Ανά την Ελλάδα : Ταξίδι στα Κύθηρα (drone vid)

Λίγα λόγια …

kythira XartisΈχει αποδειχθεί ότι το νησί κατοικήθηκε από πολύ νωρίς στην ιστορία, από τα προϊστορικά χρόνια.

Η γέννηση της Αφροδίτης στα Κύθηρα, σύμφωνα με τη μυθολογία, υπήρξε το γεγονός εκείνο που καθόρισε και τη μετέπειτα πορεία του νησιού. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού. Τα κύματα παρέσυραν, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή του μύθου, στη συνεχεία τη θεά, η οποία έφθασε στην Πάφο της Κύπρου, όπου επίσης λατρεύτηκε ως θεά προστάτης του νησιού, η θεά της αγνότητας και του πλατωνικού έρωτα.

Τα αρχαία χρόνια χαρακτηρίστηκαν από τη συνεχή μετασχηματισμό των πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν εδώ και αναμιγνύεται με το τοπικό στοιχείο, ξεκινώντας από τους Μινωίτες και τους Φοίνικες, στη συνέχεια των Μυκηναίων και των Λακώνων και, σε κάποιο σημείο, οι Αθηναίοι.

Το νησί o Κυθήρων πέρασε από μια πτώση κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου και ήταν σχεδόν έρημη. Βασανίζεται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, τα Κύθηρα πέρασαν υπό βενετική κυριαρχία μαζί με άλλα νησιά, αμέσως μετά την πτώση του Βυζαντίου το 1204.

ΚΥΘΗΡΑ from air mag team on Vimeo.

 

Μετά από την πρώτη περίοδο της Ενετοκρατίας, όταν η κυβέρνηση πέρασε στην κυβέρνηση του άρχοντα, Μάρκος Βενιέρης , και στους τέσσερις επόμενους αιώνες, μέχρι την πτώση της Ενετοκρατίας, οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν με την Μονεμβασιά και την Κρήτη. Μετά η γαλλική, που κατέλαβαν το νησί από τους Ενετούς, το 1800, τα Κύθηρα έπεσαν στο πλαίσιο του νεοσύστατου «Κράτος των Ιονίων Νήσων» μέχρι το 1809, όταν ο Βρετανός κανόνας επιβλήθηκε στο νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το 1864, όταν υπεγράφη η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, τα Κύθηρα έγινε αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού κράτους και ακολούθησαν, από τότε, η κοινή εθνική ιστορία της χώρας μας.

Agia-Pelagia Fyrh-Ammos Agias-Pelagias Fyrh-Ammos KalamouPalaiopoli

Kythea Resort Kaladi  Xalkos

Τα Κύθηρα είναι νησί μεσαίου μεγέθους, στα νότια της Πελοποννήσου, αποτελεί μέρος του μια φορά. Γεωλογικά, είναι το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας που κάποτε ενωμένη με την Πελοπόννησο την Κρήτη. Γενική γεωμορφολογία του νησιού είναι ημιορεινό, και ένα χαμηλό οροπέδιο επικρατεί σε υψόμετρο 200-300 μέτρα, που συχνά διακόπτονται από μικρές και μεγάλες κοιλάδες, φαράγγια και ορισμένα σχηματισμούς που μοιάζουν με κοιλάδες. Αυτό το οροπέδιο καταλήγει στα δυτικά και νότια σε απότομους γκρεμούς, ενώ στα ανατολικά και βόρεια ομαλότερη και κάτω σχηματισμούς με πολλές παραλίες. Οι ψηλότερες κορυφές μόλις υπερβαίνει τα 500 μέτρα σε ύψος. Υπάρχουν πολλά νησάκια και βραχονησίδες γύρω από το νησί, τις πιο σημαντικές ον Dragomanos προς τα ανατολικά και το Αυγό ή Χύτρα στα νότια.

Kythira watermills

Η ύπαιθρος των Κυθήρων καλύπτεται με το γνωστό χαμηλό μεσογειακή βλάστηση, ενώ υπάρχουν πευκοδάση επεκτείνεται, ειδικά στη βόρεια πλευρά του νησιού, ως αποτέλεσμα της αναδάσωσης κατά τον πολύτιμο αιώνα. Τελευταία, το κλίμα του νησιού είναι ζεστό, μέτρια, αλλά με σημαντικές ανέμους, όπως το λεγόμενο «Proventza», δηλαδή, το χαμηλό επίπεδο σύννεφα με δυτικούς ανέμους, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Η ποικιλία της μορφολογίας αποτελέσματα της γης σε ισοδύναμη ποικιλία των ειδών βλάστησης ανθεί στο νησί. Ως εκ τούτου, οι κοιλάδες είναι γεμάτη ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται συστηματικά, καθώς αυτή είναι η κύρια γεωργική ασχολία των κατοίκων. Οι ρεματιές, τα οποία προστατεύονται από τον άνεμο, είναι συνήθως πιο καρποφόρα, ενώ, σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει κυρίως χαμηλή βλάστηση θάμνων. Το πιο διαδεδομένο είναι το θυμάρι, το οποίο δίνει στον τοπικό μέλι συγκεκριμένο άρωμα της. Επιπλέον, πολλά μοναδικά λουλούδια και χορτάρι είδη έχουν καταγραφεί στα Κύθηρα.

kythira_18_680_5-3

Το σήμα κατατεθέν του νησιού είναι η Σεμπρεβίβα το οποίο είναι ένα μικρό κίτρινο λουλούδι που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κόκκινες τουλίπες, τοπικά γνωστό ως «Kastanioles”, είναι απαράμιλλης ομορφιάς και ανθίζουν τον Απρίλιο.

Η πανίδα του νησιού είναι εξίσου μέτρια και εκπροσωπείται από μικρά φιλικά άγρια ζώα, ενώ όλα τα δηλητηριώδη είδη έχουν εξαφανιστεί. Λαγοί υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς, καθώς και ένα συγκεκριμένο είδος αλεπούς, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν “Ζουρίδα”. Μικρά ερπετά, τα φίδια και αρπακτικά πουλιά επικρατούν στις αγροτικές περιοχές, ενώ δεκάδες μεταναστευτικά είδη πουλιών στάση πάνω στα Κύθηρα για πρώτη ηρεμίας τους, όταν έρχονται από το νότιο άνοιξη και το αντίθετο το φθινόπωρο, για να ενισχύσει τη δύναμη τους για το ταξίδι της επιστροφής τους .

kythira.5

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Χώρα. Η πρωτεύουσα των Κυθήρων και το διοικητικό κέντρο του νησιού. Χαρακτηρίζεται από παλιά αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια του. Η θέα από το σημείο «Belvedere» είναι εντυπωσιακή. Το Ενετικό κάστρο δεσπόζει πάνω από την περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας με την επιβολή του φωτισμού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο και οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού βρίσκονται στη Χώρα.
Kythira.1ΚΑΨΑΛΗ. Μοναδικό και κοσμοπολίτικο, είναι «αγκαλιάζεται» από τους δίδυμους κόλπους και το κάστρο της Χώρας. Ένα σημείο συνάντησης για κολύμπι, αλλά και για τις νυχτερινές εξόδους.
ΛΙΒΑΔΙ. Το εμπορικό κέντρο του νησιού. Η όμορφη British γέφυρα με 12 στρέμματα επικρατεί εδώ. Η “Μηλαπιδέας” British School εξακολουθεί να υφίσταται εδώ και είναι ένα πολύ καλά διατηρημένο κτίριο το οποίο διαθέτει γοτθικά τόξα. Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα είναι η αρχαιότερη βυζαντινή εκκλησία που σώζονται στο νησί των Κυθήρων και βρίσκεται Άνω Λιβάδι. Το παλαιό μεταβυζαντινό ναό της Ανάληψης στο Κάτω Λιβάδι στεγάζει το Μουσείο-συλλογή “Βυζαντινών Αρχαιοτήτων”.Kythira.2

ΚΑΛΑΜΟΣ. Ένα χωριό με πυκνή βλάστηση προς τα βόρεια. Το δεύτερο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με την εντυπωσιακή είσοδο του βρίσκεται εδώ. Η εκκλησία του Αγίου Θεολόγου εντυπωσιάζει με φρουριακή αρχιτεκτονική και την θέα προς την ανατολή.
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ. Ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού των Κυθήρων. “Νεράιδα” με τους καταρράκτες, το φαράγγι πνιγμένο στο πράσινο με τους παλιούς νερόμυλους, “Καμάρι” με ιαματικό νερό και το περίφημο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας είναι μερικά μόνο από τα σημεία αναφοράς σε αυτό το μέρος.

Kythira kastro-chora

Το ενετικό κάστρο της «Κάτω Χώρα» βρίσκεται επίσης εδώ και είναι μία από τις πιο σημαντικές παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, ενώ το λιοντάρι της δυναστείας του Αγίου Μάρκου αιωρείται πάνω από την επιβολή πύλη.
kythira.3Μυρτιδίων. Ένα μικρό χωριό στα δυτικά. Αυτό είναι όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας (η Παναγία των μυρτιές). Το σημερινό μοναστήρι είναι χτισμένο στην κορυφή της παλιάς εκκλησίας. Η πόρτα της εκκλησίας εντυπωσιάζει με το μέγεθός του, αφού χτίστηκε για να προστατεύσει την εικόνα της Παναγίας από τις πειρατικές επιδρομές. Η θέα προς τα νησάκια της Παναγίας είναι εκστατικό από το “Σταυρός”, πριν φθάσει στο μοναστήρι. “Τρύπια Πέτρα”, ένα μικρό πέρασμα μέσα στο βράχο, μέσω του οποίου οι επισκέπτες να περάσει για να φτάσουμε στο μοναστήρι, είναι επίσης αξιοσημείωτο.
ΜΗΤΑΤΑ – VARIADIKA. Μικρά χωριά με πυκνή βλάστηση, στο κέντρο του νησιού. Η τοπική παραδοσιακή μουσική δημιούργησε τραγούδια για να επαινέσω πηγές τους. Η χαράδρα που χωρίζει τα χωριά είναι ξεχωριστής ομορφιάς, και τα μικρά σπήλαια της “Skilou” και “Gatas” (η γάτα και σκύλο) ξεχωρίζουν στις πλαγιές tis. Η θέα προς την Παλαιόπολη από την πλατεία της Μητάτα είναι μαγευτική.
Αυλαίμωνας-ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ. Παράκτια περιοχή προς τα ανατολικά. Αυτό είναι όπου η ομηρική “Skandia” ήταν, μέρος του οποίου πιστεύεται ότι υπέκυψε στη θάλασσα λόγω των σεισμών. Μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των Κυθήρων έχουν ανακαλυφθεί εδώ. Ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια χωριά του νησιού των Κυθήρων είναι Αβλέμονα, κοντά στην Παλαιόπολη, η οποία έχει ένα γραφικό λιμάνι, το «Καβαλίνι” αρχοντικό με ένα ηλιακό ρολόι στο υπέρθυρο και έναν μικρό ενετικό φρούριο (Castello) του 16thcentury.Kythira.4
ΔΙΑΚΟΦΤΙ. Το λιμάνι του νησιού. Η παραλία του με την χρυσαφένια άμμο και τα ρηχά νερά είναι ιδανικά για οικογένειες με παιδιά. Σπήλαιο “Χουστή”, όπου αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, βρίσκεται επίσης εδώ.
ΠΟΤΑΜΟΣ. Εμπορικό κέντρο στο βόρειο τμήμα του νησιού, με όμορφα, παλιά αρχοντικά και μοναδική αρχιτεκτονική. Στο παρελθόν, ονομαζόταν “Της Κυράς το Χωριό” (του Λέιντις Village), όταν η εκκλησία της Παναγίας “Ιλαριώτισσας” χτίστηκε, του οποίου η εικόνα λέγεται ότι έχουν έρθει από την Ιερουσαλήμ. Το πολύχρωμο και ζωντανό παζάρι του Ποταμού έχει γίνει το σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους του νησιού των Κυθήρων, κάθε Κυριακή πρωί, για πολλά χρόνια τώρα.
SANTA ΠΕΛΑΓΙΑ. Παραθαλάσσιο χωριό που έχει γίνει ένα μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο τα τελευταία χρόνια. Μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν κατασκευαστεί στο γραφικό λόφους της και πολλά τουριστικά καταστήματα μπορούν να βρεθούν στις παραλίες του νησιού. Μια σειρά από μοναδικές παραλίες με κόκκινη και λευκή άμμο, καθώς και το εντυπωσιακό τελείωμα της «Κακιάς Λαγκάδας” φαράγγι, βρίσκονται στα δυτικά.

ΚΑΡΑΒΑΣ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ. Οι βορειότερες χωριά του νησιού. Το ρεύμα Καραβά με Amirgiali και τα πλατάνια, το μονοπάτι που οδηγεί στην πηγή του νερού της Πορτοκάλια και το πανέμορφο δάσος που περιβάλλει το χωριό, όλα καθιστούν την περιοχή ως ένα από τα πιο πράσινα μέρη του νησιού. Η περίφημη «Φανάρι Moudario”, μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές φάρους στην Ελλάδα, βρίσκεται στην περιοχή.

Kythira kaladi

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: