Το μήνυμα..( βίντεο )

Τα 42 χρόνια στο διάστημα κλείνουν  αντίστοιχα τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 της NASA. Πρόκειται για τα μακροβιότερα διαστημόπλοια της ανθρωπότητας, τα οποία έχουν ταξιδέψει πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο σκάφος- και, παρά τις αποστάσεις και τα χρόνια, συνεχίζουν να επικοινωνούν καθημερινά με τη NASA.

Ήδη έχουν περάσει την ηλιόπαυση , δλδ το σημείο που υπάρχει η παραμικρή επίδραση του άστρου μας και καλπάζουν στο αχανές διάστημα .

voyager-1-nasa

Κάθε σκάφος περιέχει έναν χρυσό δίσκο με ήχους, εικόνες και μηνύματα από τον πλανήτη μας- και, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της NASA, μπορεί κάποια στιγμή, στο πολύ μακρινό μέλλον, να είναι τα μόνα που θα απομένουν από τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Το πρώτο μήνυμα ειρήνης και φιλίας της ανθρωπότητας προς το Σύμπαν είναι τυπωμένο σε δύο επίχρυσα πλακίδια από αλουμίνιο. Η ιδέα ανήκε στους Έρικ Μπέρτζες και Ρίτσαρντ Χόγκλαντ, την οποία και ανέπτυξαν στον Καρλ Σάγκαν.

Η NASA συμφώνησε και παραχώρησε στον Σάγκαν τρεις εβδομάδες για να συγκροτήσει ένα μήνυμα. Μαζί με το Δρα Φρανκ Ντρέικ επεξεργάστηκαν το μήνυμα και οι πινακίδες σχεδιάστηκαν από τη τότε σύζυγο του Σαγκάν, Λίντα Σάλτζμαν Σαγκάν.

Η πρώτη πινακίδα εκτοξεύτηκε στο διάστημα με το Πάιονηρ 10 στις 2 Μαρτίου του 1972, και η δεύτερη ακολούθησε στις 5 Απριλίου 1973 με τον Πάιονηρ 11.

Οι πινακίδες παρουσιάζουν τα εξής:

1) Υπέρλεπτη μετάβαση του ουδέτερου υδρογόνου

Στην επάνω αριστερή γωνία απεικονίζεται σχηματικά η υπέρλεπτη μετάβαση του ουδέτερου υδρογόνου, του πιο άφθονου χημικού στοιχείου στο σύμπαν. Κάτω από αυτό το σύμβολο είναι μια μικρή κάθετη γραμμή που αντιπροσωπεύει το δυαδικό ψηφίο του αριθμού 1.

Η αναστροφή σπιν του ηλεκτρονίου ενός ατόμου υδρογόνου από σπιν πάνω σε σπιν κάτω μπορεί να θεωρηθεί ως μονάδα του μήκους (μήκος κύματος, 21 cm), καθώς επίσης και ως μονάδα του χρόνου (συχνότητα, 1.420 MHz). Με τη βοήθεια των δυο αυτών μονάδων εκφράζονται και ερμηνεύονται όλες οι μετρήσεις στις υπόλοιπες εικόνες.

2) Άνδρας και Γυναίκα

Στην δεξιά μεριά απεικονίζονται η μορφή ενός άνδρα και μιας γυναίκας μπροστά από το διαστημικό σκάφος. Δυο παράλληλες γραμμές στα δεξιά οριοθετούν το ύψος της γυναικείας φιγούρας, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται ο αριθμός 8 σε δυαδική μορφή. Εάν πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό 8 με το μήκος που χαρακτηρίσαμε προηγουμένως λαμβάνουμε 8 * 21 cm = 168 cm.

Το υψωμένο δεξί χέρι του άνδρα θεωρείται ως φιλικός χαιρετισμός και σημάδι καλής θέλησης. Επίσης απεικονίζεται η λεπτομέρεια των άνω άκρων των ανθρώπων που μπορούν να καμφθούν και ο αντίχειρας που βοήθησε σημαντικά την εξέλιξη του ανθρώπου.

message from air mag team on Vimeo.

 

3) Σχετική θέση του ήλιου στο γαλαξία και σε σχέση με 14 Πάλσαρς

Στο αριστερό μέρος απεικονίζεται ένα ακτινωτό σχέδιο με 15 γραμμές που ξεκινούν από το ίδιο κέντρο. Οι 14 γραμμές περιλαμβάνουν στο μήκος τους δυαδικούς αριθμούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την περίοδο 14 γνωστών σε εμάς Πάλσαρ. Τα μήκη των 14 γραμμών παρουσιάζουν τις σχετικές αποστάσεις των Πάλσαρς από τον ήλιο του ηλιακού μας συστήματος.

Ένα σημάδι στο τέλος κάθε γραμμής δίνει την συντεταγμένη στον κάθετο άξονα Ζ του γαλαξιακού συστήματος αναφοράς. Οι 14 Πάλσαρς επιλέχθηκαν με το σκεπτικό, ότι μερικοί Πάλσαρς μπορεί να μην είναι ορατοί από τη θέση μέσα στο Γαλαξία που θα έχουν τα όντα που θα ανακαλύψουν το μήνυμα. Έτσι η πολλαπλότητα επιλογών αυξάνει τις πιθανότητες σωστής ερμηνείας.

Η 15η γραμμή, που εκτείνεται πίσω από τις μορφές των ανθρώπινων όντων, δίνει την απόσταση του Ήλιου από το κέντρο του Γαλαξία.

4) Ηλιακό σύστημα

Στο κατώτατο σημείο της πινακίδας απεικονίζεται το ηλιακό σύστημα καθώς και μια μικρή εικόνα του διαστημικού σκάφους. Η τροχιά του ξεκινάει από την Γη περνάει από τον Δία και εγκαταλείπει το ηλιακό σύστημα.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου δίνουν επίσης άλλη μια ένδειξη για τον προσδιορισμό του ηλιακού συστήματος. Οι δυαδικοί αριθμοί δίπλα στους πλανήτες παρουσιάζουν την σχετική απόσταση από τον ήλιο. Ως μονάδα χρησιμοποιείται το 1/10 της τροχιάς του Ερμή.

5) Σχεδιάγραμμα του διαστημικού σκάφους

Πίσω από τις εικόνες των δύο ανθρώπινων όντων, φαίνεται η σκιαγραφία του διαστημικού σκάφους Πάιονηρ.

Απεικονίζεται στην ίδια κλίμακα έτσι ώστε το μέγεθος των ανθρώπινων όντων να μπορεί να επαληθευθεί και από τη σύγκριση με το μέγεθος του διαστημικού σκάφους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: