η σφραγισμένη πόλη : Αμμόχωστος (drone vid)

Στις τελευταίες του δηλώσεις ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ, ήταν αρκετά αποκαλυπτικός ως προς το θέμα της Αμμοχώστου. Παραδέχθηκε ότι η Τουρκία για δεκαετίες κρατούσε το θέμα των Αμμοχώστου ως διαπραγματευτικό χαρτί. Σύμφωνα με τον Τατάρ, «υπήρχε η σκέψη ότι εάν σημειωνόταν μια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για 50 χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο παζαρέματος». Για να υποδείξει ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό «δεν υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας».

Πώς οι Τούρκοι παίζουν με την Αμμόχωστο

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως το Βαρώσι (δηλαδή το τμήμα της πόλης που επεκτείνεται έξω από τα τείχη της Αμμοχώστου) είναι εντός του εδάφους τους ψευδοκράτους. Σ’ αυτή την περιοχή, όπως υποστήριξε, βρίσκονται «χιλιάδες στρέμματα βακουφικών από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Αποτέλεσμα εικόνας για αμμοχωστοσ

Για να δηλώσει αμέσως μετά ότι «μας τα έκλεψαν», υπονοώντας ότι οι Ελληνοκύπριοι είχαν πάρει τη γη που ήταν οθωμανική. Η αναφορά δεν έρχεται τυχαία, καθώς προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος είναι να πετύχει αποφάσεις μέσα από τις οποίες η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου θα θεωρείται τ/κ γη. Κάτι που σημαίνει ότι αλλάζει πλήρως η όποια συζήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εκτός των τειχών Αμμοχώστου.

Αποτέλεσμα εικόνας για αμμοχωστοσ

Το έργο, ανέφερε, αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και αυτό θα καθοριστεί πώς θα γίνει τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια. Θα γίνει η καταγραφή, θα ξεκαθαρίσει το θέμα με τους τίτλους ιδιοκτησίας και μετά θα καθορισθεί ο χάρτης, σημείωσε.

αμμόχωστος from air mag team on Vimeo.

 

Η πόλη της Αμμοχώστου πριν από την τουρκική εισβολή αριθμούσε περίπου 40.000 κατοίκους και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Μέχρι την αποφράδα ημέρα της 14ης Αυγούστου του 1974, το λιμάνι της Αμμοχώστου ήταν το κύριο λιμάνι της Κύπρου και ο τουρισμός ο τομέας στον οποίο η πόλη ξεχώριζε. Είναι ενδεικτικό ότι από τα περίπου 100 ξενοδοχεία που λειτουργούσαν σε ολόκληρο το νησί, τα 45 ήταν στην Αμμόχωστο.

Η τουριστική και γενικότερα η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της πόλης είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί η Αμμόχωστος και στη σημαντικότερη πόλη όσον αφορά την πολιτιστική ανάπτυξη, αφού αποτελούσε τον κεντρικό πολιτιστικό πόλο του νησιού, με πλείστα φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

76695b4640843370193543cf8f1b5516

Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.
Η επέλαση των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 4.000 νεκρούς και 1.619 αγνοουμένους ενώ περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη. Τον χαρακτηρισμό «πόλη-φάντασμα» έδωσε ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου και, αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη, έγραψε: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: