Montecristo) πάνω στα τραπέζια ακουμπούσαν, σε εμφανές σημείο, μπρελόκ ακριβών αυτοκινήτων (Ferrari, Porsche, Lamborghini), έβλεπες κόσμο να παραγγέλνει στα εστιατόρια χωρίς να κοιτά καν τον κατάλογο, να πληρώνει χωρίς να βλέπει τον λογαριασμό και, γενικά, από το όλο στήσιμό τους στον χώρο διέκρινες πως οι συγκεκριμένοι ήταν νεόπλουτοι

Γλυφάδα

Πώς στο καλό βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι άξεστοι άνθρωποι με πολλά χρήματα;

Με πολύ απλούς τρόπους. Οι περισσότεροι από αυτούς ασχολήθηκαν με τις επενδύσεις. Γνώριζαν πως δουλεύει το τραπεζικό σύστημα, το οποίο τότε ήταν τρομερά ελαστικό, ο καθένας μπορούσε να πάρει δάνειο, το εκμεταλλεύτηκαν και αυτά τα λεφτά βγήκαν στην αγορά. Έπαιρναν δάνεια για να κάνουν επενδύσεις σε διάφορους τομείς και από αυτά τα χρήματα, το 30% πήγαινε πραγματικά στην επένδυση και τα υπόλοιπα γίνονταν αυτοκίνητα, βίλες, ταξίδια και διασκέδαση

Γλυφάδα

Μια βόλτα στη Γλυφάδα είναι αρκετή για να σε πείσει πως όλα έχουν αλλάξει. Η παλιά της αίγλη έχει πάει περίπατο και όλα δείχνουν πλαστικά. Τα χαμόγελα, τα ξενύχτια, οι μπλαζέ συμπεριφορές, όλα για το θεαθήναι μιας και οι περισσότερες -όχι όλες για να λέμε την αλήθεια- τσέπες δεν έχουν πολλά περισσότερα χρήματα από τις δικές σου. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μου περιέγραψε ένας φίλος μου που δουλεύει σε κλαμπ της περιοχής. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και προσπαθούν να πιουν τζάμπα επειδή γνωρίζουν τον μάνατζερ από τον παλιό καλό καιρό που όλα ήταν κομπλέ. Με τα πολλά, καταφέρνουν να πιουν υποσχόμενοι πως θα επιστρέψουν για να πληρώσουν άλλη μέρα». Ειλικρινά, δεν μου κάνει καμία εντύπωση αυτό.

Γλυφάδα

«Υπάρχει τύπος, παλιός πελάτης, που πλέον έχει οικονομικά προβλήματα. Έρχεται συχνά, παραγγέλνει μπουκάλι βότκα Belvedere -όχι καμιά φτηνή- και στο τέλος μας λέει πως δεν έχει λεφτά και του κρατάμε τεφτέρι. Την άλλη φορά, ήρθε να μας πληρώσει με δολάρια». Oι millennials νεόπλουτοι της περιοχής προσπαθούν να απαρνηθούν την αλήθεια και συνεχίσουν να ζουν ξοδεύοντας όσα ξόδευαν οι γονείς τους, τις εποχές που είχαν λεφτά. Κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε θα μπορούν να «πιστολιάζουν» τα μαγαζιά της περιοχής βασιζόμενοι στις παλιές σπατάλες που έκαναν σε αυτά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: