Μουσείο Βρέλλη: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο μέσα στο «Μαντάμ Τισό» των Ιωαννίνων

Ένα μουσείο θρύλος. Γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη κι αν κάποιος δεν το έχει επισκεφτεί, σίγουρα το έχει ακούσει. Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας με τα Κέρινα Ομοιώματα του Παύλου Βρέλλη στα Γιάννενα είναι ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο. Είναι ένα ζωντανό μουσείο γεμάτο κίνηση. Οι πρωταγωνιστές θαρρείς και θα σου μιλήσουν. Σίγουρα κάποιες φορές νομίζεις ότι σε κοιτούν.

Μουσείο Βρέλλη: Τα ελληνικά κέρινα ομοιώματα που συγκλονίζουν

«Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει χρήματα, αλλά αυτός που προσφέρει. Και εγώ είμαι πλούσιος, γιατί κατάφερα και πρόσφερα στον Έλληνα τούτο το έργο». Με αυτά τα λόγια περιέγραφε το μουσείο του ο Παύλος Βρέλλης.

Ο ίδιος γεννήθηκε στα Γιάννενα την 25η Μαρτίου του 1923. Σε ηλικία 13 ετών είχε χάσει και τους δύο γονείς του. Τη φροντίδα του ανέλαβε τότε η θεία του η οποία ήταν και παιδαγωγός. Αυτό ήταν το πρόσωπο που επηρέασε βαθιά την πορεία του. Του μετέδωσε την καλλιτεχνική της αγωγή μυώντας τον στην τέχνη. Ο Παύλος Βρέλλης ζωγράφιζε από μικρός σε πέτρα και ξύλα. Στην εφηβεία συνελήφθη μαζί με άλλους νέους, από τους Γερμανούς. Ούτε στη φυλακή χάνεται το ταλέντο του. Μπορεί να ζούσε σα μελλοθάνατος αλλά συνέχιζε να σκαλίζει πάνω σε ξύλα. Τελικά σε ηλικία 23 ετών και πριν καν μπει στη Σχολή Καλών Τεχνών άρχισε ήδη να φτιάχνει προτομές. Τα χρόνια πέρασαν και ο καλλιτέχνης αρχίζει να μυείται σε άλλα είδη. Ζωγραφική και γλυπτική αρχίζουν να τον κερδίζουν περισσότερο.

Το Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων – Η ιστορία

Το μουσείο που έχει αφήσει σαν κληρονομιά ο Παύλος Βρέλλης ξεκίνησε σαν πείραμα. Έχοντας ήδη ανοίξει σχολή γλυπτικής ψάχνει ιδιαίτερους τρόπους μετάδοσης της γνώσης. Τότε, δημιουργεί στα Γιάννενα τον πρώτο χώρο «ζωντανής γνώσης», το Κρυφό Σχολειό. Μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά ένα χώρο δημιούργησε ανθρώπινες μορφές από κερί. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι μορφές είναι σε φυσικό μέγεθος και όχι μινιατούρες. Αυτή ήταν η αρχή. Ο μικρός χώρος έπρεπε να επεκταθεί. Να στεγάσει το μεγάλο όνειρο του καλλιτέχνη.

Μουσείο Βρέλλη: Τα ελληνικά κέρινα ομοιώματα που συγκλονίζουν


Πολλές φορές νομίζεις ότι είσαι κρυφός παρατηρητής σε μια μάχη ή σε μια μυστική συνάντηση


Έχοντας πλέον την εμπειρία και τη θέληση, το 1983 προχωράει σε μια μεγάλη αγορά. Χρησιμοποιώντας το εφάπαξ του αγοράζει ένα χώρο 17 στρεμμάτων, στο χωριό Μπιζάνι στα Γιάννενα. Μετά από χρόνια και πολλή προσωπική εργασία, το 1995 το μουσείο είναι γεγονός. Είναι μάλιστα τόση η καλαισθησία του που φροντίζει και τον εξωτερικό χώρο. Δεν ήθελε, όπως λέει, να δημιουργεί «οπτική μόλυνση» στο περιβάλλον. Ετσι φύτεψε δεκάδες δέντρα στον προαύλιο χώρο.

Τι θα δεις στο Μουσείο Βρέλλη

Το μουσείο είναι διαμορφωμένο σε ανάλογα επίπεδα (παράλληλα, συνάλληλα, διάλληλα). Σίγουρα είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα. Όταν όμως το επισκεφτείς, δεν το ξεχνάς. Ολόκληρο το Μουσείο είναι μια αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η αναπαράσταση γίνεται με κέρινα ομοιώματα ανθρώπων σε φυσικό μέγεθος.

Ολοι οι χώροι και τα πρόσωπα είναι φτιαγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Πολλές φορές νομίζεις ότι είσαι κρυφός παρατηρητής σε μια μάχη ή σε μια μυστική συνάντηση. Ο Παύλος Βρέλλης έφτιαχνε την κάθε αίθουσα με μεγάλη προσοχή. Μετρούσε διαστάσεις, έβαζε τούβλα, ύψωνε το έδαφος. Ολα ήθελε να είναι απολύτως ρεαλιστικά. Και το πέτυχε. Στο μουσείο υπάρχουν περίπου 150 κέρινα ομοιώματα σε 36 ιστορικά θέματα. Ανηφόρες, κατηφόρες, βουνά, σπηλιές, φυλακές και παλιά σπίτια. Ο καλλιτέχνης ήθελε να ζωντανέψει την ιστορία της Ελλάδας. Βλέποντας το Κρυφό Σχολειό και τη Σφαγή του Αλή Πασά θα βεβαιωθείς πως το πέτυχε. Χρειάζεται μάλιστα να σταθείς αρκετή ώρα σε ένα έκθεμα για να δεις όλες τις λεπτομέρειες.

Μουσείο Βρέλλη: Τα ελληνικά κέρινα ομοιώματα που συγκλονίζουν

Αν βρεθείς στα Γιάννενα, είναι ένα από τα πρώτα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς. Ωστόσο αν έχεις παιδιά, έχε κατά νου πώς τα πολύ μικρά σε ηλικία ίσως φοβηθούν και είναι καλύτερα να παίξουν στην αυλή. Για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να μάθουν την ελληνική ιστορία σαν να την ζουν από κοντά. Σίγουρα θα είναι από τις εμπειρίες που θα σας ζητήσουν να ξαναζήσουν.

Info

12ο Χλμ. Εθνικής οδού Ιωαννίνων – Αθηνών Μπιζάνι, Ιωαννίνων.

Site: vrellis.gr

Εισιτήρια

Το εκδοτήριο εισιτηρίων λειτουργεί καθημερινά: από τις 10:00 έως και τις 16:00

6 ευρώ: Γενική Είσοδος:

4 ευρώ: Οργανωμένα γκρουπ (μέσω τουριστικών πρακτορείων κ.λπ.), Φοιτητές (με επίδειξη της ταυτότητάς τους).

3 ευρώ: Ατομα 8-17 ετών, άτομα άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι (περιλαμβάνει και τους τρίτεκνους), άνεργοι (με επίδειξη της κάρτας από τον ΟΑΕΔ), Μέλη Σωματείων και Συλλόγων (γονείς και παιδιά – παρακαλούμε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως καταστατικό, σφραγίδα, κλπ).

Δωρεάν: Παιδιά κάτω των 8 ετών, Στρατευμένοι, ΑΜΕΑ (άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα εισέρχονται μόνο με την βοήθεια των συνοδών τους, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου), μέλη του Ε.Ε.Τ.Ε. (με επίδειξη της κάρτας μέλους τους).

Πηγή φωτογραφιών: Μουσείο Βρέλλη

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: