Πόσο κινδυνεύουμε από τις Αλκυονίδες ? ( video – εικόνες )

1953 . Ο καθηγητής Άγγελος Γαλανόπουλος   διευθυντής  του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών από μια τετραετία πριν έτρεχε ,με χάρτες και βεβαιώσεις των 12 επιταχυνσιογράφων που είχε μελετήσει και εγκαταστήσει ο ίδιος ως το πρώτο σεισμολογικό δίκτυο της Ελλάδας  στους διαδρόμους του παλατιού στη νυν βουλή μετά το καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου στα Ιόνια . Ενώπιον της επιτροπής που είχε συσταθεί απο το παλάτι ο καθηγητής σε μια ανάπαυλα της διάλεξής του στρέφεται στους υπόλοιπους και με την λεπτή φωνή του ..λέει ” το φαντάζεστε αυτή η δόνησις να εγένετο πλησίον των Αθηνών?” Ο αντ/χης Καραίσκος της δνσης μηχανικού της επιτροπής εγύρισε

μειδιώντας και είπε στον καθηγητή ..μα κύριε καθηγητά η πρωτεύουσα είναι άσειστος !!

Ο καθηγητής Γαλανόπουλος όμως είχε κατά νου το σεισμικό παρελθόν της Κορίνθου με τις δονήσεις στο τρίγωνο Κόρινθος Λουτράκι και Καλοί Νήσοι τα τέλη της δεκαετίας του 30 ..
Οι καλοί νήσοι είναι οι γνωστές μας Αλκυονίδες νήσοι !  

βόλτα στις Αλκυονίδες νήσους from air mag team on Vimeo.

 

Το τριπλό σεισμικό γεγονός σημειώθηκε το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981.
Ο πρώτος σεισμός στις 22:59 της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 ,είχε μέγεθος 6,7 βαθμών με ρηχό εστιακό βάθος και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Λουτράκι, Περαχώρα, Αγ.Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και πέρασε τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητα.
Το επίκεντρο του πρώτου επεισοδίου της σεισμικής ακολουθίας του 1981 ήταν νότια από τα Ν.Αλκυονίδες που μόνο ως Καλά Νησιά δεν ενήργησαν.
Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης, ακολούθησε 2ος σεισμός, με μέγεθος 6,4 βαθμών που προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα τα οποία είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό.
Σχετική εικόνα
Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01 σημειώνεται 3ος σεισμός, με μέγεθος 6,3 βαθμών. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ανθούπολη Περιστερίου.
Από την σεισμική ακολουθία παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη φαινόμενα ρευστοποίησης, πτώσεις βράχων καθώς και ασθενές τσουνάμι. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1981.
Ο απολογισμός των σεισμών αυτών, ήταν κάτι παραπάνω από τραγικός. Την ζωή τους έχασαν 20 άτομα και περίπου 500 τραυματίστηκαν, 22.554 οικοδομές καταστράφηκαν ή έπαθαν μη επισκευάσιμες βλάβες, 11.745 οικοδομές έπαθαν σοβαρές βλάβες και άλλες 50.222 ελαφρότερες.
Το τριπλό επεισόδιο συνέβη στον Κορινθιακό Κόλπο ένα από πιο σεισμικά ενεργά μέρη του πλανήτη. Οχι τυχαία η Κόρινθος  έχει καταστραφεί τουλάχιστον 33 φορές από την κτίση της! Στον κόλπο υπάρχουν σημαντικά ρήγματα που μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς με μεγέθη κοντά στους 6.8-6.9 βαθμούς. Συνήθως αυτά δραστηριοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
DJI_0076__ΨΨΨ
Αυτή την φορά υπεύθυνες γεωδομές για την σεισμική ακολουθία του 1981 θεωρούνται τα Ρήγματα Νοτίων και Βορείων Αλκυονίδων που ολισθαίνουν με ρυθμό 1-5  και 0.1-1 χιλιοστά τον χρόνο, αντίστοιχα. Τα ρήγματα αυτά μπορούν να δώσουν μέγιστα επεισόδια που κυμαίνονται από 6.6-6.7 βαθμούς. Μετά από την σεισμική ακολουθία ακολούθησε το συμβάν του Αιγίου με μέγεθος 6.4 βαθμών. Δεν είναι βέβαιο ότι η σεισμική δραστηριότητα από τους σεισμούς των Αλκυονίδων και μετά  μεταναστεύει προς το δυτικό άκρο της ομάδας ρηγμάτων του Κορινθιακού Κόλπου. Ο  χρόνος θα δείξει.
Μέχρι το 1981 επικρατούσε η αντίληψη ότι η Αττική είναι «ασεισμική» άν και ο σεισμολόγος Α.Γαλανόπουλος[1910-2001], σε πολλές εργασίες του είχε αναφέρει τον σεισμικό κίνδυνο της πρωτεύουσας και των γύρω περιοχών.Από τότε ο μύθος της ασεισμικής αττικής γης έχει εκλείψει ιδιαίτερα μετά τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999.
Αποτέλεσμα εικόνας για το ρήγμα των αλκυονίδων
Την περίοδο που συνέβη ο σεισμός του 1981 ο δομικός ιστός της πρωτεύουσας υπέστη πολλές ζημιές. Ο συντελεστής τότε της σεισμικής επιβάρυνσης για την Αθήνα ήταν 0.09 και ~0.12 για εδάφη μικρής [σκληρά] και μεγάλης [χαλαρά] αντίστοιχα σεισμικής επικινδυνότητας. Η μέγιστη εδαφική επιτάχυνση, όμως κατά τον σεισμό των Αλκυονίδων ήταν 0.15g, πολύ μεγαλύτερη από την θεσπισμένη. Αυτός ήταν ένας λόγος που η σεισμική ακολουθία θεωρήθηκε ένα από τα πλέον καταστροφικά της χώρας. Με βάση την διεθνή εμπειρία και των τεκτονικών, γεωλογικών και εδαφικών συνθηκών του 1981 έγινε το 1984 μια σημαντική τροποποίηση του Κανονισμού του 1959.
Σχετική εικόνα
Οι σεισμοί της Θεσσαλονίκης του 1978 και των Αλκυονίδων συνέβαλαν στην κατανόηση του σεισμικού κινδύνου στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ανάπτυξη μιας ασφαλέστερης σεισμολογικής τεχνικής υποδομής στην χώρα μας.
Σημ : Από τις νεότερες μελέτες εξακριβώθηκε ότι το ρήγμα των Αλκυονίδων δεν είναι αυτό που έδωσε τους καταστροφικούς σεισμούς του 1928 και 1930 στην Κόρινθο αλλά άλλο γειτονικό κάθετο ρήγμα γνωστό ως ρήγμα Σαρικού .Επ αυτού αναπαράγουμε τη δήλωση του εξαιρετικού και ήπιου Γεράσιμου Παπαδόπουλου .

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ: ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ?

Χθες ακούστηκε μια μεγάλη ανακρίβεια για το ρήγμα των Αλκυονίδων. Οτι δλδ ενεργοποιείται κάθε ~40 χρόνια. Για να το ισχυριστεί αυτό κάποιος πρέπει να πάρει τα ιστορικά στοιχεία και να υπολογίσει. 

Λοιπόν, είχαμε τη γνωστή ενεργοποίηση το 1981 με μέγεθος 6,7 (και μετασεισμούς 6,4 και 6,3). Αν κυττάξουμε πίσω στο χρόνο δεν θα βρούμε κανέναν άλλο σεισμό από αυτό το ρήγμα. 

Κανένα τέτοιο στοιχείο δεν υπάρχει. Από παλαιοσεισμολογική έρευνα Ιταλών βρέθηκε ότι ΙΣΩΣ είχαμε ένα σεισμό τον 16ο αιώνα. Αν αυτό είναι σωστό τότε μεσολαβούν περίπου 500 χρόνια μέχρι το 1981. Αυτό σημαίνει ότι ο μεγάλος σεισμός επαναλαμβάνεται κάθε 500 χρόνια? Δεν το ξέρω, ίσως. Για να το πούμε θα έπρεπε να έχουμε στοιχεία και για άλλους 2-3 ακόμη σεισμούς που έγιναν στο παρελθόν.

Αλλά δεν έχουμε. Η σωστή διατύπωση λέει “το ρήγμα των Αλκυονίδων πιθανώς ενεργοποιείται σε αραιά χρονικά διαστήματα, ίσως εκατοντάδων ετών”. Κάποιος είπε και για το σεισμό της Κορίνθου του 1928. Μα αυτός προήλθε από εντελώς διαφορετικό ρήγμα και είχε μέγεθος 6,2 που δεν συγκρίνεται με το 6,7. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: