Πλανητάριο . Βίντεο , εικόνες , 3D models

Το ηλιακό μας σύστημα

newrings-Saturn-cassini-631
 Από ένα σκοτεινό νεφέλωμα, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, γεννήθηκε ο Ήλιος. Μετά οι πλανήτες.
 Από αυτούς τους πλανήτες οι τέσσερις πρώτοι, αυτοί που είναι πιο κοντά στον Ήλιο λέγονται βραχώδεις ή γαιώδεις. Λέγονται και εσωτερικοί. Οι τέσσερις τελευταίοι λέγονται αέριοι γίγαντες. Λέγονται και εξωτερικοί.
  Υπήρχε κι ένας ένατος πλανήτης, που από το 2006 δεν είναι πλέον πλανήτης. Οι επιστήμονες τον κατέταξαν στους πλανήτες νάνους και είναι ο Πλούτωνας.
 Τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία και τον Κρόνο τους γνώριζαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, γιατί φαίνονται και με γυμνά μάτια. Τους υπόλοιπους, δηλαδή τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα τους ανακαλύψαμε αφού εφηύραμε το τηλεσκόπιο.
 Στο ηλιακό μας σύστημα εκτός από τους πλανήτες υπάρχουν και άλλα σώματα. Ανάμεσα στον Άρη και τον Δία υπάρχει η Ζώνη των Αστεροειδών, μια περιοχή όπου κινούνται αστεροειδείς σε διάφορα μεγέθη. Ο μεγαλύτερος από αυτούς η Δήμητρα, ανακηρύχτηκε πλανήτης νάνος, όπως και ο Πλούτωνας.  Πιο μακριά από τον Ποσειδώνα υπάρχει και μια δεύτερη Ζώνη Αστεροειδών που είναι γνωστή ως Ζώνη του Kuiper. Σ’ αυτήν ανήκει και ο Πλούτωνας..
Στην εικόνα παρακάτω διακρίνονται οι εσωτερικοί πλανήτες, η Ζώνη Αστεροειδών, οι εξωτερικοί πλανήτες και η ζώνη του Kuiper. Φαίνεται κι ένας κομήτης, που πλησιάζει τον Δία. Οι κομήτες συνήθως είναι επισκέπτες από μια ακόμα πιο μακρινή ζώνη, τη ζώνη του Όορτ.
Περιηγηθείτε στο μοναδικό μας ηλιακό σύστημα εδώ

Ερμής

Ο Ερμής είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο, από τον οποίο απέχει 58.000.000 χλμ. Έχει το όνομα του θεού Ερμή. Ξέρετε γιατί; Μάλλον επειδή είναι γρήγορος σαν τον Ερμή, που είχε φτερά στα πόδια του.
Για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο χρειάζεται 88 γήινα μερόνυχτα. Για να κάνει μια περιστροφή, δηλαδή να κάνει έναν ολόκληρο κύκλο γύρω από τον εαυτό του χρειάζεται58 γήινα μερόνυχτα. Πριν καλά καλά περάσουν δυο μερόνυχτα στον Ερμή,  θα περνούσε ένας χρόνος!
Η επιφάνειά του μοιάζει μ’ αυτή της Σελήνης. Έχει πολλούς κρατήρες και πεδιάδες. Μάλιστα και στο μέγεθος μοιάζει με τη Σελήνη. (είναι λίγο πιο μεγάλος)
Η θερμοκρασία το μεσημέρι φθάνει στους 350 βαθμούς Κελσίου(ζεστούλα!)  ενώ το βράδυ στους -180 βαθμούς Κελσίου (μπρρρ!).
Ο Ερμής έχει πολύ αραιή ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό και είναι γεμάτος κρατήρες. Επίσης δεν έχει φεγγάρια.
Αν μπορούσαμε να είμαστε στον Ερμή, τότε ο Ήλιος θα φαινόταν 2,5 φορές μεγαλύτερος. Παρόλο που είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο, δεν είναι και ο πιο ζεστός. Υπάρχει ένας πλανήτης που είναι ακόμα πιο ζεστός. ΗΑφροδίτη!

Για να δεις τη διάμετρο του πλανήτη και να τη συγκρίνεις με αυτή της Γης ή των άλλων πλανητών μπορείς να πας εδώ.
Για να δεις πόσο ζυγίζεις στον Ερμή, μπορείς να πας εδώ.
Για το θεό Ερμή μπορείς να δεις εδώ.

Άρης

 Ο Άρης, ο τέταρτος πλανήτης στη σειρά από τον Ήλιο απέχει απ’ αυτόν 228.000.000 χλμ. Είναι ο τελευταίος από τους γαιώδεις και εσωτερικούς πλανήτες.
Λέγεται και κόκκινος πλανήτης, γιατί στον νυχτερινό ουρανό έχει κοκκινωπό χρώμα. Γι’ αυτό, για το κόκκινο σαν αίμα χρώμα του, πήρε το όνομα του θεού του πολέμου, του Άρη.
 Έχει τη μισή διάμετρο από αυτή της Γης. Έχει πολύ αραιή ατμόσφαιρα που είναι πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι από -120 μέχρι 20βαθμούς Κελσίου. Για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο θέλει 687 γήινες μέρες και για μια περιστροφή χρειάζεται24 ώρες και 37 λεπτά. Στον Άρη βρίσκεται το υψηλότερο βουνό του ηλιακού μας συστήματος: είναι το ανενεργό τώρα ηφαίστειο “Όλυμπος” που έχει ύψος 25 περίπου χιλιόμετρα! Το Έβερεστ, το γήινο ψηλότερο βουνό, έχει ύψος 8,8 χιλιόμετρα.
  Ο Άρης έχει δύο δορυφόρους (φεγγάρια) τον Φόβο και το Δείμο.
  Για να δεις πόσο ζυγίζεις στον Άρη, μπορείς να πας εδώ.
Για το θεό Άρη μπορείς να δεις εδώ.

Δίας

  Ο Δίας είναι ο πέμπτος πλανήτης στη σειρά από τον Ήλιο  και απέχει απ’ αυτόν 778.000.000 χλμ. Ανήκει στους εξωτερικούς πλανήτες που λέγονται και αέριοι γίγαντες, γιατί η μάζα τους είναι σε αέρια κατάσταση. Είναι ο μεγαλύτερος κατά πολύ πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, γι’ αυτό και πήρε το όνομα του πατέρα των θεών, του Δία. Αν θέλεις να δεις τη διάμετρό του και να τον συγκρίνεις με τους υπόλοιπους πλανήτες, μπορείς να πας  εδώ.
Στον νυχτερινό ουρανό είναι το τρίτο πιο φωτεινό σώμα. (Σελήνη, Αφροδίτη, Δίας)
  Για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο χρειάζεται σχεδόν 12 γήινα χρόνια ενώ για να κάνει μία περιστροφή χρειάζεται  σχεδόν 10 ώρες!
                                                                                                                 Η ερυθρά κηλίδα στο Δία

Έχει ατμόσφαιρα, η οποία αποτελείται από υδρογόνο και ήλιο και η οποία βρίσκεται σε συνεχή αναταραχή. Τα πολλά χρώματα στην επιφάνειά του οφείλονται στις συνεχείς αναταραχές και στα υλικά της ατμόσφαιράς του. Στην ερυθρά κηλίδα, μια περιοχή της ατμόσφαιρας με χαρακτηριστικό χρώμα, λένε ότι επικρατεί μια μεγάλη καταιγίδα η οποία  μαίνεται εδώ και 300 χρόνια.
Στο Δία κάνει κρύο, η θερμοκρασία είναι περίπου -130 βαθμούς Κελσίου.
Έχει και ο Δίας δαχτυλίδια, όμως δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο του Κρόνου.
Αν θέλεις να δεις πόσο θα ζύγιζες στο Δία, μπορείς να παςεδώ.
 Ο Δίας έχει 63 φεγγάρια. Τα 4 μεγαλύτερα από αυτά τα ανακάλυψε πρώτος ο Γαλιλαίος, γι’ αυτό και λέγονται οι δορυφόροι του Γαλιλαίου. Τα ονόματά τους είναι Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης (το μεγαλύτερο από τα φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα) και Καλλιστώ. Αν κάποια νύχτα είστε ξύπνιοι και έχετε ένα ζευγάρι κιάλια  τότε κοιτάξτε τον Δία. Θα δείτε 4 μικρά φωτάκια σαν τη μύτη της καρφίτσας να φέγγουν δίπλα του.
Για τον Δία στην ελληνική μυθολογία μπορείς να πας εδώ.

 

 

Ουρανός

Ο Ουρανός είναι ο έβδομος πλανήτης από τον Ήλιο και απέχει απ’ αυτόν 2.870.600.000 χλμ. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πλανήτης σε μέγεθος. Ανήκει κι αυτός στους αέριους γίγαντες και έχει πολύ αραιή μάζα. Στη σύστασή  του εκτός από ήλιο και υδρογόνο έχει και μεθάνιο. Εξ αιτίας του μεθανίου έχει αυτό το γαλαζοπράσινο χρώμα.  Είναι πολύ κρύος πλανήτης, έχει θερμοκρασία -200 βαθμούς Κελσίου, και γι’ αυτό λέγεται και παγωμένος γίγαντας.
Ο Ουρανός πήρε το όνομά του από τον Ουρανό τον άντρα της Γης, που γέννησε τους Τιτάνες.
Για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο χρειάζεται 84γήινα χρόνια και για να κάνει μια περιστροφή  κάνει 17περίπου ώρες. Το παράξενο με τον Ουρανό είναι ότι ενώ οι υπόλοιποι πλανήτες και τα πιο πολλά φεγγάρια γυρνούν γύρω από τον εαυτό τους σαν σβούρες, αυτός γυρνάει σαν μια μπάλα που κυλάει.  Πιστεύουν πως αυτό οφείλεται σε μια τρομερή σύγκρουση με κάποιο μεγάλο σώμα, που έγινε στις αρχές της δημιουργίας του πλανήτη. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που άλλαξε την περιστροφή του Ουρανού.
Έχει κι αυτός δακτυλίδια γύρω του όπως και οι υπόλοιποι γίγαντες και έχει και 27 γνωστά φεγγάρια.
Αν θέλετε να δείτε πόσο ζυγίζετε στον Ουρανό, μπορείτε να πάτε εδώ, ενώ αν θέλετε να δείτε τη διάμετρο του Ουρανό και να τον συγκρίνετε με τους υπόλοιπους πλανήτες, πηγαίνετεεδώ.
Ο Ουρανός στην ελληνική μυθολογία εδώ.

Ποσειδώνας

Ο τελευταίος πλανήτης από τον Ήλιο! Απέχει απ’ αυτόν4.500.000.000 χλμ. Είναι ο τελευταίος από τους αέριους γίγαντες και έχει το όνομα του Ποσειδώνα του θεού της θάλασσας μάλλον επειδή το χρώμα του μοιάζει με της θάλασσας.
Ο Ποσειδώνας χρειάζεται 165 χρόνια για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Να φαναστείτε ότι το 2011 έκανε μια πλήρη περιφορά από τότε που τον ανακάλυψαν (1845)!  Για να κάνει μια περιστροφή χρειάζεται 16 περίπου ώρες. Ο Ποσειδώνας αποτελείται κι αυτός από υδρογόνο, ήλιο και λίγο μεθάνιο. Στην επιφάνειά του φυσάνε οι πιο δυνατοί άνεμοι απ’ όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.
  Έχει κι αυτός δακτυλίδια και έχει και 13 φεγγάρια. Το μεγαλύτερο απ’ αυτά είναι ο Τρίτωνας και το επόμενο η Νηρηίδα.
Για να δεις πόσο ζυγίζεις στον Ποσειδώνα, μπορείς να πας εδώ. Αν θέλεις να δεις τη διάμετρό του και να τον συγκρίνεις με τους υπόλοιπους πλανήτες, πήγαινε εδώ.
Για το θεό Ποσειδώνα μπορείς να δεις εδώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: