Στην πόλη την παλιά..[ video]

Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό κομμάτι της πόλης, το οποίο διατηρεί αρκετά στοιχεία από την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Τα περισσότερα και συνάμα πιο όμορφα μνημεία της πόλης προέρχονται κυρίως από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ορισμένα από αυτά αποτελούν το φρούριο Φορτέτσα, η ενετική Λότζια, η κρήνη Ριμόντι, η πύλη Guora, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Φραγκίσκου και το γραφικότατο ενετικό λιμάνι.

Σχετική εικόνα

Χτισμένη στη θέση που υπήρχε η αρχαία Ρίθυμνα, η παλιά πόλη μέσα στο Ρέθυμνο  θεωρείται από μόνη της ένα κόσμημα και ένα αξιοθέατο πολιτισμού του νομού Ρεθύμνου. Απλωμένη από το λόφο του Παλαιόκαστρου, έως το ενετικό λιμάνι  με το φάρο Ρεθύμνου  και ανάμεσα στο φρούριο Φορτέτσαςκαι τις οδούς Δημακοπούλου και Γερακάρη, η παλιά πόλη αποπνέει έναν πολυπολιτισμικό αέρα μέσα από τα αναγεννησιακά αρχιτεκτονήματα των ενετικών χρόνων που συνυπάρχουν με τα μουσουλμανικά κτίσματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για στην παλιά πόλη του ρεθυμνου

Οι Βενετοί για να προστατεύουν την πόλη από τις πειρατικές επιδρομές οχύρωσαν αυτό το κομμάτι γης με τείχη με τρεις εισόδους, την Πύλη της Άμμου  στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, τη Μεγάλη Πόρτα  , το μοναδικό απομεινάρι της αρχικής οχύρωσης και τη Μαρμαρόπορτα . Μέσα σε αυτήν την τριγωνική έκταση αναπτύχθηκε το Ρέθυμνο από τα μέσα του 16ου μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Σχετική εικόνα

Όσον αφορά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι δεν έχτισαν πολλά νέα κτίρια καθώς προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα ενετικά, τα οποία και διαμόρφωσαν ανάλογα με τις ανάγκες που υπέβαλε η χρήση που ήθελαν να τους δώσουν. Δύο από τα πιο σημαντικότερα μνημεία που διατηρούνται από την εποχή εκείνη, αποτελούν το Νεραντζέ Τζαμί και το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά.

Σχετική εικόνα

Η ίδια η παλιά πόλη διασχίζεται από δεκάδες υπέροχα στενά σοκάκια, ιδανικά για περιπάτους, τα οποία είναι γεμάτα με όμορφα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, βενετσιάνικα αρχοντικά, ταβέρνες και πολυάριθμα μπαράκια.

Ας δούμε ..

ρεθεμνιώτικη βεγγέρα from air mag team on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: