Η Κρήτη είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζεις. Όχι, όμως, για να οδηγείς

Πως είναι ένας τυπικός ιντερνετικός οδηγός

Οι δρόμοι στην Κρήτη:

• (Νέα) ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ( Ε 45 ) : Η Εθνική Οδός είναι άνευ διοδίων και εκτείνεται στο βόρειο τμήμα της Κρήτης από τα Δυτικά ( από το Καστέλλι Κισάμου ) προς τα Ανατολικά ( Σητεία ) συνδέοντας όλες τις μεγάλες πόλεις : Χανιά, Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο. Μήκος : περίπου 330 χιλιόμετρα – 205 μίλια. Πολλαπλές λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας χωρίζονται από κεντρικές μπάρες ή κράσπεδα και χώροι στάθμευσης φιλοξενούνται σε ορισμένα τμήματα της διαδρομής της Εθνικής Οδού, ενώ σε κάποια άλλα σημεία της μόνο μία κανονική λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας είναι διαθέσιμη.

• Παλαιά Εθνική Οδός: Παράλληλα με την ( Ε 45 ) Εθνική Οδό σε ορισμένες περιοχές, περιστρέφεται / τρέχει από την ακτή προς τη βόρεια ενδοχώρα της Κρήτης. Είναι ένας καλός δρόμος με μία κανονική λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας που θα προσφέρει εκπληκτική θέα κατά μήκος των παράκτιων σημείων του και ένα πέρασμα μέσα από τις μικρές πόλεις και τα παραδοσιακά χωριά της Κρήτης.

• Κύριοι Δρόμοι : Οι δρόμοι αυτοί συνδέουν το Βορρά με την ενδοχώρα και το Νότο σε όλους τους 4 νομούς της Κρήτης ( Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Λασίθι ), και σε ορισμένες περιπτώσεις την ενδοχώρα με τις νοτιότερες ακτές διαφορετικών νομών (Νότιο Ρέθυμνο με/προς Νότιο Ηράκλειο με/προς Νότιο Λασίθι).

• Δευτερεύον Οδικό Δίκτυο: Οι δρόμοι αυτοί είναι “παρακλάδια” στους κύριους δρόμους και θα βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν την ενδοχώρα της Κρήτης σε βάθος και να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία και γνωριμία με τον πολιτισμό της μεαξέχαστες μοναδικές θέες περνώντας μέσα από μικρότερες πόλεις και παραδοσιακά χωριά, αλλά και να φτάσουν στις περισσότερες από τις νοτιότερες ακτές και τις υπέροχες παραλίες όλων των 4 Νομών. Οι δρόμοι αυτοί είναι στενοί σε πλάτος και φιλοξενούν πολλές “τυφλές” στροφές σε ορισμένα σημεία τους, ιδίως όταν η διαδρομή τους ταλαντεύεται πάνω και κάτω από βουνά.

Κανόνες & Συμβουλές για την οδήγηση στην Κρήτη

Προτεραιότητα για το Όχημα από τα Δεξιά. Στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα ο οδηγός του αυτοκινήτου πρέπει να δώσει το δικαίωμα προτεραιότητας διέλευσης στα οχήματα που έρχονται / πλησιάζουν από τα δεξιά, εκτός αν σηματοδοτείται το αντίθετο από πινακίδες προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων και των κυκλικών κόμβων.

Δέστε τις ζώνες ασφαλείας σας ( ζώνες ασφαλείας ). Και οι δύο οδηγοί και οι επιβάτες του οχήματος πρέπει να έχουν τις ζώνες ασφαλείας τους δεμένες.

Ρυθμίστε την ταχύτητα με την οποία κινείστε, σύμφωνα με τα όρια που υποδεικνύονται από τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Εκτός από ένα βαρύ πρόστιμο κυκλοφορίας που θα πρέπει να καταβληθεί για την παραβίαση του ορίου ταχύτητας μπορεί επίσης να οδηγήσει στην κατάσχεση της άδειας οδήγησής σας.

Όρια ταχύτητας ( = Μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα ) στην Κρήτη:

• 50 χλμ/ώρα ( 30 μίλια/ώρα ), εφαρμόζεται σε πόλεις και κατοικημένες περιοχές ( μειώνεται περαιτέρω σε πολλές περιοχές)

• 80 χλμ/ώρα ( 50 μίλια/ώρα ), εφαρμόζεται εκτός των πόλεων (μειώνεται περαιτέρω σε πολλές περιοχές)

• 90 χλμ/ώρα ( 60 μίλια/ώρα ) ισχύει στην Εθνική Οδό (και 100 χλμ/ώρα καθώς και λιγότερο από 80 χλμ/ώρα σε ορισμένες περιοχές)

 
Μην πίνετε και μετά οδηγείτε. Ο Νόμος είναι πολύ αυστηρός κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και τα αλκοτέστ είναι πολύ συχνά και πολύ αυστηρά. Το επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα είναι εξαιρετικά χαμηλό και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα ή ακόμη και απώλεια της άδειας οδήγησης και αυτόφωρο, εκτός από τις δραματικά αυξημένες πιθανότητες ατυχήματος.

Αποστάσεις μεταξύ των 4 μεγάλες πόλεων της Κρήτης και των Νοτίων ακτών τους.

Από τη Δύση προς την Ανατολή:

– Από τα Χανιά προς Ρέθυμνο: 70 χιλιόμετρα/50 Μίλια απόσταση, περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα οδικό ταξίδι.

Από το Νομό/ Πόλη Χανίων για τις πόλεις και τις παραλίες της νότιας ακτής του: 70-80 χιλιόμετρα οι αποστάσεις, περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά έως και 2 ώρες οδικά ταξίδια.

– Από το Ρέθυμνο προς το Ηράκλειο: 80 χιλιόμετρα/44 μίλια απόσταση, περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15 λεπτά οδικό ταξίδι.

Από τον Νομό/ Πόλη Ρεθύμνου στις πόλεις και τις παραλίες της νότιας ακτής του: 40 – 50 χιλιόμετρα αποστάσεις, περίπου μισή ώρα (30 λεπτά ) μέχρι 45 λεπτά οδικά ταξίδια.

– Από το Ηράκλειο προς τον Άγιο Νικόλαο: 70 χιλιόμετρα /44 μίλια απόσταση, περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 10 λεπτά οδικό ταξίδι.

Από τον Νομό/ Πόλη Ηρακλείου για τις πόλεις και τις παραλίες της νότιας ακτής του: 65 – 85 χιλιόμετρα αποστάσεις, περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι και 2 ώρες οδικά ταξίδια.

– Από τον Άγιο Νικόλαο προς τη Σητεία: 75 χιλιόμετρα /47 μίλια απόσταση, περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά οδικό ταξίδι.

Από το Νομό Λασιθίου/ Πόλη Αγίου Νικολάου προς στις πόλεις και τις παραλίες της νότιας ακτής του: 30 – 40 χιλιόμετρα αποστάσεις, περίπου μισή ώρα (30 λεπτά) μέχρι 45 λεπτά οδικά ταξίδια.

Πρατήρια Υγρών Καυσίμων στην Κρήτη

Υπάρχουν πολλά πρατήρια βενζίνης σε όλη την Κρήτη και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν οι σχετικές πινακίδες που θα σας ενημερώσουν για την απόσταση που απομένει μέχρι το πρώτο διαθέσιμο. Η Αυτο-εξυπηρέτηση στα πρατήρια βενζίνης στην Κρήτη είναι πολύ σπάνια και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ένας εργαζόμενος θα γεμίσει το αυτοκίνητο σας με βενζίνη. Επίσης, δεν δέχονται όλα τα πρατήρια βενζίνης πιστωτικές κάρτες ως τρόπο πληρωμής.
Σε όλες τις μεγάλες πόλεις ( Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος) και στη νέα Εθνική Οδό “E45” στο βόρειο τμήμα της Κρήτης υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένα βενζινάδικο ανοιχτό 24 ώρες την ημέρα καθώς και τις Κυριακές.

Χώροι Στάθμευσης στην Κρήτη

Παρκάρετε το αυτοκίνητο μόνο όπου επιτρέπεται σύμφωνα με τις πινακίδες οδικής σήμανσης κατά μήκος των δρόμων των πόλεων/κωμοπόλεων, καθώς τα πρόστιμα είναι συχνά πολύ υψηλά.

Πως είναι ο οδηγός για τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια Κρήτης

Όταν οδηγείς αυτοκίνητο στην Κρήτη, υπάρχουν μυστικά. Πρώτο μυστικό: μαζεύεις όλη σου τη συγκέντρωση και την πολλαπλασιάζεις επί τα χιλιόμετρα που θα οδηγήσεις. Δεύτερο μυστικό: Όταν είσαι σε έναν στενό δρόμο, σε έναν από τους πολλούς στενούς δρόμους του νησιού και διασταυρωθείς με ένα άλλο αυτοκίνητο, θα σταματήσεις. Ακόμη και αν έχεις προτεραιότητα, θα σταματήσεις. Δεν χρειάζεται να τραυματιστείς, για να γίνεις μάγκας. Τρίτο μυστικό: από το μεσημέρι και μετά, η πιθανότητα να συναντηθείς με κάποιον που έχει καταναλώσει ορισμένη τσικουδιά παραπάνω, μεγαλώνει. Το ίδιο και η προσοχή σου.

Αποτέλεσμα εικόνας για η μαγκια του κρητικού οδηγού

Οι λόγοι πολλοί. Κάποιοι έχουν να κάνουν με την ελλιπή υποδομή. Κάποιοι άλλοι με την αντίληψη της μαγκιάς ως προβλεπόμενης συμπεριφοράς. Επίσης, ένας βασικός παράγοντας είναι το αλκοόλ, το οποίο δεν περιορίζεται ούτε με τους ελέγχους της Τροχαίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικής ιστοσελίδας, μέσα στο καλοκαίρι πριν δύο περίπου χρόνια εμφανίστηκε μια σελίδα με το όνομα «Αλκοτέστ/Μπλόκα Αστυνομίας στον Νομό Χανίων». Η σελίδα ενημέρωνε ακριβώς για αυτό που υποδηλώνει το όνομά της, ώστε οι θέσεις και τα μπλόκα της Τροχαίας να γίνονται γνωστά στους οδηγούς, οι οποίοι μάλλον έχουν πολλούς λόγους να τους αποφύγουν. Μετά την καταγγελία η σελίδα κατέβηκε (ή μετονομάστηκε και ενδεχομένως έγινε κλειστή), αλλά η λογική παραμένει: Μαγκιά, αποφυγή αλκοτέστ και θάνατος. Για να είμαστε δίκαιοι, παρόμοιες σελίδες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά η Κρήτη και η οδήγηση έχουν την τιμητική τους φέτος.

Ας αρχίσω από τα αυτονόητα προς αποφυγή (τοπικιστικών) παρεξηγήσεων. Η Ελλάδα έχει κακούς οδηγούς. Απαίδευτους, ανάγωγους και στ@ρχιδιστές. Απλά υπάρχουν κάποιες περιοχές που αυξάνεται ο βαθμός ηλιθιότητας εξ ου το γεγονός πως κάθε χρόνο οι αριθμοί λένε την ωμή και σκληρή αλήθεια.

Η Κρήτη, για παράδειγμα, είναι ένα μέρος που αναρωτιέσαι πως γίνεται να είναι μαζεμένη τόση χαζομάρα στους δρόμους. Βγαίνουν για να μεταβούν στον προορισμό τους νομίζοντας πως είναι μόνοι. Αυτόκλητοι οδηγοί της Φόρμουλα 1, με μπόλικο αλκοόλ να ρέει στο αίμα και τη μαγκιά να ξεχειλίζει από τα ανοιχτά παράθυρα.

Ναι, η Κρήτη είναι μία από τις περιοχές που θρηνεί κάθε χρόνο δεκάδες θύματα στα τροχαία δυστυχήματα.

Έχω κυκλοφορήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης με αυτοκίνητο, αλλά και συγκοινωνία. Στην πρώτη περίπτωση κάνω το σταυρό μου να φτάσω στον προορισμό. Στη δεύτερη περίπτωση κάνω το σταυρό μου με τους οδηγούς των ΚΤΕΛ που βγάζουν εις πέρας μία διαδρομή που δεν υπάρχει ούτε στο Gran Turismo. Το τονίζω ξανά. Δεν είναι μόνο η οδηγική παιδεία και η μαγκιά. Είναι και οι δρόμοι.

Αποτέλεσμα εικόνας για mad max cars

Έχετε οδηγήσει, για παράδειγμα, από Ηράκλειο για Ρέθυμνο (ή το ανάποδο); Δεν βάζω κάποια άλλη, πιο δύσκολη διαδρομή. Αναφέρομαι στην απλή. Είτε είσαι από Κρήτη είτε θα πας για διακοπές, αυτή τη διαδρομή θα την κάνεις. Μιλάμε για κεντρικό δρόμο που ενώνει δύο πόλεις, με στενά περάσματα, επικίνδυνες στροφές, με ανάποδες κλίσεις και φυσικά χωρίς φωτισμό. Το 80% του δρόμου είναι χωρίς φωτισμό. Ναι, όπως λέμε στην καθομιλουμένη δεν βλέπεις την τύφλα σου!

Γιατί, βλέπετε, οι απέναντι ανοίγουν τη μεγάλη σκάλα, τα φώτα ομίχλης, τα φώτα καμπίνας, τους φακούς και τα φώτα στο σπίτι τους για να βλέπουν όσο καλύτερα το δρόμο.

Για τους δρόμους οι Κρητικοί φωνάζουν. Και δικαίως φωνάζουν εδώ και χρόνια. Είναι ο περίφημος ΒΟΑΚ (βόρειος οδικός άξονας Κρήτης) που περιμένουν, είναι γενικότερη η αναμονή τους να ασχοληθεί κάποιος με αυτά τα προβλήματα του νησιού. Και να ξέρετε πως ενοχλούνται όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα εγκαινιάζονται δρόμοι και σήραγγες και στην Κρήτη κάθε χρόνο σκοτώνονται είτε από ανοησία είτε από μία λακκούβα που είναι εκεί, εδώ και χρόνια, περιμένοντας η έρμη λίγο τσιμέντο για να κλείσει. Και δικαίως ενοχλούνται. Γιατί δεν έχουν δρόμους.

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και τους τουρίστες την καλοκαιρινή περίοδο με τις δολοφονικές ‘γουρούνες’ και δένει το γλυκό. Μεθυσμένοι Ρώσοι που καβαλάνε αυτά τα τετράτροχα θέλοντας να μιμηθούν το Mad Max και ηλικιωμένοι Γερμανοί που πηγαίνουν με 20, θα πανικοβληθούν στο πρώτο κορνάρισμα και μπορεί να τους πετύχεις πάνω στο δέντρο σαν τον Μουστάκα στο ‘Αυτός το βιολί του’.

Θέλετε να βάλουμε τους οδηγούς ταξί που τρέχουν χωρίς να υπολογίζουν τους άλλους (και σου κολλάνε από πίσω παίζοντας τα φώτα για να κάνεις προσπέραση); Θέλετε να βάλουμε όσους δεν χρησιμοποιούν τα φλας (κυκλοφορεί βιντεάκι όπου Κρητικός τρολάρει συντοπίτες. Δείτε το); Θέλετε να βάλουμε τους ηλικιωμένους που θα πάρουν το αγροτικό μέσα στο βράδυ και χωρίς ν’ ανάψουν τα φώτα πορείας (και θα προσπαθήσουν να περάσουν κάθετα το δρόμο); Θέλετε να προσθέσουμε σε όλα αυτά και τους παραθεριστές του καλοκαιριού που θα πιουν το κάτι παραπάνω;

Κατά γενική ομολογία, η Κρήτη είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζεις. Όχι, όμως, για να οδηγείς. Έξω από τις πόλεις το κακό έχει παραγίνει. Είναι το αλκοόλ, η μαγκιά, η παιδεία, οι κακοί δρόμοι, όλα μαζί. Είναι ένα γένος που ξεκληρίζεται στην άσφαλτο. Και, πιστέψτε με, είναι συγκλονιστικό να το ζεις από κοντά και όχι σε ένα ‘μονόστηλο’ ενός Μέσου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: