life

Το σημερινό άρθρο θα ασχοληθεί με τη ζωή. Τι πραγματικά είναι αυτό που ονομάζουμε «ζωή». Με απλά λόγια η ζωή είναι μια συνεχής δοκιμασία συναισθημάτων μέσα από διάφορα γεγονότα. Μια δοκιμασία που ο κάθε άνθρωπος καλείται στο τέλος να βγει νικητής. Αν δεν βγει; Καλείται να σηκωθεί και να συνεχίσει, καθώς διαφορετικά θα παραδοθεί στις συνθήκες και το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό. Οι προσκρούσεις θα είναι σκληρές και ίσως και ολέθριες.
Πάνω στη γη είμαστε δισεκατομμύρια άνθρωποι. Ο καθένας από εμάς ζει διαφορετικά, έχει διαφορετικά πιστεύω, διαφορετικές αξίες και διαφορετικά γούστα. Γενικότερα οι άνθρωποι μεταξύ τους είναι ίδιοι (μια μερίδα) και διαφορετικοί (άλλη μερίδα). Ωστόσο όλοι μας δεν θα πάψουμε ποτέ να έχουμε ένα κοινό. Όσοι ερχόμαστε σ’ αυτόν εδώ τον πλανήτη οφείλουμε θέλοντας και μη να παλέψουμε στη ζωή. Μέσα σ’ αυτή θα δούμε και θα ζήσουμε πολλά, θα βιώσουμε πολλές καταστάσεις (θετικές και αρνητικές), ωστόσο οφείλουμε να μάθουμε απ’ αυτές και να προχωρήσουμε παρακάτω.
Μέσα σ’ αυτές τις καταστάσεις που θα λάβουν χώρα θα ξεπηδήσουν ένα σωρό συναισθήματα. Μια λέξη με τεράστιο νόημα. Μια λέξη ικανή να καταστρέψει τα πάντα αλλά και ικανή να σε οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες. Ένας δυστυχισμένος άνθρωπος μπορεί να χάσει ότι έχει χτίσει με κόπο στη ζωή του. Αντίθετα ένας ευτυχισμένος μπορεί με πυλώνα την καλή ψυχολογία να πετύχει πράγματα που ίσως ούτε και ο ίδιος να μην πίστευε ότι υπό άλλες συνθήκες μπορεί να τα καταφέρει. Γενικά εμείς οι άνθρωποι διαφέρουμε από τα υπόλοιπα όντα πάνω στη γη. Διαφέρουμε όχι γιατί περπατάμε ή επειδή σωματικά είμαστε διαφορετικοί. Διαφέρουμε διότι έχουμε λογική. Κάτι που τα υπόλοιπα όντα δεν έχουν από τη φύση τους και δεν αποκτούν ποτέ στη ζωή τους.
Ωστόσο ακόμα κι εμείς που έχουμε λογική, τις περισσότερες φορές δεν σκεφτόμαστε με βάση αυτή. Έχοντας μπροστά μας ορισμένα δεδομένα και προτού πάρουμε μια απόφαση δρούμε με βάση τα συναισθήματα και αφήνουμε στην άκρη την λογική. Την αγνοούμε παντελώς. Η λογική είναι αυτό το «όπλο» που έχουμε στη φαρέτρα μας και μπορεί να μας σώσει από μια κακή απόφαση που στην πορεία της δρα αρνητικά πάνω μας. Ωστόσο εμείς προτιμάμε να βγάλουμε εκείνο (όπλο) των συναισθημάτων και να ρισκάρουμε. Να τα παίξουμε όλα για όλα. Να κερδίσουμε ή να χάσουμε! Διότι το συναίσθημα πολλές φορές σε απογειώνει και άλλες σε οδηγεί σε μοιραία λάθη.
Αν το καλοσκεφτείτε όμως όλο αυτό κάνει μαγική τη ζωή. Σκεφτείτε μια ζωή χωρίς συναισθήματα. Μια ζωή στην οποία ο κάθε άνθρωπος θα δρούσε με βάση την λογική. Αν πηγαίναμε σε μια τέτοια μορφή, τότε οι άνθρωποι δεν θα κάναμε λάθη, δεν θα μαθαίναμε μέσα απ’ αυτά, δεν θα πληγωνόμασταν και δεν θα ξέραμε από τα λεγόμενα στραπάτσα. Σίγουρα αρκετοί μπορεί να μου πείτε γιατί πρέπει να φάμε στραπάτσα για να μάθουμε; Δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε; Σκεφτείτε ότι μέσα από ένα στραπάτσο έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε πολύ πιο δυνατοί κι αυτό γιατί θα μάθουμε. Θα ξέρουμε πως να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις αργότερα μέχρι να μας παρουσιαστεί κάτι καινούργιο, το οποίο θα κληθούμε να εξουδετερώσουμε.

sanatorium from georgios papadosifos georgiou-Ag on Vimeo.

Με απλά λόγια χωρίς τα συναισθήματα, τα οποία φυσικά και οδηγούν ορισμένες φορές σε λάθος επιλογές, τότε ο κόσμος δεν θα ήταν απρόβλεπτος και συνεπώς μαγικός. Θα είχε δομημένη και μελετημένη την κάθε του κίνηση και θα πήγαινε προς αυτή τηλεκατευθυνόμενα σαν ρομπότ. Τη δεδομένη στιγμή τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μπορεί εμείς οι άνθρωποι να βάζουμε στόχο έναν συγκεκριμένο προορισμό αλλά στην πορεία αυτού δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε. Δεν ξέρουμε τις «εκπλήξεις» του δρόμου που θα διανύσουμε. Δεν γνωρίζουμε πόσες καταστάσεις θα βρούμε απέναντί μας, οι οποίες θα μας επηρεάσουν σημαντικά. Οι πειρασμοί μπορεί να είναι αρκετοί αλλά εμείς οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος μας. Διαφορετικά δεν θα βγούμε αλώβητοι και νικητές από τις δοκιμασίες και ίσως να μην φτάσουμε και ποτέ στον προορισμό μας. Υπάρχουν άπειροι άνθρωποι που έμειναν απλά σε όνειρα που δεν πραγματοποίησαν ποτέ και ουσιαστικά παραιτήθηκαν από τη ζωή.
Η ζωή ενός ανθρώπου σε γενικότερο πλαίσιο είναι στόχοι, στιγμές και συναισθήματα. Ένας άνθρωπος για να ζήσει πρέπει να θέσει αρχικά στόχους (όνειρα, φιλοδοξίες). Έπειτα μέσα από την προσπάθεια της υλοποίησης δημιουργούνται ορισμένες στιγμές (πράξεις, ενέργειες) και μέσα απ’ αυτές τις στιγμές έρχονται και τα συναισθήματα. Η μεγαλύτερη, λοιπόν, δοκιμασία του ανθρώπου για να πετύχει ότι θέλει είναι να μπορέσει να ελέγξει τα συναισθήματά του. Να έχει μέτρο και να μην παρασυρθεί απ’ όσα νιώθει. Ο κάθε στόχος που θέτουμε είναι υλοποιήσιμος αρκεί να μπορέσουμε να τον υποστηρίξουμε σωστά. Για να γίνει, λοιπόν, αυτό απαιτείται να περάσουμε σωστά απ’ τη δοκιμασία των συναισθημάτων. Διότι αυτά θα μπουν στο παιχνίδι θέλουμε δεν θέλουμε και είναι ικανά να τα αλλάξουν όλα.
Από εκεί και πέρα με τη λέξη «στόχος» εννοούμε πολλά πράγματα μέσα στη ζωή. Μιλάμε για το προσωπικό κομμάτι (φιλίες, σχέσεις), το επαγγελματικό (δουλειά) αλλά και διάφορα άλλα. Τόσο στο προσωπικό όσο και στο επαγγελματικό κομμάτι οι στόχοι που θα θέσουμε θα είναι πολλοί. Μέσα απ’ αυτούς είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν ένα σωρό συναισθήματα. Στο προσωπικό κομμάτι δύο πολύ συνηθισμένα είναι η ευφορία (φιλίες) και η αγάπη (σχέσεις). Εύκολα ένας άνθρωπος μπορεί να απογειωθεί αλλά και να πέσει σε παγίδες από τις ανθρώπινες σχέσεις. Στις περιπτώσεις αυτές τα συναισθήματα που θα νιώσει θα εξαπλωθούν και θα γίνουν πολλά περισσότερα. Σε περίπτωση αρνητικές εξέλιξης η λύπη και η στεναχώρια είναι δύο δεδομένα και συχνά συναισθήματα που θα εμφανιστούν. Έτσι, η δοκιμασία που θα κληθεί να προσπεράσει ο κάθε άνθρωπος θα είναι μεγάλη και δύσκολη, όμως οφείλει να λειτουργήσει σωστά και να φτάσει στο στόχο του.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο επαγγελματικό κομμάτι. Ο άνθρωπος σ’ αυτό το πλαίσιο θέτει επίσης πάρα πολλούς στόχους. Οι στόχοι αυτοί δημιουργούν επίσης συναισθήματα. Γενικότερα το κάθε τι στη ζωή δημιουργεί συναισθήματα. Η κάθε πράξη μας. Στο επαγγελματικό κομμάτι δύο συχνά είναι η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια λόγω μιας προαγωγής, διάκρισης κλπ. Ωστόσο κι στο επαγγελματικό κομμάτι τα πράγματα μόνο ευχάριστα δεν είναι. Μπορεί να δημιουργηθούν στην πορεία του στόχου σου (συνέπεια και επιτυχία στη δουλειά σου πχ) πολλά εμπόδια και πολλές αρνητικές καταστάσεις. Τα εμπόδια σίγουρα θα είναι μεγάλα κι ορισμένα συναισθήματα που δημιουργούνται σ’ αυτή την περίπτωση είναι ο θυμός, η αντιπάθεια, η δυσανασχέτηση. Κι εδώ αυτό που οφείλει να κάνει το άτομο για να πετύχει είναι να μπορέσει να περάσει σωστά τις δοκιμασίες που θα δημιουργηθούν.
Ουσιαστικά η ζωή είναι μέσω των συναισθημάτων απρόβλεπτη. Μέσω αυτών όλοι οι άνθρωποι καλούμαστε να περνάμε ορισμένες δοκιμασίες (απαιτητικές και μη) για να καταφέρουμε στο τέλος να πετύχουμε όσα θέλουμε. Σίγουρα μέσα στη ζωή θα υπάρξουν στιγμές που θα πέσουμε ψυχολογικά, θα γονατίσουμε αλλά αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να σηκωθούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Βέβαια ακόμα και στις στιγμές χαράς και πλήρους ενθουσιασμού πάλι οφείλουμε να διαχειριστούμε σωστά τις καταστάσεις, διότι μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ το όλο κλίμα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: