Τhomas Cook : Οι μεταξωτές διακοπές θέλουν και μεταξωτούς κ$@ους …

Η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε τους Ελληνες ξενοδόχους στην υπογραφή συμβολαίων με ξένους τουριστικούς οργανισμούς, τα οποία έχουν πολυετή διάρκεια και κλειδωμένες τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Δέλεαρ για τους ξενοδόχους αποτελούν οι προκαταβολές που εξασφαλίζουν από τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς, οι οποίοι λειτουργούν ως τράπεζες για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στελέχη της τουριστικής αγοράς υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδόχων που «υποθήκευσαν» τα δωμάτιά τους ακόμη και με 15 ευρώ για συμβόλαια με διάρκεια έως το 2021 ενώ στην Κρήτη το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 56% των κατατεθέντων συμβολαίων .

Για να το κάνουμε πιο λιανά σχεδόν οι μισές τουριστικές μονάδες και λίγο παραπάνω έχουν συνάψει συμφωνίες με μεγάλα γραφεία και εταιρείες tour operators στη λογική έχει λαμβάνειν . Απο αυτό το 56% σχεδόν το 70% έκανε μπίζνες με την να χαμε να τη θυμόμαστε Thomas Cook ..όπερ τα συμβόλαια μαζί της πάνε στον κάλαθο και απομένει να δούμε τις ασφαλιστικές δικλείδες που αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων , αν και ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Κρήτης ανέπτυξε μια δυσοίωνη πρόβλεψη…

Αποτέλεσμα εικόνας για πως δουλευουν οι tour operators

Οι tour operators, το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος. Είναι αλήθεια ότι με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να αναδείξουν ένα προορισμό, μπορούν και να τον “σβήσουν από τον χάρτη”. Οι μεγάλοι tour operators ουσιαστικά καθορίζουν τη ζήτηση για ένα προορισμό και διαμορφώνουν τον τουριστικό χάρτη. Έχουν τεράστια επιρροή, γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος που εκείνοι θα αντιδράσουν σε πιθανή μεταβολή των συνθηκών σε ένα προορισμό αλλά και σε έκτακτες συνθήκες. Φυσικά και δράττω την ευκαιρία για να αναφερθώ στα του οίκου μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για πως δουλευουν οι tour operators

Καταρχάς δεν νομίζω ότι υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” tour operators. Το θέμα έχει να κάνει πιο πολύ με τα συμφέροντα και τις δεσμεύσεις που έχει ο κάθε tour operator σε ένα προορισμό και στην συνέχεια με την πολιτική που ακολουθεί γενικά και ειδικά σε περιπτώσεις κρίσεων. Γι’ αυτό και τελευταία βλέπουμε από άλλους σπασμωδικές ενέργειες, από άλλους “φιλικές”, από άλλους πιο οργανωμένες και πάει λέγοντας. Εφόσον οι tour operators είναι τουριστικοί οργανισμοί, που παρέχουν υπηρεσίες με γνώμονα το κέρδος, λογικά, κανένας από αυτούς δεν θα ήθελε να βγει ζημιωμένος από ένα προορισμό, σε περίπτωση που αυτός γίνει “unfriendly” για τους επισκέπτες, για οποιανδήποτε εξωγενή ή ενδογενή αιτία. Επομένως, για τους tour operators είναι πολύ σημαντικό το risk management. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας αντιμετώπισης , ήταν η περίπτωση της Αιγύπτου και ειδικά της Τυνησίας που λόγω της Αραβικής Άνοιξης, οδήγησε τους tour operators στο να στραφούν σε άλλους γειτονικούς προορισμούς όπως είναι η Τουρκία και η Ελλάδα, μεταφέροντας έτσι δυναμικότητα από έναν προορισμό σε άλλους.

29s19tourism100

Το πρόβλημα ειδικά της Thomas Cook εντοπίσθηκε από το 2ο συνέδριο με θέμα «Τουρισμός Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας» που διοργάνωσαν το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνοβρετανικό, το Ελληνογερμανικό και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο εκφράστηκε η ανησυχία για το γεγονός ότι το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων αλλά πτώση εσόδων, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για την προσέλκυση υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών.

Ακριβώς αυτή η πολιτική μαζικού φθηνού τουρισμού κυρίως από την Αγγλία σε ξενοδοχειακές μονάδες για υψηλότερα βαλάντια οδήγησε στο πρόβλημα ..

Δεν μπορεί ρε κουμπάρε να θες ξενοδοχείο 5 αστέρων με όλα τα κομφόρ ( τα γνωστά βραχιολάκια ) για μια εβδομάδα με κόστος 250 ευρώ ..!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: