Στην αρχή, η γαλοπούλα στο κοτέτσι είναι δύσπιστη απέναντι στον άνθρωπο που την ταΐζει, αναρωτιέται «γιατί με ταΐζει αυτός;» «τι θέλει από εμένα;» Όσο περνούν οι μέρες και η γαλοπούλα είναι μια χαρά, συλλογίζεται ότι μάλλον κακώς ήταν δύσπιστη με τον άνθρωπο και ότι το κάνει αυτό γιατί προφανώς του αρέσει. Στις επόμενες μέρες που ακολουθούν, το όλο ζήτημα δεν την αφορά πλέον γιατί είναι πεπεισμένη ότι ο άνθρωπος την αγαπάει πραγματικά και συλλογίζεται πόσο λάθος έκανε που ήταν καχύποπτη με την όλη φάση. Στο τέλος, έρχονται τα Χριστούγεννα και η γαλοπούλα λαμβάνει την μοιραία πρόσκληση για το γιορτινό τραπέζι. Τίποτα δεν φαινόταν ότι τα πράγματα θα είχαν αυτήν την εξέλιξη κι όμως αποδείχθηκε το αντίθετο.

Το ίδιο κάνει και ο άνθρωπος, επειδή ο ήλιος βγαίνει το πρωί υπάρχει η βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβαίνει για πάντα. Καταστρέφουμε με μανία τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, στον βωμό της ματαιοδοξίας μας και επειδή έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να επιβιώνουμε, γιατί όχι και στο μέλλον; Είναι στη φύση μας να μην θέλουμε να κοιτάξουμε αυτά που μας απειλούν κατάματα και το καταλαβαίνω, όμως, αυτά είναι εκεί και δυναμώνουν από την αδιαφορία μας. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για το περιβάλλον μας, για την φύση που μας περιβάλει, να αγνοούμε τους κανόνες της γιατί σίγουρα θα έχει συνέπειες. Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο που να επαναλαμβάνεται, μόνο και μόνο γιατί μας εξυπηρετεί έτσι.

Στο κόκκινο» το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παρά τα λοκντάουν | Η Εφημερίδα των Συντακτών

 

Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, του βασικότερου «αερίου του θερμοκηπίου» που επιφέρει την κλιματική αλλαγή, πριν κάποιες μέρες έφτασε για πρώτη φορά σε επίπεδα ρεκόρ (421,21 μέρη ανά εκατομμύριο για τους μυημένους) όπως ανέφερε το παρατηρητήριο Μάουνα Λόα στη Χαβάη. Ένα ρεκόρ που μόνο δυσοίωνο και ανησυχητικό μπορεί να είναι, αφού υπολογίζεται ότι τη δεκαετία του 2060 τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα θα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι περίπου οι μισές εκπομπές διοξειδίου παραμένουν για καιρό στην ατμόσφαιρα κι έτσι επιφέρουν σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Η Γη είναι ήδη περίπου δύο βαθμούς Κελσίου θερμότερη σε σχέση με την περίοδο πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση. Στοιχεία από πυρήνες πάγου δείχνουν ότι τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 800.000 ετών.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι περίπου οκτώ φορές περισσότερο στη γήινη ατμόσφαιρα σε σχέση με το μεθάνιο, γι’ αυτό η προσοχή έχει εστιαστεί στο πρώτο, όμως το μεθάνιο είναι ακόμη πιο ισχυρό στη δράση του για άνοδο της θερμοκρασίας.

Θα την πατήσουμε σαν την γαλοπούλα, επειδή η γη και ο ήλιος μας δίνουν τροφή, ζωή, τα θεωρούμε δεδομένα πράγματα. Είμαι σίγουρος ότι δεν σας περνάει από το μυαλό ότι ένα πρωί μπορεί να λάβουμε από τον ήλιο την μοιραία πρόσκληση για μπάρμπεκιου.