Σε 100 χρόνια ?

Εδώ και 2,3 εκατομμύρια χρόνια ο άνθρωπος δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται. Λίγο αργά στην αρχή -ο χιμπαντζής μεταμορφώθηκε σε σοφό ανθρωποειδές μόλις 400.000 χρόνια πριν-, ωστόσο, τα βήματα θα είναι λίγο πιο γρήγορα από εδώ στο εξής, υποστηρίζουν οι μελετητές.

Αποτέλεσμα εικόνας για βιτρουβιος
Στις επόμενες σειρές , ερευνητές της ανθρωποβιολογίας σκιαγραφούν με μαθηματική ακρίβεια τις μεγάλες αλλαγές που θα διαμορφώσουν εκ νέου την εικόνα του ανθρώπου του μέλλοντος -μόλις 200.000 μετά. Ας ελπίσουμε να ζουν κάποιοι για να τις δουν να γίνονται. Ωστόσο, το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον…

Πώς θα μοιάζει ο άνθρωπος του μέλλοντος  - ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ

Πριν ο άνθρωπος περπατήσει όρθιος στα δυο του πόδια, τα δάχτυλα των ποδιών του χρησιμοποιούνταν όπως και τα δάχτυλα των χεριών: να πιάνουν κλαδιά, να κόβουν φρούτα, να επιτίθενται.
Όσο η εξέλιξη μάς οδήγησε να περπατάμε περισσότερο και να αναρριχόμαστε λιγότερο, τα δάχτυλα των ποδιών μας συρρικνώθηκαν στο μήκος που ήταν απαραίτητο για να στηρίζουν τη στάση του σώματος. Παράλληλα, η χρήση κλειστών παπουτσιών εδώ και αιώνες, έχει αρχίσει όχι μόνο να μικραίνει το μήκος κάθε δαχτύλου, αλλά επίσης να μειώνει στο ελάχιστο τη χρήση του μικρού δαχτύλου του ποδιού (έχει συμβεί και σε άλλα ζώα: ο πρόγονος του σύγχρονου αλόγου είχε πάνω από δύο οπλές).

Πώς θα μοιάζει ο άνθρωπος του μέλλοντος  - ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ

Το θετικό; Αντί για τρέξιμο, θα μπορείς να προπονείσαι στο κλασικό μπαλέτο. Με κοντύτερα δάχτυλα ποδιών, η πιρουέτα θα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Υπάρχουν δύο προβλέψιμες αιτίες για τη σταδιακή αποδυνάμωση της ανθρώπινης μυϊκής δύναμης στο μέλλον. Και αυτό άρχισε να εμφανίζεται με το που ο άνθρωπος ξεκίνησε να δουλεύει μπροστά από έναν υπολογιστή. Οι τέσσερεις τελευταίες γενιές εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τη μυϊκή τους δύναμη και το πιο πιθανό είναι ότι στο μέλλον, αυτή η συρρίκνωση μυϊκών ινών θα οδηγήσει σε ένα ανθρώπινο σώμα που θα προσομοιάζει σε λούτρινο παιχνιδάκι.

Πώς θα μοιάζει ο άνθρωπος του μέλλοντος  - ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ

Το θετικό; Υπολογίζοντας ότι οι άνθρωποι του μέλλοντος πιθανώς να κατοικούν σε πλανήτες χωρίς βαρύτητα, ακόμη και ένα μικρό παιδί θα μπορεί να σηκώνει -αέρα- μια 500κιλη μπάρα στο ημικάθισμα.

Το ανθρώπινο σώμα τείνει να αυξάνεται σε ύψος με ταχείς ρυθμούς ανά τους αιώνες. Μόνο τα τελευταία 150 χρόνια, το μέσο ύψος όλων των φυλών του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 10 εκατοστά, με κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την ανάπτυξη, την αφθονία τροφών. Όσο περισσότερο φαγητό τρώνε τα νέα παιδιά, τόση περισσότερη ενέργεια χρησιμοποιεί το σώμα τους για να αναπτυχθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Και οι επιστημονικές έρευνες στην τεχνολογία τροφίμων έχουν αποδείξει ότι στο μέλλον κανείς άνθρωπος δεν θα υποφέρει από πείνα.

Πώς θα μοιάζει ο άνθρωπος του μέλλοντος  - ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ

Το θετικό; Θα καρφώνεις καλάθια χωρίς καν να πηδάς και δεν θα χρειάζεσαι σκάλα να αλλάξεις λάμπα στο ταβάνι. Επίσης, δεν θα χρειάζεται να πηγαίνεις στη ράφτρα να σου γυρίσει τα μπατζάκια των παντελονιών.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι θα γίνονται όλο και πιο άτριχοι με την πάροδο των αιώνων. Για τους μεν άντρες, το πρόβλημα θα έχει να κάνει και με τη μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης (η οποία έχει να κάνει και με τη μυϊκή ατροφία), ενώ για τις γυναίκες, το πρόβλημα θα έχει να κάνει κυρίως με την σφοδρή αλλαγή των κλιματικών συνθηκών (περισσότερη θερμότητα). Αυτά τα δυο συμπτώματα, σταδιακά, θα αποκτήσουν γενετικό χαρακτήρα και θα μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά με αποτέλεσμα την πλήρη έλλειψη τριχών στο κεφάλι και το σώμα σε όλα τα παιδιά που θα γεννιούνται από το 2200 και μετά.

Πώς θα μοιάζει ο άνθρωπος του μέλλοντος  - ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ

Το θετικό; Η ισότητα αντρών και γυναικών θα αποκτήσει αληθινή υπόσταση, τουλάχιστον όσον αφορά στη φαλάκρα. Επίσης, ο χρόνος απασχόλησης με το λούσιμο, το χτένισμα και το styling των μαλλιών μηδενίζεται.

Η τεχνολογία απ’ τη μια μεριά θα μειώσει τη φυσική δύναμη των ανθρώπων, αλλά απ’ την άλλη θα βοηθήσει στη ραγδαία εξέλιξη (και αυτοβελτίωση) της φυσικής υγείας τους. Είτε μέσω βιονικών οργάνων που θα τυπώνονται σε απλούς, οικιακούς τρισδιάστατους εκτυπωτές, είτε μέσω της προεπιλογής γονιδίων, ένα είναι βέβαιο: οι άνθρωποι θα είναι εντελώς υγιείς εφ’ όρου ζωής. Ακόμη και η ίδια η ζωή μπορεί να διαρκεί πολλά περισσότερα χρόνια.

Πώς θα μοιάζει ο άνθρωπος του μέλλοντος  - ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ

Το θετικό; Ήδη από πρόπερσι, η Google ίδρυσε μια καινοτόμο εταιρεία βιοτεχνολογίας, την Calico, με σκοπό να διερευνήσει και κατόπιν να καταπολεμήσει τα αίτια της γήρανσης. Για παράδειγμα: εξετάζεται η προδιάθεση ενός οργανισμού, η γενετική κλίση, αλλά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, δεδομένα τα οποία επιταχύνουν ή εξασθενούν τα κύτταρα ή που δημιουργούν ασθένειες. Ακόμη, ερευνάται ο τρόπος που τα κύτταρα αυτο-επισκευάζονται την ώρα που κοιμόμαστε, αλλά και πώς κάποια από αυτά μετατρέπονται σε καρκινικά.

Photon . Φωτόνιο ένα μοναχικό ταξίδι from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: