Έλληνες – σειρά -3 :Δημήτρης Νάκας ( Νανόπουλος ) , ο Βορειοηπειρώτης σταρ της κοσμολογίας

Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, απ’ όπου απέκτησε διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών.

Portrait_Dimitris-Nanopoulos-2018

Επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του CERN της Γενεύης. Διετέλεσε ερευνητής στην École Normale Supérieure στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το 1989 εκλέχθηκε καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Τέξας A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος καθηγητής και από το 2002 κάτοχος της έδρας Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον του Τέξας.

Αποτέλεσμα εικόνας για δημήτρης νανόπουλος βόρειος ηπειρος

Είναι συγγραφέας 15 βιβλίων και άνω των 680 πρωτότυπων εργασιών, που όλες τους δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά με κριτές και υψηλό παράγοντα επιρροής. Έχει πάνω από 48.480 ετεροαναφορές, γεγονός που τον κατατάσσει μεταξύ των πιο επιδραστικών επιστημόνων της εποχής μας. Το 1996 του απονεμήθηκε ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ το 1999 και το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας. Το 2006 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Ενρίκο Φέρμι της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (SIF).

Από το 1988 είναι εταίρος της Αμερικανικής Κοινότητας Φυσικών και από το 1992 μέλος της Ιταλικής Κοινότητας Φυσικών. Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2010 και από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2015 υπήρξε Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN). Από το 2005 έως το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) και από το 2005 έως το 2006 Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Όπως σε πολλές περιπτώσεις διάφορες πόλεις και περιοχές ερίζουν για την καταγωγή του μεγάλου αυτού επιστήμονα . Ο Βόλος το Άργος η Παλλήνη στην Αττική και πολλά αλλά μέρη θεωρούν ότι είναι τέκνο της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Την απάντηση όμως έδωσε ο ίδιος «Οχι, δεν είμαι Πελοποννήσιος. Γεννήθηκα το 1948 και μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά είμαι Βορειοηπειρώτης και μάλιστα Βλάχος. Νάκας ήταν το αυθεντικό επώνυμο του παππού μου προτού φύγουμε από την Αλβανία». Ο παππούς μου, ο Δημήτρης Νάκας, στις αρχές του 20ού αιώνα είχε μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη. Τον Μάρτιο του 1914, όταν έμαθε ότι είχε ξεκινήσει ο Βορειοηπειρωτικός αγώνας, καθώς είχε πολύ πάθος για την πατρίδα του και μια τρελή ματιά για τη ζωή, παράτησε τα πάντα, πήρε το πλοίο και επέστρεψε στην Ελλάδα. Ένιωθε ότι όφειλε να συμμετέχει σε αυτό τον αγώνα. Τότε άλλαξε το επώνυμό του από Νάκας σε Νανόπουλος, επειδή, όπως έλεγε, ακουγόταν πιο ελληνικό ,στις αρχές του 1916, γεννήθηκε ο πατέρας μου Βάιος, στο Σέλσι της Βορείου Ηπείρου. Εννέα μήνες αργότερα, ο παππούς μου Δημήτρης Νανόπουλος σκοτώθηκε, και έτσι ο πατέρας μου δεν τον γνώρισε ποτέ.. Η καταγωγή της μητέρας μου Βασιλικής Κορασίδη είναι απο την Κέα (κάποιοι συγγενείς της είχαν τα γνωστά καταστήματα ηλεκτρικών ειδών). »

Δείτε παρακάτω μια εκπληκτική του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση στην εκπομπή στα ”Άκρα” της Β. Φλέσσα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: