Πιάνοντας πάτο…

Πλησιάζει η επέτειος της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική την 23η  Ιουλίου  του 2018 με την θανατηφόρο πυρκαγιά που θα μείνει στην ιστορία ως η φονικότερη όλων των εποχών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής και λέμε μέχρι στιγμής διότι το μυαλό των ελλήνων παραμένει κλούβιο ακόμη και θα παραμένει διαβάζοντας τα παρακάτω …

Σε μεγάλη εφημερίδα της Κύπρου, στο Φιλελεύθερο , διαβάζουμε ένα πολύ ενημερωτικό άρθρο, για το πώς εξελίχθηκε, γιγαντώθηκε, ξεκλήρισε και στο τέλος τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Μάτι πριν από ένα χρόνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για η τραγωδία στο μάτι

Συγκεκριμένα μαθαίνουμε πως ένας καθηγητής νομικής, έχει έναν αδερφό, που είναι φίλος με έναν ιερέα, που γνωρίζει μια γυναίκα, η οποία τράβηξε φωτογραφία τον Άγιο Παΐσιο να αγναντεύει την πυρκαγιά στο Μάτι. Ο Άγιος προσευχήθηκε στο Θεό και η φωτιά δεν εξαπλώθηκε στις γειτονικές περιοχές, σώζοντας έτσι εκατοντάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο, αποτυγχάνοντας δυστυχώς να σώσει τους 100 ανθρώπους που πέθαναν.

Όπως διαβάζουμε:

Μεταξύ αυτών και μια κυρία, που πλησιάζοντας παρατηρεί στο παγκάκι του προαύλιου χώρου, δίπλα στο περιτείχισμα, όπου προσήγγιζε η φωτιά, τη μορφή ενός ρασοφόρου ιερωμένου, που καθόταν στο παγκάκι μέσα στους καπνούς και είχε στραμμένο το σώμα του προς τις φλόγες.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και εσωτερικός χώρος

Εντυπωσιασμένη, τράβηξε από μακριά μια φωτογραφία με το κινητό της. Πλησιάζοντας, τράβηξε άλλη μία. Μόλις, όμως, προσήγγισε το παγκάκι, η μορφή εξαφανίσθηκε αναπάντεχα και μυστηριωδώς μέσα στους καπνούς.

Τη στιγμή εκείνη, ο δαιμόνιος θυελλώδης άνεμος σταμάτησε ξαφνικά εντελώς να φυσά, με αποτέλεσμα να μην επεκταθούν οι φλόγες προς τον οικισμό της Ραφήνας.

Αντίστοιχο φαινόμενο, ξαφνικής διακοπής του ανέμου που έσπρωχνε τις φλόγες βορειοανατολικά, συνέβη την ίδια στιγμή στην αντίθετη πλευρά, στα όρια μεταξύ Ματιού και Αγίου Ανδρέα. Αποτέλεσμα ήταν να σωθεί ο κυρίως οικισμός της Ραφήνας καθώς (και το πλέον σημαντικό) να σωθεί η περιοχή του Αγίου Ανδρέα με τις κατασκηνώσεις.

Σημειωτέον ότι οι 600 μικροί κατασκηνωτές του Αγίου Ανδρέα, πριν έλθουν τα λεωφορεία να τους μεταφέρουν στην Αθήνα, είχαν καταφύγει προσωρινά στην παραλία του Αγίου Ανδρέα. Η περιοχή του Αγίου Ανδρέα είναι κατάφυτη από πεύκα και με οργιώδη βλάστηση, όπως ακριβώς του Ματιού. Εάν έφθαναν οι φλόγες εκεί, θα εξελισσόταν μια απίστευτη τραγωδία, πολύ χειρότερη αυτής που συνέβη στο Μάτι.

Υπόψη ότι η φωτιά επεκτεινόταν με ασύλληπτη ταχύτητα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εγκλωβίζονται στο πέρασμά της, μη δυνάμενοι να διαφύγουν, ούτε καν με αυτοκίνητο. Έτσι εγκλωβίστηκαν και τα δεκάδες άτυχα θύματα της πυρκαγιάς που βρέθηκαν στην παραλία στο Μάτι.

Το άρθρο μάλιστα συνοδεύεται και από συμπεράσματα:

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Συμπέρασμα;

  • Πρώτη εκδοχή: Οι φωτογραφίες είναι φωτομοντάζ ή/και η κυρία της ιστορίας είναι μια «θεούσα» φαντασιόπληκτη ή/και ο πατήρ Δωρόθεος είναι απατεώνας ή/και ο υπογράφων είναι αφελής διακινητής fake news.
  • Δεύτερη εκδοχή: Ο Άγιος Παΐσιος, συγκλονισμένος από την εξελισσόμενη (και δαιμονικής ενορχήστρωσης) τραγωδία, προσεύχεται στον Θεό επιτόπου, προκειμένου να δώσει ένα τέλος σε αυτήν, πριν συμβούν τρισχειρότερα. Και ο Θεός εισήκουσε την προσευχή του Αγίου και έδωσε τέλος, με το να παύσει ξαφνικά και εντελώς να φυσά ο θυελλώδης άνεμος.

Διαλέγετε και παίρνετε!

* Νίκος Κουλούρης Καθηγητής Νομικής

Σχετική εικόνα

Είναι σύνηθες φαινόμενο να εμφανίζονται πραματευτάδες ιδεολογημάτων στα απομεινάρια μιας τραγωδίας και να απλώνουν την πραμάτεια τους για να την πουλήσουν σε όποιον την αγοράζει. Και τι πιο εύκολο από το να πουλήσεις την άποψη πως ναι μεν πέθαναν περίπου 100 άνθρωποι σε μια πυρκαγιά, αλλά χάρη στο Θεό δεν πέθαναν 1000. Ένα ευφυολόγημα που μπορεί να επεκταθεί σε νούμερα που σε βολεύουν κάθε φορά, όπως “ναι μεν πέθαναν 4 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά χάρη στο Θεό δεν πέθαναν 5”.

Δεν αποτελεί έκπληξη από μόνο του σαν γεγονός. Έκπληξη αποτελεί ότι τέτοια κείμενα βρίσκουν το δρόμο τους μέσα από μεγάλες εφημερίδες και διατυπωμένα από καθηγητές, όταν πριν μερικά χρόνια τα έβρισκες σε ιστοσελίδες του blogspot με τίτλους όπως “Ελλάνια Αλήθεια”, διατυπωμένα από κάποιον που υπέγραφε σαν “Πεφωτισμένος Πυθαγόρειος”.

Δεν υπάρχει πάτος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: