Διαδρομές : Ο Πόρος με ένα drone

Ο Πόρος είναι ένα πράσινο νησί στον Σαρωνικό κόλπο, σε απόσταση 32 ναυτικών μιλίων απο τον Πειραιά. Έχει έκταση 33 τ.χλμ., ακτογραμμή 42 χλμ και πληθυσμό 3.650 περίπου.

Αποτέλεσμα εικόνας για ποροσ

Τους αρχαίους χρόνους θεωρούνταν το νησί του Πωσειδώνα, θεού της θάλασσας. Η λέξη “Πόρος” στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει μικρό θαλάσσιο πέρασμα, και περιγράφη σωστά την θέση της Πόρου μια και η απόσταση απο την Πελοπόννησο είναι μόλις 200μ.Το νησί χωρίζεται στα δύο, η Καλάβρια είναι το μεγαλύτερο τμήμα, ενώ το μικρότερο τμήμα στο οποίο βρίσκεται η πόλη της Πόρου, ονομάζεται Σφάιρα.Τα πευκοδάση, κυριαρχούν στο νησί, τα κρυστάλινα νερά και η γραφική πόλη.

Αποτέλεσμα εικόνας για ποροσ

Ο Πόρος στέγασε την πρώτη ναυτική βάση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, ιδρύθηκε το 1827 κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Οι περισσότερες δραστηριότητες της βάσης μεταφέρθηκαν στην ναυτική βάση της Σαλαμίνας το 1881. Η βάση χρησιμοποιείτε ακόμα απο το Ελληνικό ναυτικό ως κέντρο εκπαίδευσης. Το 1834 αποθήκες και φούρνος κτίσθηκαν για τον ανεφοδιασμό του Ρωσικού στόλου. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις μεχρί περίπου το 1900. Το 1989 με υπουργική απόφαση, η Ρωσική προβλήτα ανακυρήχθηκε ιστορικό μνημείο λόγο του αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος

Αποτέλεσμα εικόνας για ποροσ

  •  Πύργος ΡολογιούΤο ρολόι κτίσθηκε το 1927. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του νησιού και η θέα απο εκεί είναι καταπλητική.
  •   Αρχαιολογικό μουσείοΠλατεία ΚορίζηΤρ-Κυ 09:00-15:00Εκτίθονται ευρήματα απο το ναό του Ποσειδώνα, απο την αρχαία Μαγούλα, Απάθια, Μόντι, και Άγιο Κωνσταντίνο απο τα Μέθανα.
  •   Μικρό μουσείο ΠόρουDaily 09:00-13:00 & 18:00-21:00Άνοιξε το 2006, εκθέτει κοχύλια απο τις Ελληνικές θάλασσες. Η δημοτική βιβλιοθήκη περιέχει περισσότερους απο 8.0000 βιβλία και περισσότερα απο 200 DVD.
  •   Ναός ΠοσειδώναΟ αρχαίος ναός του Ποσειδώνα βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής δεν είναι γνωστή, εκτιμάται οτί κατασκευάστηκε το 520π.χ. Οι διαστάσεις του ναού είναι 27,4Χ14.4μ και είναι δωρικού ρυθμού. Έχει έξι κολώνες απο την κάθε μικρή πλευρά και 12 κατα μήκος της μεγάλης πλευράς. Σε αυτό τον ναό ο Δημοσθένης, ήπιε το δηλητήριο το 322 π.χ. κατά την φυγή του απο τον Μακεδόνα κυβερνήτη Αντίπατρο.
  •   Μοναστίρι της Ζωοδόχου πηγήςΙδρύθηκε το 1720, βρίσκεται 4χλμ ανατολική της πόλης του Πόρου, στους πρόποδες ενός πευκόδασου. Το 1814, μια ομάδα μοναχών απο το Άγιο Όρος βρήκαν καταφήγιο στο μοναστήρι. Μερικά χρόνια αργότερα, αυτοί οι μοναχοί ίδρυσαν την μονή της Ζωοδόχου Πήγης στην Πάρο. Η εκκλησία είναι απλή χωρίς πολλές αγιογραφίες. Το ξύλινο τέμπλο που είχε κατασκευαστεί στην Καπαδοκία τον 17ό αιώνα, μαζί με τα ξυλόγλυπτά εικονοστάσια και τον θρόνο, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
  •   Κάστρο ΜπούρτζιΚατασκευάσθηκε το 1828 απο τον Βον Χέιντεκ στην θέση της παλιάς εκλησίας του Αγιού Κωνσταντίνου. Το νησί είχε παραχωρηθεί στο μοναστήρι του Πόρου το 1770 απο τον Αντώνιο Σέρφο. Η διαμάχη μεταξύ της Υδρας και του Καποδίστρια, έδωσε την αφορμή για μεγάλη μάχη που διεξήχθει εδώ το 1831.

ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ from air mag team on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: