Ανά την Ελλάδα : Παξοί , οι Μπαχάμες της Μεσογείου ( drone view)

Οι Παξοί είναι ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα 20 ωραιότερα νησιά του κόσμου

Παξοί, Επτάνησα – Certs-it !

Η μυθολογία λέει ότι ο Ποσειδώνας, ο Θεός της θάλασσας, χτύπησε την Κέρκυρα με την τρίαινα του και δημιούργησε ένα ξεχωριστό νησί για να απολαύσει ήσυχα τον έρωτα του με τη γυναίκα του Αμφιτρίτη, θεά της θάλασσας.

Εκεί εκτός των άλλων θα επισκεφτείτε και θα θαυμάσετε τις θαλάσσιες σπηλιές της δυτικής ακτής με τα γαλαζοπράσινα νερά, πολύ μεγαλύτερες και πιο όμορφες από παρόμοιες σπηλιές στα νησιά του Ιονίου.

Τα νησιά Παξοί και Αντίπαξοι

Σπηλιές στους δυτικούς Παξούς
Σπηλιές στους δυτικούς Παξούς

Η δυτική ακτή των Παξών είναι βραχώδης χωρίς πολλές παραλίες, αλλά έχει πολλές μεγάλες όμορφες σπηλιές, τις γαλάζιες σπηλιές των Παξών, είναι μια μοναδική εμπειρία.

Για να ανακαλύψετε αυτές τις σπηλιές, ο ευκολότερος τρόπος είναι να κάνετε κράτηση σε ένα ταξίδι με πλοίο από το λιμάνι του Γάιου.

Χάρτης των Παξών και Αντιπάξων

Παξοί χάρτης
Παξοί χάρτης

Γάϊος η πρωτεύουσα των Παξών

Γάϊος στους Παξούς
Γάϊος στους Παξούς

Ο Γάϊος είναι το λατινικό όνομα που δόθηκε στο χωριό από τους Βενετούς, είναι η πρωτεύουσα των Παξών και προσφέρει ένα πολύ σπάνιο γοητευτικό τοπίο.

Όλο το χωριό μαζί με το λιμάνι καλύπτονται από δύο μικρά νησάκια, το βορειότερο και το μικρότερο ονομάζεται Νησάκι της Παναγιάς και το νότιο και πιο κοντινό στο λιμάνι είναι το νησί του Αγίου Νικολάου, οπότε όταν μπαίνεις στο λιμάνι, έχεις μια αίσθηση ότι διασχίζεις ένα ποτάμι.

Πρόκειται για ένα τέλειο μεγάλο φυσικό λιμάνι με υπέροχο τοπίο και στις δύο πλευρές.

Από εδώ μπορείτε να νοικιάσετε ένα μικρό ταχύπλοο, μαζί με τον καπετάνιο, για να εξερευνήσετε τις εκπληκτικές παραλίες των Αντιπάξων λίγα μίλια νοτιότερα.

Παξοί & Αντίπαξος from air mag team on Vimeo.

Αντίπαξοι και η παραλία Βουτούμι

Το νησί των Αντιπάξων βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρα νότια των Παξών.

Το μικρότερο από τα κοσμήματα του συμπλέγματος των νησιών των Παξών, γνωστό για τις εξαιρετικές του παραλίες.

Το νησί δεν έχει μόνιμους κατοίκους, είναι κατοικήσιμο μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών από τους ανθρώπους που λειτουργούν τις λίγες ταβέρνες που υπάρχουν στις παραλίες του.

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό νησί, έκτασης μόλις 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από ελαιόδεντρα και αμπελώνες.

Έχει ένα μικρό λιμάνι που ονομάζεται Αγραπιδιά, στον κόλπο της Αγραπιδιάς, ένα χιλιόμετρο νοτιότερα από την πιο όμορφη παραλία του Ιονίου, που είναι η παραλία Βουτούμι, με μεταξωτή λευκή χρυσή άμμο και με τα καθαρότερα και φωτεινότερα γαλαζοπράσινα νερά σε όλο το Ιόνιο πέλαγος.

Η Παραλία είναι πόλος έλξης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για κότερα και γιοτ από όλο τον κόσμο.

Την επισκέπτονται επίσης καθημερινά πλοία και καΐκια από την Κέρκυρα και τους Παξούς όπως και από τα απέναντι χωριά της Ηπείρου Πάργα και Σύβοτα.

Παραλία Βουτούμι από το google earth
Παραλία Βουτούμι από το google earth

Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου το 432 π.Χ. και στην περιοχή μεταξύ Παξών, Αντιπάξων και τα Σύβοτα, είχαμε μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της αρχαιότητας, μεταξύ των Ελληνικών πόλεων-κρατών, από τη μία πλευρά η συμμαχία Αθήνας και Κέρκυρας και από την άλλη ο στόλος της Κορίνθου, σε αυτή τη ναυμαχία οι Κερκυραίοι έχασαν 70 τριήρεις και οι Κορίνθιοι άλλες 30.

Παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους
Παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους

Λάκκα στα βόρεια των Παξών

Λάκκα στο βόρειο άκρο των Παξών
Λάκκα στο βόρειο άκρο των Παξών

Η Λάκκα είναι το μεγαλύτερο χωριό στο βόρειο άκρο των Παξών, ένας μεγάλος κόλπος και ένα καλά προστατευμένο φυσικό λιμάνι, υπάρχουν πολλά τουριστικά πλοία εδώ, διάσπαρτα μέσα στον κόλπο.

Οικισμοί και πληθυσμός των Παξών

Ο πληθυσμός των Παξών ανέρχεται στους 2300 κατοίκους, που βρίσκονται κυρίως στην πρωτεύουσα Γάιο και στους περίπου 18 οικισμούς, μερικοί από τους οποίους έχουν μόνο μερικές οικογένειες.

Υπάρχουν μερικά ακόμα χωριά στους Παξούς, ο Λογγός στην ανατολική ακτή και τα Μαγαζιά στο εσωτερικό είναι τα μεγαλύτερα, υπάρχουν και πολλοί μικρότεροι οικισμοί σε όλο το νησί.

Οι οικισμοί είναι:

Αντίπαξοι, το δεύτερο νησί του συμπλέγματος

Το Μογγονήσι, ένα μικρό νησί, στο νότιο άκρο των Παξών, χωρισμένο από μια στενή γραμμή νερού, όχι μεγαλύτερη από ένα μέτρο, μπορείτε να περάσετε σε αυτό το νησί με ένα μικρό άλμα.

Το Κατσονήσι είναι ένα μικρότερο στρογγυλό νησάκι λίγο μετά το Μογγονήσι, η απόσταση μεταξύ των δύο είναι μόλις λίγα μέτρα.

Το νησί της Παναγιάς και ο Άγιος Νικόλαος, είναι τα δύο μικρά νησάκια παράλληλα με το λιμάνι του Γαΐου.

Η Λάκκα είναι το δεύτερο σε πληθυσμό χωριό των Παξών, ακριβώς στο βόρειο άκρο που βλέπει την Κέρκυρα.

Ο Λογγός, το τρίτο μεγαλύτερο χωριό στα βορειοανατολικά παράλια.

Τα Μαγαζιά, ο τέταρτος μεγαλύτερος οικισμός στο εσωτερικό.

Άλλοι μικροί οικισμοί είναι: τα Μακράτικα, ο Οζιάς, ο Πλάτανος, το Πόρτο, τα Βελιανιτάτικα, τα Βλαχοπουλάτικα, τα Μπογδανάτικα, τα Μανεσάτικα, τα Ζενεμπησάτικα, τα Μαστοράτικα, τα Ανεμογγιανάτικα, τα Απεργάτικα, τα Αργυράτικα, τα Αρβανιταίικα, τα Αρωνάτικα, τα Δαλιετάτικα, τα Γραμματικέϊκα και μερικά άλλα.

Όλοι οι οικισμοί έχουν πάρει το όνομα τους από τα επώνυμα των κατοίκων τους.

Μακράτικα από τους Μακρήδες, Βελιανιτάτικα από τον Βελιανίτη, Απεργάτικα από την οικογένεια Απέργη, Αργυράτικα από τον Αργυρό, Αρβανιταίικα από Αρβανιτάκη, Αρωνάτικα από τον Αρώνη, Δαλιετάτικα από τους Δαλιέτους, Γραμματικέϊκα από τους Γραμματικούς, Μπογδανάτικα από τους Μπογδάνους, Μανεσάτικα από τους Μανεσαίους, Ανεμογιανιάτικα από τον Ανεμογιάννη, Μαστορατικά από τον Μάστορα … κλπ

Να φύγουμε! Να πάμε αλλού»! Οι Παξοί πάνε τα σκουπίδια τους ...

Ιστορία και Πολιτισμός

Οι πρώτοι κάτοικοι των Παξών κατά τη Νεολιθική εποχή ήταν οι Φοίνικες, το όνομα Παξοί προέρχεται από το Pax, που σημαίνει τραπεζοειδές στη φοινικική γλώσσα.

Από την αρχαιότητα η ιστορία των Παξών και Αντιπάξων ακολούθησε την ιστορική πορεία της Κέρκυρας.

Ο πολιτισμός είναι ο ίδιος με αυτόν της Κέρκυρας καθώς οι ίδιοι οι κατακτητές πέρασαν από εδώ και άφησαν τα ίδια σημάδια, η γλώσσα έχει επίσης τις ίδιες επιρροές.

Απάντηση

Search

Discover more from aIR MAGAZINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading