Αμπάς Αστερουσίων. Ο νοτιότερος καταρράκτης της Ευρώπης ( drone)

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σε ύψος, αλλά και επιβλητικότερους καταρράκτες της Ευρώπης. Ο λόγος για τον Αμπά, που βρίσκεται στην «καρδιά» του φαραγγιού του Αμπά, στη νότια πλευρά των Αστερουσίων στο Ηράκλειο κρήτης. Με θέα το Λυβικό πέλαγος και τα καταγάλανα νερά του, ο καταρράκτης του Αμπά είναι ένας από τους πιο εξερευνημένους καταρράκτες της Ελλάδας, με ύψος τα 145 μέτρα. Δικαίως, γιατί η θέα που προσφέρει το τοπίο, με τα ορμητικά νερά να «πέφτουν» κάτω στο φαράγγι, είναι μοναδική….

Ο καταρράκτης του Αμπά στα Αστερούσια όρη | e-mesara

Ο καταρρακτης είναι ο 2ος κάθετης πτώσης νερού σε μέγεθος στην Ελλάδα . Δηλαδή το σημείο που καταλήγει το νερό στην πτώση του διανύει ελεύθερα 145 μέτρα . Λόγου χάρη ο τεράστιος καταρράκτης των Μελλισουργών στα Τζουμέρκα έχει μεν ύψος πάνω από 400 μέτρα αλλά είναι βαθμιδωτός …ανα 50 μέτρα κτυπά σε βράχο και συνεχίζει την πτώση του

Ο καταρράκτης του Αμπά είναι ορατός από το ανατολικό τοίχωμα του φαραγγιού. Δεν είναι ο μοναδικός στο φαράγγι, καθώς υπάρχουν ακόμη 18 καταρράκτες που φτάνουν μέχρι και τα 20 μέτρα. Το φαράγγι του Αμπά βρίσκεται στα νότια Αστερούσια πολύ κοντά στο χωριό Παράνυμφοι. Ξεκινάει από το μικρό οροπέδιο που σχηματίζεται νότια της κορυφής Τίμιος Σταυρός (710μ), αναπτύσσεται μεταξύ των κορυφών Μονοπόρι (561μ) και Κεφάλα (610μ) και καταλήγει στη Παραλία των Τριών Εκκλησιών.

Ο θρύλος με τον ασκητή

Οι παλιότεροι ήξεραν το φαράγγι του Αμπά κυρίως για το θρύλο που το περιβάλλει και για τον ασκητή που ζούσε εκεί, και στον οποίο οφείλει το όνομα του.

Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, από τον 4ο αιώνα μ.Χ κι έπειτα, τους μεγάλους ερημίτες ασκητές της Νιτρίας και του Σινά στην Αίγυπτο τους ονόμαζαν αββάδες. Δεν ήταν δύσκολο λοιπόν από τον ασκητής ή αββά που ζούσε στο φαράγγι να προκύψει και η ονομασία του, η οποία από παράφραση έφθασε σ’ εμάς ως αμπάς.

Την ωραία ιστορία του είχε καταγράψει το περιοδικό “Κρητικό Πανόραμα,” πριν από μερικά χρόνια, μιλώντας με τον 83χρονο Μιχαήλ Μπικάκη, από τους Παρανύμφους, το χωριό κοντά στο οποίο βρίσκεται το φαράγγι.

Είναι από τους ομορφότερους κρυφούς «θησαυρούς» της χώρας. Η θέα «κόβει» την ανάσα και προκαλεί δέος, με τη φύση να οργιάζει….

Το φαράγγι και ο καταρράκτης του Αμπά στα νότια Αστερούσια (βίντεο) -  Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Ο καταρράκτης του Αμπά είναι δε ο νοτιότερος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και θεωρείται δύσκολος στην εξερεύνησή του , το φαράγγι του δε είναι στα πιο επικίνδυνα εξαιτίας πολλών αχαρτογράφητων μικροφαραγγιών ( χάσματα )στην Ελλάδα με πολλά τραγικά ατυχήματα με πιο πρόσφατο της 31χρονης εκπαιδευτικού από το Ηράκλειο το 2018

Απάντηση

Search

Discover more from aIR MAGAZINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading